Με αφορμή την αναφορά που έκανε ο Στέργιος Γούσιος στη συνέντευξη του μήνα με τον Κώστα Χαρίση στο σάιτ της ΚΑΕ για τον θρίαμβο των κίτρινων επί της Μπεογκράτσκι το 1958 στο ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ, το PRESSARIS επιχειρεί βουτιά στο παρελθόν και φέρνει στην επιφάνεια λεπτομέρειες εκείνου του εκπληκτικού αγώνα όταν υποκλίθηκαν στο μεγαλείο του συλλόγου προσωπικότητες όπως ο Ραντιβόι Κόρατς, ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς και ο Ράντομιρ Σάπερ, μέσα από το βιβλίο “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: η πόλη του μπάσκετ”!
Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μοναδικό λεύκωμα για το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης: “Μια από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του μπασκετικού Άρη, αλλά και του ελληνικού μπάσκετ την εποχή αυτή, ήταν η νίκη στη φιλική αναμέτρηση με την πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβίας, Μπεογκράτσκι. Στις 19 Νοεμβρίου 1958, στο γήπεδο της ΧΑΝΘ οι «κίτρινοι» επικράτησαν της ομάδας των Σάπερ (τεχνικός διευθυντής), Στάνκοβιτς (προπονητής) και Κόρατς (παίκτης) με σκορ 61-57!
Οι Γιουγκοσλάβοι ήταν στην Αθήνα για σειρά φιλικών αγώνων. Τα κέρδισαν όλα, αλλά στη στάση τους στη Θεσσαλονίκη έφυγαν με κατεβασμένο κεφάλι και αρκετή γκρίνια. Ο Άρης έκανε όλο τον κόσμο του να παραληρεί από ικανοποίηση με το επίπεδο μπάσκετ που απέδιδαν οι παίκτες του Ανέστη Πεταλίδη και του τεχνικού διευθυντή, Τάκη Νικολαΐδη. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της εφημερίδας «Αθλητικά Νέα» στο φύλλο της 20ης Νοεμβρίου 1958: «Ο Άρης εθριάμβευσε! Ο Άρης ετίμησε το ελληνικό μπάσκετ μη επιτρέποντας στην πρωταθλήτριαν Γιουγκοσλαβίας «Μπεογκράτσκι» να επιστρέψει αήττητη στην πατρίδα της.
Ό, τι δεν κατόρθωσαν όλα τα συγκροτήματα της Αθήνας, το πέτυχαν οι κίτρινοι που μέσα σε παραλήρημα εκδηλώσεων των φιλάθλων της Θεσσαλονίκης, έγραψαν στο ενεργητικό τους τη μεγαλύτερη νίκη του μπάσκετ της ομάδας τους. Αποδείχθηκε έτσι, ότι μόνον τρομερή ατυχία τους στέρησε τον τίτλον του πρωταθλητή.
Η ΑΕΚ μήνες τώρα προπονείται γι’ αυτήν την συνάντηση και παρ’ όλα αυτά έχασε με διαφορά πέντε καλαθιών. Είναι γνωστό, αντίθετα, ότι ο Άρης έχει καιρό να κάνει ομαδικές προπονήσεις γιατί υπήρχε πρόγραμμα αναπαύσεως όλων των παικτών του. Παρ’ όλα αυτά, η ανωτερότης των πρωταθλητών Θεσσαλονίκης ήταν φανερή, ο δυναμισμός τους απίθανα μεγάλος και η ταχύτητα βασικό πλεονέκτημα που τους κάνει να υπερέχουν αισθητά από όλα τα συγκροτήματα».
Ουδείς υστέρησε από τον Άρη σε εκείνο το ματς. Υπήρχε από τότε φυσικά, η κριτική των παικτών. Ιδού! «Άριστοι όλοι οι παίκτες του Άρη που χρησιμοποιήθηκαν. Άτυχος ο Στέργιος Γούσιος, αποχώρησε με πέντε φάουλ πριν ο δευτερολεπτοδείκτης συμπληρώσει έναν κύκλο στο β’ ημίχρονο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήταν ο άνθρωπος που μάζευε τις μπαλιές στα καλάθια και που κατηύθυνε με μαεστρία όλο το παιχνίδι. Η αποβολή του ήταν πλήγμα ανεπανόρθωτο για την ομάδα. Περίφημος ο Τάκης Ρόκκος. Εύστοχος, έξυπνος, μαχητικός, αλώνισε με πείσμα όλο το τερέν και οδήγησε το σύνολο σε κρίσιμα σημεία του αγώνα. Στο β’ ημίχρονο αν και δεν παίχτηκε όπως έπρεπε, η απόδοσίς του ήταν ευεργετικότατη για την επιτυχία της νίκης. Υπέροχος, άφθαρτος, άριστος ο Πέτρος Πετράκης εγοήτευσε τους φιλάθλους στην επανάληψη. Έτρεξε, πήδησε, πάσαρε και πέτυχε αριστουργηματικά καλάθια σε στιγμές που κρινόταν η τύχη της συναντήσεως. Ο Στέργιος Μπουσβάρος έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του. Έπαιξε για την ομάδα και αυτό βοήθησε την απόδοση του Άρεως. Του ανήκει ένα μεγάλο μέρος του θριάμβου… Μυαλωμένος όπως πάντα ο Νίκος Μακρής, αποτέλεσε πολύτιμη μονάδα στο κρίσιμο του οικοδομήματος της περίλαμπρης νίκης. Αγωνίστηκε σαν λιοντάρι και δεν άφησε να ανασάνουν «οι άνθρωποί του» στην άμυνα. Σύγχρονα έκλεινε και τον φοβερό Κόρατς αποτελεσματικά και δεν του επέτρεψε να αλωνίσει όπως έκανε σ’ όλα τα παιχνίδια στην πρωτεύουσα».
Γίνεται λόγος με ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία του Ραντιβόι Κόρατς, του κορυφαίου παίκτη εκείνη την εποχή στην Ευρώπη. «Φοβερός μαχητής ο Κόρατς, ήταν διαρκής απειλή για το καλάθι των κιτρίνων. Κλείσθηκε όμως αποτελεσματικά και πέτυχε μόνο 16 πόντους, ενώ στην Αθήνα σε μια συνάντηση (με τον Πανελλήνιον) έβγαλε 49 (!!!)», αναφέρουν τα «Αθλητικά Νέα».
Οι Γιουγκοσλάβοι είχαν έντονα παράπονα από τη διαιτησία των κ. Μαυροσκούφη και Ταζεδάκη. Θρυλείται πως ο Κόρατς από τα νεύρα του πέταξε τη μπάλα έξω από το γήπεδο της ΧΑΝΘ!
«Είχαν παράπονα οι Σέρβοι, είναι αλήθεια, αλλά παίξαμε πολύ καλά! Όλοι μας… Ο Κόρατς ήταν τραυματίας αν θυμάμαι καλά, γενικώς ήταν κουρασμένοι γιατί είχαν έρθει με τρένο από την Αθήνα, έκαναν περίπου 10-12 ώρες για να φτάσουν», θυμάται ο Στέργιος Γούσιος, βασικός σέντερ του Άρη και αντίπαλος του Ραντιβόι Κόρατς στο συγκεκριμένο αγώνα.
Η εφημερίδα «Μακεδονία» υπερασπίστηκε στην κριτική της τους δύο διαιτητές: «Παρά τα παράπονα των Γιουγκοσλάβων, διηύθυνον αψόγως τον αγώνα, εντελώς αμερολήπτως. Εν προκειμένω η στάσις των συνοδών της γιουγκοσλαβικής ομάδος προς τους διαιτητάς ήτο αχαρακτήριστος και εντελώς αντιαθλητική, δεδομένου ότι εξετράπησαν σε ύβρεις εντελώς άσχετες προς το άθλημα και τον αγώνα. Οι διαιτηταί του αγώνος εξετέλε- σαν ευσυνειδήτως το καθήκον των και αν παρέβλεψαν τι, τούτο ήτο προς όφελος των Γιουγκοσλάβων, πολλοί εκ των οποίων ηγωνίζοντο υπέρ το δέον σκληρώς».
Ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, ο μετέπειτα ισχυρός άνδρας του ευρωπαϊκού μπάσκετ, πρώην γενικός γραμματέας της FIBA, που ήταν ο προπονητής της Μπεογκράτσκι, πρωταθλήτριας ομάδας στην Γιουγκοσλαβία την εποχή εκείνη, αφηγείται: «Η ομάς μας δεν απέδωσε όσον έπρεπε. Το ταξίδι μάς κούρασε και ο μικροτραυματισμός εις το τραίνον του Κόρατς (Νο5) εμείωσε την απόδοσίν του. Επίσης και το ψύχος μας πείραξε. Το παιχνίδι δεν διεξήχθη και πολύ ομαλά με αποτέλεσμα να γίνουν ορισμένα σφάλματα», δήλωσε ο Στάνκοβιτς. Όταν ρωτήθηκε για τους διαιτητές, είπε: «Υπήρχαν στιγμαί που έπαιζαν αντικειμενικά και στιγμαί που πάθαιναν τύφλωσιν και αγνοούσαν τους κανονισμούς (επί λέξει), έτσι τουλάχιστον εφαίνετο».
Ο Στάνκοβιτς έπλεξε το εγκώμιο του Γούσιου και του Ρόκκου: «Ο Γούσιος και ο Ρόκκος μας άρεσαν περισσότερο από τον Άρη. Ο δεύτερος μας έσταξε πολλά καλάθια κατά το α’ ημίχρονο και δικαίως ένας φίλαθλος τον απεκάλεσε… Στάκτοβιτς. Ο Πετράκης δυναμικός, ταχύς παίκτης, αλλά όμως χωρίς τέχνη και φινέτσα».
Η Μπεογκράτσκι είχε και τεχνικό διευθυντή, τον θρύλο του γιουγκοσλάβικου μπάσκετ, Ράντομιρ Σάπερ, ο οποίος έκανε επίσης δηλώσεις, όχι για την ήττα από τον Άρη, αλλά για την κατάσταση του ελληνικού μπάσκετ, δείχνοντας επηρεασμένος από το αποτέλεσμα: «Το ελληνικό μπάσκετ νομίζω ότι ευρίσκεται σήμερα σε κατάπτωση. Έχων υπ’ όψιν την φανταστική ομάδα του «παλαιού» Πανελληνίου. Ο σύλλογος αυτός δυστυχώς δεν μπόρεσε να αναπληρώσει επιτυχώς τη «χρυσή» του πεντάδα», είπε ο Σάπερ, που έκανε και… τεχνικές παρατηρήσεις για τα γήπεδα στη Θεσσαλονίκη: «Από τα γήπεδά σας, ασφαλώς καλύτερο είναι το της ΧΑΝΘ, πλην όμως χρειάζονται ταμπλό νάυλον».
«Έγινε μια καλή αρχή και η Τεχνική επιτροπή καλαθόσφαιρας πρέπει να αποφασίσει την μόνιμη καθιέρωσή τους σ’ όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Είναι αναμφισβήτητο ότι το άθλημα γίνεται συναρπαστικότερο και αφάνταστα πιο ενδιαφέρον».
Οι «κίτρινοι» δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερες δυσκολίες στην προσαρμογή τους στον κανονισμό των 30 δευτερολέπτων. Κι αυτό διότι, νωρίτερα, ήταν η πρώτη ομάδα που είχε μάθει να λειτουργεί σε περιορισμένα χρονικά πλαίσια. Για την ακρίβεια, είχε αναθέσει σε απόφοιτο ηλεκτρολόγο ο οποίος είχε δημιουργήσει συσκευή αυτόματης καταμέτρησης των τριάντα δευτερολέπτων, όπου με κάθε συμπλήρωσε 10 δευτερολέπτων, έσβηνε το ένα από τα τρία λαμπάκια που περιείχε.
Στον αγώνα με την Μπεογκράτσκι, ο Άρης αγωνίστηκε με τους Γούσιο (8), Ρόκκο (12), Πετράκη (20), Μακρή (3), Στ. Μπουσβάρο (14), Φλόκα (2), Σπηλιάκο (2), Παπαδάκη, ενώ δεν χρησιμοποιήθηκαν οι Φουρουτζόπουλος, Κωνσταντάρας, Διονυσόπουλος και Καραμήτσος. Η πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβίας αγωνίστηκε με τους Λούσιτς (8), Γκρόνιτς (20), Κόρατς (16), Νέτσιτς (6), Οτάσεβιτς (2), Καϊκοβιτς (4), Έρκιτς (1)”.