Νέο «ραντεβού» για σήμερα το μεσημέρι στις 12 έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους της τρόικας προκειμένου να «κλειδώσει» το τελικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, καθώς ούτε χθες κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, παρά τις πολύωρες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Σημείο αιχμής στις χθεσινές συζητήσεις αποτέλεσε η «στροφή» που έκαναν οι εκπρόσωποι των πιστωτών ως προς τον συνυπολογισμό των μετατάξεων 5.000 εκπαιδευτικών στον αριθμό των υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα.
Παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε γίνει δεκτή η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για συνυπολογισμό των συγκεκριμένων μετατάξεων στο μέτρο της κινητικότητας, τελικώς η τρόικα απέρριψε την πρόταση. Κατόπιν αυτού, το «κενό» αναμένεται να καλυφθεί από τη «δεξαμενή» των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
Ανοικτό επίσης παραμένει και το ζήτημα των περίπου 3.500 εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία, καθώς και σε αυτήν την περίπτωση οι εκπρόσωποι της τρόικας υπέβαλαν ενστάσεις, απορρίπτοντας την απευθείας μετάταξή τους στην ΕΛ.ΑΣ. και ζήτησαν να υπάρξει ενδιάμεσος χρόνος διαθεσιμότητας.
Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημα της πίστωσης χρόνου για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, θα υπάρξει μείωση του χρόνου της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων από τους 12 μήνες που ισχύει σήμερα, στους εννέα ή στους έξι μήνες.
Κατόπιν αυτών και βάσει του εναλλακτικού σχεδίου που παρουσίασε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα θα προέλθουν στην πλειοψηφία τους από τους ΟΤΑ, απ’ όπου εκτιμάται ότι θα «αλιευθούν» 5.000 εργαζόμενοι, από τους 3.500 υπαλλήλους στη δημοτική αστυνομία, ενώ ο αριθμός θα συμπληρωθεί από 2.000 εκπαιδευτικούς, που προέρχονται από ειδικότητες στις οποίες καταγράφεται πλεονάζον προσωπικό, όπως είναι οι γυμναστές και οι καθηγητές πληροφορικής, καθώς και από περίπου 1.500 άτομα που θα προέλθουν από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων.
Ως προς τις απολύσεις –15.000 μέχρι το τέλος του 2014–, αυτές θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, από όσους παραμένουν στην εργασία τους βάσει προσωρινών διαταγών οι οποίες διαρκούν εσαεί, επίορκους, αλλά και κατόχους πλαστών πιστοποιητικών.
Σε δεδομένη στιγμή, ως αντιστάθμισμα στην πλημμελή εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την κινητικότητα τέθηκε ενδεχόμενο αύξησης του συνολικού αριθμού των απολύσεων, ωστόσο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίστηκε αρνητικός.
Τι απομένει
Πάντως, η χθεσινή διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικας και υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κινήθηκε «επί τελικού σχεδίου», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη, διευκρινίζοντας ότι αυτά που απομένουν και θα οριστικοποιηθούν πιθανότατα στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη αφορούν χρονοδιαγράμματα, αλλά και τον ακριβή αριθμό προέλευσης των υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα από τους ΟΤΑ. «Εχουμε ονοματεπώνυμα και τηλέφωνα», υποστήριζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να καλυφθεί σε κάθε περίπτωση ο ζητούμενος αριθμός των 12.500 υπαλλήλων σε κινητικότητα.
Πηγή: kathimerini.gr