Επτά νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της χθεσινής φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, που σήμερα μετρά τις πληγές της. Την ίδια ώρα, πάνω από 120 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων μια γυναίκα, που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», δίνοντας μάχη για τη ζωή της.
Ακολούθησε το PRESSARIS και στο Instagram, για ακόμα πιο άμεση ενημέρωση στα θέματα του Άρη!
Την ίδια ώρα, οι αρχές δίνουν μάχη για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με το νερό. Υπουργοί της κυβέρνησης βρέθηκαν στην περιοχή για να συντονίσουν τις προσπάθειες, κι ενώ ο νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την επόμενη μέρα της καταστροφής δίνεται μάχη με το χρόνο για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των υποδομών, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, αφού σήμερα, πολλοί τουρίστες επέλεξαν να αποχωρήσουν από την περιοχή: Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μποτιλιάρισμα από νωρίς το πρωί. Οι ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι τα ξενοδοχεία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στις υποδομές τους.
«Όλα έγιναν ξαφνικά»
«Όλα έγιναν ξαφνικά. Κάποια στιγμή ξεκίνησαν όλοι να τρέχουν, στην αρχή κάποιοι πίστευαν ότι είναι αστείο», ανέφερε μια επισκέπτρια από τη Μολδαβία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιγράφοντας πώς ξεκίνησε η τραγωδία. Οι άνεμοι που έπληξαν την περιοχή έπνεαν με ταχύτητα πάνω από 100 χιλιόμετρα την ώρα.
Το φως της ημέρας έδειξε την εικόνα της καταστροφής. Ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και ανυπολόγιστες ζημιές, σε μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας. Οι επιχειρήσεις έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα, στη μέση της τουριστικής σαιζόν.
Ποια είναι τα επτά θύματα της φονικής κακοκαιρίας
Στους νεκρούς συγκαταλέγονται μια 54χρονη μητέρα από τη Ρουμανία και ο 9χρονος γιος της, που έτρωγαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλαγιά, όταν ο τυφώνας παρέσυρε το στέγαστρο κάτω από το οποίο βρίσκονταν στην παραλία. Η μητέρα καταπλακώθηκε, ενώ ο 8χρονος φέρεται ότι έχασε τη ζωή του όταν ο ο αέρας τον σήκωσε ψηλά και τον πέταξε με δύναμη στην απέναντι τζαμαρία ενώ προσπαθούσε να τρέξει για να σωθεί!
Ένας Ρώσος πατέρας και ο μόλις δίχρονος γιος έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν περνώντας σε περιοχή με δέντρα στη Νέα Ποτίδαια.
Τη λίστα των νεκρών συμπληρώνουν δύο ηλικιωμένοι από την Τσεχία, 72 και 70 ετών, που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο τροχόσπιτό τους, που σήκωσε ο αέρας.
Νέα σύσκεψη στο άτυπο συντονιστικό κέντρο στα Νέα Μουδανιά στις 19.30
Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση έως τώρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας στην Χαλκιδική, έχουν γίνει τα εξής:
● Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξοναΜουδανιών-Κασσάνδρας , όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ)
● Δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης εξασφαλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.
● Διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομάστην Νέα Ποτίδαια.
● 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.
● Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη προς έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων στην περιοχή Συκιάς του Δήμου Σιθωνίας.
● Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε Δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, Πυροσβεστικό Σταθμός Μαρμαρά, Δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν.
● Δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 Δήμους του Νομού, για χωριά, όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια, καθώς και διάθεσης νερού για λόγους υγιεινής σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.
● Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη- Πολύγυρο-Νικήτη, ενω συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο Νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνηγίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργα την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).
● Δρομολογήθηκε η αυριανή παρουσία πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.
● Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα, και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω Drones) καταγραφή των ζημιών και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση.
● Στις 19:30, και συγκεκριμένα στο Δημαρχείο Μουδανιών το οποίο λειτουργεί απο χθες ως άτυπο Επιχειρησιακό Κέντρο Διαχείρισης της Κρίσης, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον ΥπουργόΥποδομών, κ. Κώστα Καραμανλή στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ. Κεντρικός στόχος της σύσκεψης είναι η εκτίμηση των μέχρι τώρα ενεργειών και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός τις επόμενες ώρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί πλήρως ο ηλετροφωτισμός των πληγεισών περιοχών.
Σε συναγερμό τα νοσοκομεία
Το προσωπικό των νοσοκομείων δίνει τη δική του μάχη για τους τραυματίες, ενώ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Βορείου Ελλάδος.
Πιο τραυματισμένη είναι μια 72χρονη που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου και φέρεται με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Το πρωί της Πέμπτης, 23 άτομα νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, ηλικίας από 3,5 έως 13 ετών, που διακομίσθηκαν από τις περιοχές Φλογήτων και Νέων Πλαγιών στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Ένα παιδί χειρουργήθηκε με τραύμα στο κεφάλι, ενώ νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Μέχρι τη μία το μεσημέρι είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Πολυγύρου, «Παπανικολάου», «Γεννηματάς» και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών περίπου 120 πολίτες, είτε με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, είτε με δικά τους μέσα.
Μάχη με το χρόνο για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση
Την ίδια ώρα, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται ακατάπαυστα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης, αφού τα αντλιοστάσια δεν λειτουργούν χωρίς ρεύμα Ωστόσο η προσπάθειά τους είναι δύσκολη, καθώς οι πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.
Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, τις προσπάθειες του ΔΕΔΔΗΕ συνδράμουν δυνάμεις του στρατού με γεννήτριες.
Στην Κασσάνδρα, δεν υπάρχει ρεύμα, καθώς η γραμμή υψηλής τάσης που το τροφοδοτεί έχει υποστεί πολλαπλές βλάβες. Μεγαλύτερη αισιοδοξία επικρατεί για τη Σιθωνία και περιοχές της Θράκης, όπου οι τεχνικοί της ΔΕΗ εκτιμούν ότι θα υπάρξει μερική αποκατάσταση μέχρι το βράδυ. Σημειώνουν ωστόσο ότι το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης στο σύνολό της θα έχει επιλυθεί μέχρι το Σάββατο.
Ζημιές στο οδικό δίκτυο και πλήγμα στις καλλιέργειες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή των ζημιών από συνεργεία της Περιφέρειας και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Από την πλευρά του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δώσει εντολή σε κλιμάκια του ΕΛΓΑ να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή των καλλιεργειών που έχουν πληγεί. Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών θα κινηθούν άμεσα. Τεράστια προβλήματα παρατηρούνται και στο οδικό δίκτυο.
Επί ποδός βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ θα υπάρξουν ενισχύσεις από τη Δυτική Μακεδονία. Το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει δεχθεί πάνω από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής. Σε 235 περιπτώσεις, υπήρξε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Κυβερνητική εντολή για την ενεργοποίηση του «112»
Εντύπωση προκαλεί η μη λειτουργία του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης «112», ένα σχεδόν χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την άμεση λειτουργία του. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «η ενεργοποίηση του 112 είναι άμεση προτεραιότητα».
Αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ
Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι κινητοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά μέσα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.
Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε την υποβολή αιτήματος στην ΕΕ για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, έγκαιρα και εμπρόθεσμα. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, έδωσε «σαφείς κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και την τεκμηρίωση του κόστους τους, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο».
Οι τουρίστες εγκαταλείπουν άρον-άρον την περιοχή
Πάντως η αποκατάσταση θα είναι δύσκολη, αφού πολλές υποδομές έχουν πληγεί. Εκατοντάδες τουρίστες επιλέγουν να σταματήσουν τις διακοπές τους. Από το μεσημέρι, στους δρόμους προς τη Θεσσαλονίκη επικρατεί μποτιλιάρισμα.
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έδωσε εντολή στον ΕΟΤ να κινητοποιηθούν άμεσα τα γραφεία εξωτερικού, ενημερώνοντας και καθησυχάζοντας τους τουρίστες πώς δεν υπάρχει πλέον λόγος διακοπής ή αναβολής των διακοπών τους. Ήδη, με σχετική κατεύθυνση, της ηγεσίας του υπουργείου, οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Αν. Μακεδονίας και Θράκης ξεκίνησαν επιτόπιους ελέγχους καταγραφής των ζημιών ώστε να συμβάλλουν στην ταχύτερη αποκατάστασή τους.
Ο κ. Θεοχάρης μετέβη στην Χαλκιδική στην πληγείσα περιοχή ενώ πρόκειται να επισκεφθεί τους τραυματίες που νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Σε ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο ξενοδόχων Χαλκιδικής προκύπτει ότι δεν υπάρχουν ζημιές σε κτιριακές υποδομές διανυκτέρευσης. Στόχος είναι να αποκατασταθούν το συντομότερο τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Ο κ. Θεοχάρης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις πρεσβείες των χωρών από τις οποίες προέρχονται τα θύματα και δίδονται οι διαβεβαιώσεις πως η πολιτεία στέκεται αρωγός σε όσους δοκιμάστηκαν από την ακραία θεομηνία που έπληξε την Χαλκιδική.
Πηγή: protothema.gr