Ιλιγγιώδη ποσά, για τα μέχρι τώρα δεδομένα της Ευρωλίγκας, προβλέπει το Champions League του μπάσκετ που παρουσίασε σαν σχέδιο χθες στις ομάδες η πλευρά της FIBA. Υπενθυμίζεται πως η πλευρά της Ευρωλίγκας επιφυλάχθηκε να απαντήσει μετά από συνέλευση των μετόχων της, που θα πραγματοποιηθεί εντός δύο εβδομάδων.
Σύμφωνα με το πλάνο της FIBA, όπως αναφέρει το sport-fm.gr για τις οκτώ από τις 16 ομάδες που θα έχουν εγγυημένη παρουσία στη διοργάνωση (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Φενέρ, Εφές, Μακάμπι και ΤΣΣΚΑ) προβλέπεται με τη συμμετοχή τους και μόνο στη διοργάνωση ποσό 1.687.500 ευρώ για έκαστη, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ ομάδες (οι πρωταθλητές Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Λιθουανίας και οι τέσσερις των προκριματικών που θα γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου) θα πάρουν από 375.000 ευρώ.
Πέρα από τα έσοδα αυτά, κάθε νίκη θα πριμοδοτείται 37.500 ευρώ, συνεπώς σε μια κανονική περίοδο 30 αγωνιστικών (15 εντός και 15 εκτός έδρας) τα περιθώρια κέρδους για τις ομάδες είναι τεράστια.
Οι ομάδες που θα προκριθούν στα προημιτελικά (όπου γίνονται play offs που κρίνονται στις δύο νίκες) και θα αποκλειστούν θα εισπράξουν επιπλέον 240.000 ευρώ, ενώ εκείνες που θα περάσουν στο Final Four 360.000 ευρώ.
Οι δύο χαμένες των ημιτελικών του Final Four θα πάρουν από 432.000 ευρώ και οι δύο νικήτριες από 648.000 ευρώ, ενώ ο ηττημένος του τελικού θα εισπράξει 432.000 ευρώ και ο νικητής 1.008.000 ευρώ!
Με πρόχειρους υπολογισμούς, η ομάδα που θα κατακτήσει τον τίτλο, έχοντας κερδίσει περίπου τα 2/3 των αγώνων της στην κανονική περίοδο, θα βάλει στα ταμεία της περίπου 5 εκατ. ευρώ!
Συνολικά η FIBA προβλέπει πως θα μοιραστούν 30 εκατ. ευρώ στις ομάδες (υπολογίζεται πως η Ευρωλίγκα για φέτος θα διαθέσει συνολικά 17-18 εκατ. ευρώ), ενώ θα υπάρχει ετήσια αύξηση 2,5%, που μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη ανάλογα με τα έσοδα της διοργάνωσης.
Το πλάνο της FIBA αναφέρει πως στόχος είναι να διεξάγονται όλοι οι αγώνες την Πέμπτη (κι όχι Πέμπτη-Παρασκευή), προκειμένου να μην επηρεάζεται το πρόγραμμα των εγχώριων πρωταθλημάτων (με τη διεξαγωγή αγώνων τη Δευτέρα), ενώ ματς θα διεξάγονται Τρίτη και Πέμπτη το πολύ τέσσερις φορές μέσα στη σεζόν, στην περίοδο που δεν θα υπάρχουν αγώνες για τις διοργανώσεις της UEFA (Ιανουάριο-Φεβρουάριο).
Φυσικά, το πλάνο της FIBA προβλέπει και τα «παράθυρα» για τη διεξαγωγή προκριματικών μέσα στη διάρκεια της περιόδου για τις τελικές φάσεις των διοργανώσεων των εθνικών ομάδων. Από τη σεζόν 2017/18, το πλάνο είναι να υπάρχει διακοπή της δράσης για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ του 2019.