To Euro 2024 βρίσκεται σε εξέλιξη και οι 24 κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες ποδοσφαίρου -φαβορί και αουτσάιντερ- δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στα γήπεδα της Γερμανίας ώστε να κατακτήσουν την πρωτιά στην Γηραιά Ήπειρο. Τα αναμενόμενα έσοδα είναι περίπου 2,5 δισ. ευρώ από συμφωνίες τηλεοπτικών δικαιωμάτων και χορηγιών, καθώς και από πωλήσεις εισιτηρίων και πακέτων φιλοξενίας.
Όντας μια από τις ισχυρότερες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στον κόσμο, το Εuro που ολοκληρώνεται στις 14 Ιουλίου περιλαμβάνει τεράστια έπαθλα, με το σύνολο των χρημάτων που θα διανεμηθεί στις ομάδες που συμμετέχουν να ανέρχεται σε 331 εκατ. ευρώ, όπως έγινε και το 2020.
Ειδικότερα, η κατανομή των πόρων προς τις ομάδες είναι η ακόλουθη:
Συμμετοχή: 9,25 εκατ. ευρώ για κάθε ομάδα
Μπόνους αγώνων: 1 εκατ. ευρώ για κάθε νίκη και 500.000 ευρώ για κάθε ισοπαλία στη φάση των ομίλων
Πρόκριση στη φάση των 16: 1,5 εκατ. ευρώ
Πρόκριση στους «8»: 2,5 εκατ. ευρώ
Πρόκριση στους ημιτελικούς: 4 εκατ. ευρώ
Φιναλίστ: 5 εκατ. ευρώ
Νικητής: 8 εκατ. ευρώ
Επομένως, εν συνόλω η μέγιστη δυνατή αμοιβή για την ομάδα που θα βρεθεί στους «ουρανούς» της Ευρώπης, εάν κερδίσει όλα τα παιχνίδια της, αγγίζει το ποσό των 28,25 εκατ. ευρώ! Το χρηματικό έπαθλο στο Γυναικείο Euro 2022 ήταν αθροιστικά 15,5 εκατ. ευρώ — διπλάσιο από το ποσό του Euro 2017, αλλά εξακολουθεί να είναι λιγότερο από το 5% του «ταμείου» που ισχύει για τους άνδρες, σε μια ακόμη επιβεβαίωση και του μισθολογικού χάσματος ανάμεσα στα 2 φύλα.
Ποιος παίρνει τα χρήματα;
Οι παίκτες που συμμετέχουν στο Euro 2024 δεν πληρώνονται απευθείας από την UEFA. Αντιθέτως, τα κεφάλαια διοχετεύονται στις εθνικές ομοσπονδίες των ομάδων που συμμετέχουν στην διοργάνωση, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το ύψος, την καταβολή και τη διανομή των… πριν που θα λάβουν οι ποδοσφαιριστές τους.
Η ομοσπονδία της εκάστοτε χώρας μπορεί να επιλέξει πώς θα διαμοιραστούν αυτά τα χρήματα, ανάλογα τις ανάγκες που υπάρχουν βέβαια και στο εσωτερικό της. Παραδοσιακά, πάντως, προσφέρεται ένα «πριμ» στους παίκτες, ως κίνητρο και ανταμοιβή για τις επιδόσεις τους ή αναλόγως την επιτυχία της πορείας τους στο γρασίδι.
Επομένως, για παράδειγμα, ένας Βέλγος ποδοσφαιριστής μπορεί να μην έχει τα ίδια κέρδη με έναν άσσο της Γαλλίας, ακόμα κι αν αμφότερες οι ομάδες κερδίσουν τα ίδια ματς. Σε κάθε περίπτωση, οι χρηματικές «ενέσεις» από το Euro, φαντάζουν… ψίχουλα καθώς δεν ανταγωνίζονται καθόλου τα «παχυλά» συμβόλαια που απολαμβάνουν από τις ομάδες τους μερικοί από τους μεγαλύτερους stars στον κόσμο, που κοσμούν τα γερμανικά γήπεδα… καλοκαιριάτικα για το καλό της πατρίδας τους.
Επιπροσθέτως, όπως είναι γνωστό, πολλοί αστέρες των γηπέδων συχνά δωρίζουν τα μπόνους από το Euro σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μάλιστα, ο Γάλλος σούπερ σταρ Κιλιάν Εμπαμπέ στα 19 του αφού πήρε 21.000 ευρώ ανά παιχνίδι στο Μουντιάλ του 2018, συν ένα πριμ 340.000 ευρώ για τη νίκη στον τελικό και την κατάκτηση του τροπαίου, δώρισε όλο το ποσό στην Premiers de Cordees, μια ένωση που διοργανώνει αθλητικές εκδηλώσεις για παιδιά με αναπηρίες.
Η UEFA έχει ορίσει ως ένα βασικό επίπεδο «άνεσης» τα 500 εκατ. ευρώ στα αποθεματικά της και διέθετε 575 εκατ. ευρώ πριν από την εξάπλωση της πανδημίας στις αρχές του 2020. Το ποσό αυτό μειώθηκε στα 360 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό της για το οικονομικό έτος 2023. Στους 13 χορηγούς της UEFA του Euro 2024 περιλαμβάνονται οι Adidas και Coca-Cola, ο τουριστικός οργανισμός του Κατάρ, καθώς και δύο θυγατρικές της κινεζικής Alibaba και τρεις εταιρείες ηλεκτρονικής τεχνολογίας.