Παρουσία πιστών, έγινε ο εορτασμός των Θεοφανίων στο Φανάρι. Με το παραδοσιακό τελετουργικό, τελέστηκαν στο Φανάρι τα Θεοφάνια και ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στην λειτουργία των Θεοφανίων με την παρουσία αρκετών πιστών.
Μετά τις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) πραγματοποιήθηκε η τελετή καθααγιασμού των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο. Δύο νεαροί πιστοί βούτηξαν στα κρύα νερά του Κεράτιου Κόλπου και τον σταυρό έπιασε ο Βασίλης Κιουρτσής. Η άδεια για την τέλεση του Αγιασμού δόθηκε από την τουρκική νομαρχία πριν από τρεις μέρες.
Με θερμές ευχές για την Ελλάδα και την Κύπρο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, η ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας έζησε σήμερα μία διαφορετική ημέρα των Θεοφανείων, καθώς για πρώτη φορά δεν πραγματοποιήθηκε ο καθαγιασμός των υδάτων της Μεσογείου, με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας να συμμορφώνονται πλήρως στις οδηγίες των αιγυπτιακών αρχών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Σε αυτήν τη μεγάλη πόλη της Αλεξανδρείας, θα ήθελα να ευχαριστήσουμε τον Θεό, που με την άδεια των κρατικών αρχών, έχουμε αυτή τη δυνατότητα να κρατάμε ανοικτές τις εκκλησίες μας. Και να χαιρετίσουμε σήμερα τα αδέλφια μας στην Ελλάδα, τον Πρωθυπουργό, τον Αρχιεπίσκοπο, την Κύπρο μας, τον Πρόεδρο και τον Αρχιεπίσκοπο», τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.
Ο Πατριάρχης Θεόδωρος χαιρέτησε μέσα από τον λόγο του «όλα τα αδέλφια μας απανταχού της οικουμένης που σήμερα συνεορτάζουν και συνευφραίνονται. Άλλοι μεν θλιμμένοι στο σπίτι, αλλά η ευλογία του Θεού θα έρθει στις καρδιές τους, και άλλοι ελπίζοντες σε ένα καλύτερο αύριο».
«Η ευλογία του Θεού να είναι κοντά μας, να έρθουν πάλι οι παλιές όμορφες ημέρες, και όλοι μαζί – σαν μία οικογένεια – να έχουμε πάντα την ευλογία του Χριστού. Αυτή η μοναξιά κουράζει τον άνθρωπο. Όταν είμαστε όλοι μαζί είναι ο παράδεισος πάνω στη γη», επεσήμανε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ευχόμενος «η ευλογία του βαπτισθέντος Ιησού Χριστού να είναι κουράγιο, ελπίδα και φως μέσα στο σκοτάδι – και πολλές φορές στην απογοήτευση – της πανδημίας. Και η Μεσόγειός μας, που αγιάζεται τόσα χρόνια, να στείλει σήμερα το μήνυμα της συμφιλίωσης των λαών».