Ο Βίτορ Μέλο Περέιρα από την Πορτογαλία, θα προεδρεύει της νέας Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και θα είναι υπεύθυνος για τον ορισμό διαιτητών στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και στο Τμήμα Διαιτησίας της ΕΠΟ, όπως ανακοίνωσε η ΕΠΟ.
Το Soccerplus παροουσίασε το προφίλ του πορτογάλου πρώην διεθνή διαιτητή:
Ο Πορτογαλός, Βίτορ Μέλο Περέιρα, ήταν από τους πιο αναγνωρίσιμους διαιτητές στα τέλη της δεκαετίας του 90′ και στις αρχές της επόμενης.
Γεννήθηκε στην Πορτογαλία το 1957 και το 1992 σε ηλικία 35 ετών έγινε διεθνής ρέφερι διευθύνοντας συνολικά 37 διεθνή ματς.
Ο Περέιρα κλήθηκε να βγάλει εις πέρας από την UEFA και τη FIFA πολλές αναμετρήσεις υψηλών απαιτήσεων. Συμμετείχε στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1998 και του 2002 διευθύνοντας από δύο παιχνίδια στο καθένα.
Επίσης έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2000 σφυρίζοντας τρία ματς, μεταξύ των οποίων και ένας προημιτελικός, ενώ στην τελευταία χρονιά της καριέρας του ως ενεργός διαιτητής, το 2002, ορίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου UEFA και στον προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
Το πιο «διάσημο» λάθος του έγινε εις βάρος του Μεξικού στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 2002, όταν δεν είδε το χέρι του Τζον Ο’Μπράιαν μέσα στην περιοχή των ΗΠΑ και δεν υπέδειξε πέναλτι. Εκείνο το ματς είχε λήξει 2-0 υπέρ των ΗΠΑ, που προκρίθηκαν στα προημιτελικά και συνάντησαν την μετέπειτα φιναλίστ Γερμανία.
Ο Περέιρα είναι γνωστός φυσικά και στους Ελληνες φιλάθλους καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας του σφύριξε και ελληνικές ομάδες στα κύπελλα Ευρώπης.
Το 1998 διηύθυνε το Παναθηναϊκός – Ντιναμό Κιέβου 2-1 για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Το 2000 το Λίβερπουλ – Ολυμπιακός 2-0 για τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Το 2001 το Ελλάδα – Γερμανία 2-4 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου (είχε αποβάλλει παίκτη της Γερμανίας και είχε δώσει πέναλτι υπέρ των Πάντσερ) και την ίδια χρονιά για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, το Μάντσεστερ Γ. – Ολυμπιακός 3-0 και Παναθηναϊκός – Αρσεναλ 1-0.
Ο 60χρονος σήμερα Πορτογάλος, είναι τεχνικός τηλεπικοινωνίων και γνωρίζει τέσσερις γλώσσες, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά.