Στη διάθεση των οχτώ ομάδων που δεν πήραν άδεια από την ΕΠΟ, του Aρη, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΣ Γιάννινα, του ΟΦΗ, του Πανιώνιου, του Πανθρακικού, της ΑΕΚ και της Κέρκυρας, δηλαδή, είναι από χθες το μεσημέρι τα σκεπτικά των απορριπτικών αποφάσεων από το πρωτοβάθμιο όργανο αδειοδότησης.
Το sentragoal.gr ανάρτησε ένα αρκετά κατατοπιστικό ρεπορτάζ:
Και αν για τις δύο τελευταίες ομάδες η υπόθεση είναι τυπική διαδικασία, αφού έχουν υποβιβαστεί, δεν ισχύει το ίδιο και για τις υπόλοιπες έξι που θα πάρουν μέρος στο επόμενο πρωτάθλημα της Super League και της νέας περιόδου και θα προσπαθήσουν σε δεύτερο βαθμό, την ερχόμενη εβδομάδα, να αδειοδοτηθούν ώστε να μπορέσουν χωρίς μεταγραφικούς περιορισμούς να ξεκινήσουν τον προγραμματισμό και τις κινήσεις ενίσχυσης εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.
Η αντίστροφη μέτρηση για την παρέλευση του πενθήμερου που προβλέπει ο κανονισμός αδειοδότησης έχει αρχίσει, η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Δευτέρα και το δευτεροβάθμιο όργανο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη και θα εκδώσει την απόφασή του το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, ώστε στη συνέχεια η ΕΠΟ μέχρι τις 3 του μήνα να δηλώσει στην UEFA τις ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη περίοδο.
Οπως προκύπτει, άλλωστε, έπειτα από τις αποφάσεις σε πρώτο βαθμό, τίθεται θέμα για το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο από τη στιγμή που ούτε ο ΠΑΣ Γιάννινα (5ος) ούτε ο Παναθηναϊκός (6ος) δεν πήραν άδεια. Η Ξάνθη (7η στη βαθμολογία) καραδοκεί και αν οι αποφάσεις για τις δύο συγκεκριμένες ομάδες δεν αλλάξουν, οι ακρίτες θα μπορούν από τις διακοπές που βρίσκονται ήδη να σκέφτονται την… περιπέτεια που θα έχουν στο Europa League από τα μέσα Ιουλίου, αρχής γενομένης από τον 2ο προκριματικό.
Τι πρέπει να αλλάξει
Οι οχτώ ομάδες, λοιπόν, πήραν τα σκεπτικά των αποφάσεων και ετοιμάζουν την υπερασπιστική τους γραμμή.
Οι πληροφορίες λένε ότι στην καλύτερη θέση είναι ο Πανθρακικός και στη χειρότερη ο Αρης και ο Πανιώνιος που ουσιαστικά δεν κατέθεσαν φακέλους και έχουν ελάχιστες πιθανότητες. «Κίτρινοι» και Νεοσμυρνιώτες μαζί με τις Κέρκυρα και ΑΕΚ δεν θα καταθέσουν έφεση, σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι ΠΑΕ, λοιπόν, θα πρέπει στο δευτεροβάθμιο όργανο αδειοδότησης να δικαιολογήσουν πιο επαρκέστερα τα στοιχεία των φακέλων τους και να αντικρούσουν τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο δεν πήραν άδεια.
Νέα στοιχεία στον φάκελο ο κανονισμός αδειοδότησης αναφέρει ότι δεν γίνονται δεκτά ως εκπρόθεσμα. «Σε περίπτωση που υποβάλλονται έγγραφα μετά την ισχύουσα καταληκτική προθεσμία, τα έγγραφα αυτά δεν θα λαμβάνονται υπ’ όψιν από το Τμήμα Αδειοδότησης και τα δικαιοδοτικά όργανα» τονίζεται στο εγχειρίδιο του κανονισμού. Το παραθυράκι, όμως, υπάρχει στο άρθρο 9, παράγραφος 6β. του κανονισμού που αναφέρει ότι… «Η Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ δύναται να ζητήσει επιπρόσθετες πληροφορίες είτε από τον διευθυντή του τμήματος αδειοδότησης είτε από την αιτούμενη την άδεια ΠΑΕ».
Αλλά…
Στις περιπτώσεις των ομάδων που δεν πήραν άδεια λόγω μη προσκόμισης εγγυητικής η κατάσταση έχει ως εξής: Μπορεί θεωρητικά, σύμφωνα με τον κανονισμό, εγγυητική που θα προσκομιστεί τις επόμενες ημέρες, να θεωρείται εκπρόθεσμη, επειδή όμως η ύπαρξή της (η οποία φέτος είναι υποχρεωτική σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια) αποδεικνύει τη βιωσιμότητα της ΠΑΕ, είναι στην κρίση του δευτεροβάθμιου οργάνου αν θα την κάνει δεκτή και το πιθανότερο είναι να την αποδεκτεί.
Αν ο Παναθηναϊκός δηλαδή προσκομίσει την εγγυητική των 15 εκατ. ευρώ που απαιτείται, το πιθανότερο είναι ότι το δευτεροβάθμιο όργανο να του ανάψει το πράσινο φως. Η σπουδαιότητα της εγγυητικής φαίνεται από την περίπτωση του ΠΑΣ που προσκόμισε δέσμευση τριών επιχειρηματιών για το ποσό των 500.000 ευρώ, κίνηση που όμως δεν έγινε δεκτή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ηπειρώτες οι οποίοι «τρέχουν» αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα προσκομίσουν αποδείξεις ότι το συγκεκριμένο ποσό έχει κατατεθεί στην αύξηση και έγκειται στην επιτροπή αν θα πειστεί για τη βιωσιμότητα του συλλόγου. Να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να παρακαμφθεί η αναγκαιότητα ύπαρξης εγγυητικής από τη στιγμή που αναφέρεται στην εισήγηση του υπεύθυνου της επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ Γιώργου Δημητρίου.
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΟΡΓΑΝΟ
Πέντε μέλη αντί για τρία
Μία διαφορά ανάμεσα στο πρωτοβάθμιο και το δευτεροβάθμιο όργανο αδειοδότησης αφορά τη στελέχωσή τους. Το πρωτοβάθμιο είναι τριμελές: αποτελείται από έναν δικαστικό που είναι και ο πρόεδρος, έναν ορκωτό λογιστή και έναν νομικό που είναι τα μέλη. Η διαφορά στο δευτεροβάθμιο όργανο είναι ότι από φέτος προστέθηκαν δύο μέλη προτεινόμενα από τη Super League: ένας νομικός και ένας ορκωτός λογιστής τα οποία έχουν δικαίωμα ψήφου. Τα ονόματα των μελών των οργάνων, τόσο του 1ου όσο και του 2ου βαθμού, δεν ανακοινώνονται από την ΕΠΟ.