Στις 8 Ιουνίου 1990 πραγματοποιήθηκε η σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιταλίας, γνωστό τοις πάσι και ως Italia 90.
Ακολούθησε το PRESSARIS και στο Instagram, για ακόμα πιο άμεση ενημέρωση στα θέματα του Άρη!
Η πρωταθλήτρια κόσμου Αργεντινή έπεφτε θύμα έκπληξης στην πρεμιέρα, αφού η παρέα του Ντιέγκο Μαραντόνα ηττήθηκε από το Καμερούν, παρότι τα «αδάμαστα λιοντάρια» ολοκλήρωσαν τον αγώνα με 9 παίκτες.
Αρκετό ενδιαφέρον, πάντως, «πυροδοτούσε» και η παρουσία της εθνικής Αγγλίας στη διοργάνωση. Το 1990 σηματοδοτούσε το τέλος της 5ετούς ποινής αποκλεισμού που είχε επιβληθεί στους αγγλικούς συλλόγους (πλην Λίβερπουλ που είχε ακόμα έναν χρόνο ποινής) μετά από την τραγωδία στο «Χέιζελ»και τα «τρία λιοντάρια» ήθελαν να αποδείξουν ότι το ποδόσφαιρο στο Νησί παρέμενε σε υψηλό επίπεδο.
Ο -τότε- 31χρονος Κέβιν Άλεν, σκηνοθέτης και παραγωγός, αδερφός του Άγγλου ηθοποιού Κιθ Άλεν και θείος της πασίγνωστης τραγουδίστριας Λίλι Άλεν και του ηθοποιού Άλφι Άλεν που πρόσφατα υποδύθηκε τον Θίον Γκρέιτζοϊ στη σειρά Game of Thrones, είχε μία μοναδική ιδέα σχετικά με την παρουσία της εθνικής Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Πήρε την κάμερά του και ταξίδεψε κι αυτός στα γήπεδα της Ιταλίας, ετοιμάζοντας ένα ντοκιμαντέρ για τους Άγγλους φιλάθλους στο εξωτερικό και το πώς συμπεριφέρονται λίγες εβδομάδες πριν αρχίσουν ξανά τα ταξίδια για εκτός έδρας αγώνες των αγαπημένων ομάδων τους.
Μέσα σε περίπου 2 ώρες, ο Άλεν χώρεσε το ταξίδι και την παραμονή του στην Ιταλία που κράτησε περίπου έναν μήνα και αφηγείται με εικόνα και ήχο ό,τι του συνέβη σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Το ντοκιμαντέρ «Video Diaries» On the March with Bobby’s Army, που προβλήθηκε έναν χρόνο μετά στο BBC ως τηλεταινία, αρχίζει από το ταξίδι προς τη Γένοβα και τους ελέγχους στους οποίους υπόκεινται οι Βρετανοί φίλαθλοι.
Οι έλεγχοι είναι πολύ πιο αυστηροί σε σχέση με φιλάθλους άλλων εθνικοτήτων. Προορισμός των Βρετανών είναι η νότια Ιταλία, αφού οι Άγγλοι θα δώσουν και τα 3 παιχνίδια τους στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, ενώ οι Ιρλανδοί, που βρίσκονται στον ίδιο όμιλο, θα δώσουν τα άλλα δύο παιχνίδια τους στο Παλέρμο της Σικελίας.
Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, οι ιταλικές αρχές δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη και δεν είναι καθόλου ελαστικές, ωστόσο δεν λείπουν τα επεισόδια με τους φιλάθλους. Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται και ένα περιστατικό όπου Άγγλοι φίλαθλοι έρχονται σε σύρραξη με καραμπινιέρι.
Ο Άλεν συζητάει με φιλάθλους που έχουν κάνει το ταξίδι στην Ιταλία και ακούει τα προβλήματά τους, όπως οι διπλοκρατήσεις σε δωμάτια. Παρ’ όλα αυτά, υπήρχαν και περιστατικά όπου Ιταλοί κάτοικοι φιλοξενούσαν Άγγλους ή τους έπαιρναν στα αυτοκίνητά τους, όταν έκαναν autostop.
Η Αγγλία προκρίθηκε στα νοκ άουτ ως πρωτοπόρος του 6ου ομίλου, χάρη στη νίκη της με 1-0 επί της Αιγύπτου την τελευταία αγωνιστική, με συνέπεια να συνεχίσει τις υποχρεώσεις της στην Μπολόνια κόντρα στο Βέλγιο.
Για να φτάσουν εκεί οι φίλαθλοί της, πέρασαν από το Ρίμινι, όπου σημειώθηκε η περίφημη «Μάχη του Ρίμινι» με τους αστυνομικούς, η οποία καταγράφηκε κι αυτή στο οδοιπορικό του Άλεν.
Το γκολ του Ντέιβιντ Πλατ στο τελευταίο λεπτό της παράτασης έστειλε την ομάδα του Μπόμπι Ρόμπσον στην προημιτελική φάση του θεσμού, με τους φιλάθλους πίσω στην Αγγλία να ψάχνουν εισιτήρια για να κάνουν το ταξίδι στην Ιταλία, έστω την ύστατη στιγμή.
Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται ορισμένοι τσακωμοί για τον διαμοιρασμό των εισιτηρίων και τα τεχνοκρατικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια ομοσπονδία σε τέτοιες περιπτώσεις.
Οι φίλαθλοι είχαν τα δικά τους προβλήματα, αφού μία ημέρα πριν και μία μέρα μετά από τους αγώνες στην Ιταλία είχε επιβληθεί απαγόρευση διάθεσης αλκοόλ, με συνέπεια να δυσκολεύονται να βρουν ένα ποτήρι κρύα μπύρα.
Η επόμενη αποστολή τους ήταν κόντρα στο Καμερούν στη Νάπολη, όπου περιηγήθηκαν μέχρι το «Σαν Πάολο» με τα περίφημα hoolibuses, τα… λεωφορεία για χούλιγκαν, που τους μετέφεραν συγκεντρωμένα και συντεταγμένα στα διάφορα γήπεδα της Ιταλίας.
Οι εικόνες μέσα από τα οχήματα είναι μοναδικές, τόσο για την ατμόσφαιρα που υπήρχε όσο και για τις αντιδράσεις των Ιταλών από τα διπλανά αυτοκίνητα.Το 3-2 με ανατροπή στην παράταση χάρη σε γκολ του Γκάρι Λίνεκερ έστειλε την εθνική ομάδα στα ημιτελικά και τους φιλάθλους τους στο Τορίνο, όπου μαινόταν η μάχη για το ποιος θα πάρει περισσότερα εισιτήρια. Αντίπαλος η Δυτική Γερμανία, με τους δικούς της φιλάθλους να κάνουν κι αυτοί ανάρπαστα τα «μαγικά χαρτάκια».
Για ακόμα μία φορά παιχνίδι της Αγγλίας οδηγήθηκε στην παράταση, όμως αυτό χρειάστηκε και τη διαδικασία των πέναλτι. Η αγωνία στις κερκίδες ήταν στο κατακόρυφο, μέχρι να αποτύχουν στις προσπάθειές τους οι Στούαρτ Πιρς και Κρις Γουόντλ, με συνέπεια να αποκλειστεί η Αγγλία.
Μία ώρα μετά από το τέλος του ημιτελικού στο «Ντέλε Άλπι», ο Άλεν κατέγραψε επεισόδια μεταξύ Άγγλων, Γερμανών και Ιταλών, όσο ο ίδιος ήταν κρυμμένος πίσω από ένα δέντρο, αφήνοντας ανοιχτή την κάμερά του μέσα στο αυτοκίνητο.
Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται κάπου εκεί, αφού όπως σημείωσε και ο ίδιος ο Άγγλος σκηνοθέτης, δεν είχε την ψυχολογία να μετακινηθεί στο Μπάρι για τον μικρό τελικό απέναντι στη διοργανώτρια χώρα (νικήτρια με 2-1).
Παρ’ όλα αυτά, είχε αρκετό υλικό στη διάθεσή του ώστε να ετοιμάσει αυτό το ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει πλήρως την ψυχοσύνθεση ενός Άγγλου φιλάθλου που ταξιδεύει στο εξωτερικό για να υποστηρίξει την ομάδα του και είναι έτοιμος για όλα: για τραγούδια, για συνθήματα, για πανηγυρισμούς με αγνώστους, για αλκοόλ και φυσικά για επεισόδια.
πηγή: sport-retro.gr