Oι εξελίξεις στον Άρη είναι δραματικές. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από λεπτό σε λεπτό… Ο Γιαννης Ιωαννιδης* «χτυπάει» μέσα από το PRESSARIS ξετυλίγοντας το κουβάρι των τραγικών εξελίξεων στον Αρη…
Στην ελληνική μυθολογία, η Δικαιοσύνη ταυτίζεται με τη θεά Θέμιδα και απεικονίζεται με ένα μαντίλι στα μάτια. Αυτό το μαντίλι θέλει να δείξει την αντικειμενικότητά προς όλους, υπονοώντας ότι η Δικαιοσύνη είναι «τυφλή». Όπως γίνεται αντιληπτό, η έννοια της τυφλότητας είναι βαθύτατα συμβολική. Παραπέμπει, δηλαδή, στο γεγονός ότι η απόλυτη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να επηρεάζεται από οπτικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος.
Σήμερα όμως, όσον αφορά στην όραση, η ιατρική επιστήμη έχει κάνει τεράστιες προόδους. Υπάρχουν ελπιδοφόρα πειραματικά δεδομένα για την αποκατάσταση της τύφλωσης, με τοποθέτηση νέων αναγεννητικών κυττάρων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού. Παράλληλα η υψηλή τεχνολογία έχει καταφέρει να υποκαταστήσει τον τυφλό οφθαλμό με ειδική κάμερα, η οποία μεταφέρει τις εικόνες από το περιβάλλον απευθείας στον εγκέφαλο με ειδικά ηλεκτρόδια.
Πως συνδέει η σύγχρονη κοινωνία τα παραπάνω; Αρκετοί πολίτες φέρεται να υποστηρίζουν ότι σήμερα η Δικαιοσύνη για να επιτελέσει το ύψιστο λειτούργημά της δεν αρκεί (όπως παλαιότερα) να καλύπτει τα μάτια της με ένα μαντίλι και να απομονώνεται έτσι από τις επιρροές του περιβάλλοντος. Ίσως πρέπει να προσαρμοστεί στα σύνθετα δεδομένα της εποχής.
Κάπου εδώ, τίθεται το φιλοσοφικό ερώτημα: ποιος, ακριβώς, είναι ο ρόλος της Δικαιοσύνης στις μέρες μας; Να εφαρμόζει πιστά την κείμενη νομοθεσία ή να ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αποκαθιστώντας τη δημόσια τάξη με την ευρεία έννοια του όρου;
Κάποτε, ένας φίλος μου είχε πει ότι υπάρχει το ‘γράμμα’ και το ‘πνεύμα’ του νόμου. Το πρώτο ακολουθείται τυφλά, από προγραμματισμένα ρομποτάκια. Το δεύτερο ακολουθείται από ανθρώπους με αίσθηση κοινής λογικής και συνείδηση, που αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα των καταστάσεων, άρα και το διαφορετικό χειρισμό που αυτές απαιτούν.
Η επιμέτρηση του κοινού αισθήματος περί του δικαίου παραμένει, φυσικά, στη διακριτική ευχέρεια των δικαστηρίων. Αναγνωρίζεται, όμως, το γεγονός ότι το περί δικαίου αίσθημα δεν είναι αφηρημένη έννοια και δεν πρέπει να διαχωρίζεται από το έργο της δικαιοσύνης.
Η οικογένεια του Άρη…
βιώνει τις πιο μαύρες μέρες στην ιστορία της. Οι δημόσιες τοποθετήσεις των βασικών μετόχων της ΠΑΕ (Κ.Μ.Α, ΑΣ), η δήλωση αποχώρησης του προπονητή, η ειρηνική διαμαρτυρία των φιλάθλων στο γήπεδο Χαριλάου και οι επικείμενες αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών προοιωνίζουν την αποτυχία του πλάνου βιωσιμότητας που….περνάει από τη Football League. Στα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, το ιστορικότερο σωματείο της Θεσσαλονίκης μοιάζει να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό…
Η αγανάκτηση είναι διάχυτη. Στους δρόμους, στα καφενεία, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στα ΜΜΕ. Η κοινή γνώμη επιζητά να πληρώσουν οι πραγματικοί υπαίτιοι των χρεών της ΠΑΕ και να ακολουθηθεί η οδός της οικειοθελούς εκκαθάρισης! Αυτό είναι το κοινό περί δικαίου αίσθημα…που εισακούσθηκε στην περίπτωση της ΑΕΚ.
Η άνιση μεταχείριση των ίσων είναι εξίσου άδικη της ίσης μεταχείρισης των άνισων. Σύμφωνα με τις γενικές αρχές της χρηστής διοίκησης και της ορθής απονομής της δικαιοσύνης, η εφαρμογή των νόμων πρέπει να λαμβάνει υπόψη το περί δικαίου αίσθημα ούτως ώστε να αποφεύγονται άδικες λύσεις.
Έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και πιστεύω ακράδαντα ότι τη Δευτέρα o Άρης θα γυρίσει πίσω τον Άρη…γιατί αυτό είναι το δίκαιο!
* Ο Γιάννης Ιωαννίδης αρθρογραφεί στο overlap.gr