Το 2013, όσον αφορά το εξωαγωνιστικό – διοικητικό κομμάτι του ποδοσφαίρου ήταν μια χρονιά με καταγγελίες, προσφυγές στη δικαιοσύνη, εισαγγελικές έρευνες και δικαστικές αποφάσεις.
Τον Ιανουάριο ξέσπασε η κόντρα ΕΠΟ – NOVA για τα τηλεοπτικά του κυπέλλου 2013 – 2016 που κατέληξε στα δικαστήρια, αφού το συνδρομητικό κανάλι κατέθεσε αγωγή. Το τακτικό διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ απέρριψε την προσφυγή του Παναθηναϊκού κατά της αναδιάρθρωσης της Σούπερ Λιγκ την περίοδο 2012 – 13. Στη Βουλή ψηφίστηκε τροπολογία που άναψε το «πράσινο φως» για την άμεση συγχώνευση Γ΄ και Δ΄ Εθνικής που έγινε το καλοκαίρι μαζί με την αύξηση των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ από 21 σε 28 και μείωσε τον χρόνο εκκαθάρισης των ΠΑΕ από τους 30 στους τρεις μήνες.
Τον Φεβρουάριο άρχισε η διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για την «κάρτα υγείας» της ΕΠΟ.
Τον Μάρτιο η ΕΠΟ ανακοίνωσε τον ισόβιο αποκλεισμό του Κατίδη από τις Εθνικές ομάδες λόγω του ναζιστικού χαιρετισμού στον αγώνα ΑΕΚ – Βέροια.
Τον Απρίλιο ο αθλητικός εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας που διερευνά τις συνθήκες καταρτισμού των πινάκων διαιτησίας της περιόδου 2012-13 κάλεσε σε ανωμοτί καταθέσεις τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γ. Σαρρή, τον αναπληρωτή πρόεδρο και το μέλος της ΚΕΔ, Θ. Μπριάκο και Γ. Δούρο αντίστοιχα, τον προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας Θ. Κουρίδη και το μέλος του Δ.Σ. Αρ. Σταθόπουλο.
Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ επέβαλε στην ΑΕΚ ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών για τη διακοπή του αγώνα με τον Πανθρακικό. Η ποινή σε συνδυασμό με τη βαθμολογική θέση οδήγησε την ΑΕΚ για πρώτη φορά εκτός Σούπερ Λιγκ.
Το Μάιο ο Β. Κωνσταντίνου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, ζητώντας τη διερεύνηση ως προς την προσυνεννόηση 11 αγώνων του πρωταθλήματος που συμμετείχε ο Παναθηναϊκός καθώς και του τελικού κυπέλλου Αστέρας Τρ. – Ολυμπιακός.
Οι ΕΠΣ Κιλκίς και Ηρακλείου προσέφυγαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών ζητώντας την έκπτωση του Δ.Σ. της ΕΠΟ για παραβιάσεις του καταστατικού και των κανονισμών.
Τον Ιούνιο με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της UEFA δεν αδειοδοτήθηκαν για τις διοργανώσεις της ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Παναθηναϊκός και στην Ευρώπη βγήκε η Ξάνθη.
Ο αθλητισμός έφυγε από το υπουργείο Παιδείας και εντάχθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού το οποίο αυτονομήθηκε. Νέος υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έγινε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και νέος υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Γιάννης Ανδριανός που διαδέχθηκε τον Γιάννη Ιωαννίδη.
Τον Ιούλιο υπογράφτηκε ανάμεσα στη Σούπερ Λιγκ και τη FORTHNET (NOVA) επέκταση της συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη διετία 2015-17.
Τον Σεπτέμβριο άρχισε η πρώτη δίκη για το σκάνδαλο των «στημένων αγώνων» με βασικό κατηγορούμενο τον Μ. Ψωμιάδη και άλλους δέκα. Το Ειρηνοδικείο απέρριψε την προσφυγή των ΕΠΣ Κιλκίς και Ηρακλείου κατά της ΕΠΟ.
Τον Νοέμβριο αναβλήθηκε επ’ αόριστον η δίκη που είχε προγραμματιστεί στο ΣΤ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο με κατηγορούμενους τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και τον αντιπρόεδρο Σ. Θεοδωρίδη λόγω της παρουσίας τους στ’ αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο του τελικού κυπέλλου Αστέρας Τρ. – Ολυμπιακός.
Τον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε η δίκη για τους «στημένους αγώνες». Ενοχοι για τη χειραγώγηση συνολικά έξι αγώνων κρίθηκαν οι Μ. Ψωμιάδης, Θ. Μητρόπουλος, Κ. Ριαβόγου, Π. Αμανατίδης και Δ. Κωτούλας. Τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης με ανασταλτικό χαρακτήρα και μετατροπή της ποινής.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ