Η αντίστροφη μέτρηση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, που είτε θα ανανεώσει την θητεία του νυν προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου, είτε θα επιφέρει αλλαγές στην διοίκηση του αθλήματος, τόσο σε επίπεδο νέου ισχυρού άνδρα (Παναγιώτης Φασούλας), όσο και στο κομμάτι της πλειοψηφία στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας, πλησιάζει προς το τέλος της.
Η λίστα με τα 860 σωματεία έχει σταλεί στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κι εκείνη με την σειρά, θα επικυρώσει εντός των ημερών τον εκλογικό κατάλογο, βάσει του μητρώου αθλητικών σωματείων (πόσα εξ’ αυτών έχουν πιστοποιημένα εγγραφεί), για όσα έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές.
Ποιοι είναι οι διεκδικητές της προεδρίας και ποια τα υποψήφια μέλη του Δ.Σ.
Ο νυν ισχυρός άνδρας του αθλήματος, Βαγγέλης Λιόλιος, που δεν συμπλήρωσε τετραετία γιατί οι προηγούμενες εκλογές έγιναν το 2021, με καθυστέρηση ενός χρόνου λόγω της πανδημίας (οι αρχαιρεσίες σε όλες τις ομοσπονδίες διεξάγονται μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων) και η «αράχνη του ελληνικού μπάσκετ, ο Παναγιώτης Φασούλας, θα αναμετρηθούν για δεύτερη φορά.
Στην πρώτη εκλογική μάχη, ο Πατρινός επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης του Προμηθέα, είχε επικρατήσει με μεγάλη διαφορά, λαμβάνοντας το 55,3% των ψήφων, έναντι του 29,7% που πήρε ο βετεράνος διεθνής σέντερ και εκ των «ιερών τεράτων» της χρυσής επιτυχίας του ’87!
Η εκλογική διαδικασία θα έχει διπλό ενδιαφέρον από την άποψη, ο πρόεδρος που θα εκλεγεί δεν θα έχει ισχυρή επιρροή, αν ταυτόχρονα, η παράταξή του δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο.
Οι υποψήφιοι για το Δ.Σ. της ομοσπονδίας είναι συνολικά σαρανταένας (41)! Από τους είκοσι (20) του συνδυασμού που «κατεβάζει» η νυν διοίκηση, ξεχωρίζουν ο υπεύθυνος των Εθνικών ομάδων, Δήμος Ντικούδης (ήταν πρώτος σε σταυρούς στις προηγούμενες εκλογές), ο νυν γενικός γραμματέας, Νίκος Νικολόπουλος, ο Βασίλης Ντάκουρης, οι οποίοι είχαν ρόλο σε όλη την διάρκεια της τριετίας, ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ, Μπάμπης Μαρκάκης, αλλά και ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία, Άγγελος Παπανικολάου.
Από τους δεκαοκτώ (18) της παράταξης «Πρώτα το μπάσκετ», δεσπόζουν ο βετεράνος διεθνής σέντερ και πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας, Γιάννης Μπουρούσης, ο επίσης βετεράνος ψηλός και πρόεδρος του αθλητικού οργανισμού Γλυφάδας, Περικλής Δορκοφίκης,ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΝΑ, Κίμων Γκιουλιστάνης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΚΑΒΔΕ, Κώστας Νικάκης και ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, Σάκης Τζαλαλής.
Την ψήφο των σωματείων θα διεκδικήσουν και τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Ο λόγος για τον υπεύθυνο της Elite League και σύμβουλο διοίκησης στο Μαρούσι, Τάσο Δελημπαλταδάκη, που είχε εκλεγεί και στις προηγούμενες εκλογές, τον πρώην πρόεδρο, προπονητή και παλαίμαχο άσο του ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς και τον πρώην ταμία της ΕΟΚ, Τάκη Τσαγκρώνη (επί διοίκησης Βασιλακόπουλου).
Οι υποψήφιες γυναίκες
Σύμφωνα με τον τελευταίο εκλογικό νόμο, και τα δύο φύλα πρέπει να έχουν συμμετοχή κατά μίνιμουμ 40% ποσοστό στις υποψηφιότητες και κατά το 1/3 στο εκλεγμένο Δ.Σ.
Κάτι που σημαίνει ότι οι γυναίκες (με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των υποψηφίων μελών είναι άνδρες), θα καλύψουν τις 5 ή τις 6 από τις 17 αιρετές θέσεις του διοικητικού συμβουλίου (στο προηγούμενο υπήρχε μόνο ο «θηλυκός Γκάλης», η Άννυ Κωνσταντινίδου), οι οποίες θα προκύψουν από την ψηφοφορία των σωματείων.
Εκτός της πρώην υπεύθυνης του γυναικείου μπάσκετ, η παράταξη της νυν διοίκησης, έχει καταθέσει συνολικά επτά υποψήφιες (ξεχωρίζει αυτή της πρώην αρχηγού της Εθνικής γυναικών και νυν team manager του Περιστερίου, Σοφίας Κλιγκοπούλου).
Ο συνδυασμός του Παναγιώτη Φασούλα, έχει έξι υποψήφιες. Οι πρώην διεθνείς παίκτριες, Φωτούλα Βολονάκη και Νατάσα Ντάνου και η κόρη του «Δράκου», Κέλλυ Γιαννάκη, αποτελούν τα πιο γνωστά ονόματα στο μπασκετικό κοινό, ενώ το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΚΑ, Καίτη Θειακού-Σπίνου να έχει το δικό της «ειδικό βάρος»).
Πως θα προκύψουν τα 23 μέλη του νέου Δ.Σ.
Κάθε σωματείο θα συμμετάσχει σε τέσσερις ψηφοφορίες. Η πρώτη θα είναι για την εκλογή προέδρου (Λιόλιος ή Φασούλας), η δεύτερη για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (12 σταυρούς), η τρίτη για την εξελεγκτική επιτροπή (3 σταυρούς) και η τέταρτη για τον εκπρόσωπο στην ΕΟΕ (μοναδικός υποψήφιος ο Λιόλιος).
Ο εκλεγμένος πρόεδρος τίθεται αυτομάτως επικεφαλής του νέου διοικητικού σχήματος. Ο ηττημένος παίρνει θέση μέλους, αν κι εφόσον έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 25% της προτίμησης των σωματείων που ψήφισαν.
Από ‘κει και πέρα, εκλέγονται συνολικά 16 ή 17 μέλη (ανάλογα με το αν ο χαμένος έχει πάρει ή όχι το 25%), εκ των οποίων οι επτά θα είναι γυναίκες (ακόμη και αν έχουν πάρει λιγότερες ψήφους από κάποιους που δεν θα εκλεγούν), ενώ το Δ.Σ. θα συμπληρωθεί με τους τρεις εκπροσώπους του ΕΣΑΚΕ (Γαλατσόπουλος, Λεπενιώτης, Ντίνος), τον πρόεδρο του ΣΕΠΚ (Γιαννάκης) και τον αντίστοιχο του ΠΣΑΚΚ (Χρυσικόπουλος).