Ενιαία συμφωνία λύσης και όχι συμφωνία επανάληψης των αδιεξόδων, μια συμφωνία ρεαλιστική, με βιώσιμες συντεταγμένες ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές. Αυτά θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως τα περιέγραψε στο Συνέδριο του Εconomist ο Αλέξης Τσίπρας.
«Διαπραγματευόμαστε για μια ενιαία συμφωνία με ενιαίες προϋποθέσεις. Μία συμφωνία λύση στο πρόβλημα που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», είπε ο πρωθυπουργός. «Σε αυτή τη φάση, φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία». Περιέγραψε ότι «έχει βρεθεί κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι. Οι οριακές αλλαγές στο ΦΠΑ που πρέπει να λειτουργούν αναδιανεμητικά προς όφελος των κατώτερων στρωμάτων αλλά και σε θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα».
Ο κ.Τσίπρας μίλησε και για τα σημεία που ακόμη υπάρχουν διαφορές. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις απαιτήσεις για την ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα των μισθών και συντάξεων» γιατί «αρκετά δεινοπάθησαν στην πατρίδα μας μισθωτοί και συνταξιούχοι. Τώρα έχει έρθει η ώρα της αναδιανομής. Τώρα έχει έρθει η ώρα της δίκαιης μοιρασιάς των βαρών. Τώρα έχει έρθει η ώρα να πληρώσουν και αυτοί που μέχρι τώρα δε πλήρωναν».
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους εταίρους να σεβαστούν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, όπως έπραξε η κυβέρνηση τονίζοντας στο σημείο αυτό ότι ενώ η κυβέρνηση υπήρξε συνεπής πληρώνοντας τις υποχρεώσεις της εκείνοι δεν έχουν καταβάλει δόση από τον περασμένο Αύγουστο. Περιέγραψε επίσης ποιες είναι η προϋποθέσεις για βιώσιμη λύση. Δηλαδή, τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, να μην υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις, η αναδιάρθρωση του χρέους και την εφαρμογή ισχυρού προγράμματος επενδύσεων.
«Πρώτον, προϋποθέτει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους κυρίως για τα δύο πρώτα χρόνια, φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο. Προϋποθέτει δεύτερον, να μην έχουμε υποχρεώσεις δεσμεύσεις σε νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης. Τρίτον, προϋποθέτει την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει καινούργια δάνεια προκειμένου να ξεχρεώνει τα προηγούμενα δάνεια. Και τέταρτο προϋποθέτει ισχυρό πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το έργο των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στο νόμο για την ανθρωπιστική κρίση. «Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε στο όνομα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας: των μισθωτών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης», είπε και πρόσθεσε: η κυβέρνηση πήρε άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης. Ψηφίσαμε διάταξη και εκδόθηκε η Υπουργική απόφαση για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών. Προχωρήσαμε στον καταλογισμό των οφειλομένων των τηλεοπτικών σταθμών που εκκρεμούσαν εδώ και χρόνια για λόγους μάλλον αδιευκρίνιστους. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα βήματα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την πρωτοβουλία για τη απαίτηση των γερμανικών αποζημιώσεων, του ελέγχου της λίστας Λαγκάρντ, την δρομολόγηση ελέγχου της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού της Siemens και τον έλεγχο που ξεκινούν ομάδες εργασίας και για άλλες δημόσιες συμβάσεις. «Αυτά, είναι μερικά από τα πρώτα δείγματα γραφής της τιτάνιας προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει για την οριστική ρήξη με το φαύλο παρελθόν», είπε και αναφερόμενος στην πενταετία των Μνημονίων είπε ότι «οι κοινωνικές ανισότητες εκτινάχθηκαν, η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι μισθοί καταποντίστηκαν, το κοινωνικό κράτος κατέρρευσε».
Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημίες ήταν οι Έλληνες πλούσιοι και «αυτοί που έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να φοροδιαφεύγουν», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας άνοιξε ευδιάθετος την ομιλία του στο Συνέδριο του Economist. «Πρέπει να σας πω ότι στην Ευρώπη πάμε καλά. Αν και παναθηναϊκών αισθημάτων, ο Ολυμπιακός κέρδισε πριν από λίγο στην Ευρωλίγκα και πρέπει να το πανηγυρίσουμε ανεξάρτητα από το τι ομάδα είμαστε. Θα πάμε καλά και στα υπόλοιπα», είπε ο πρωθυπουργός.
Πηγή:parapolitika.gr