Σχολιογράφος blog-ΑΡΗ με ξεχωριστό τρόπο την κιτρινόμαυρη επικαιρότητα. Ξεχωριστό κι ανατρεπτικό το… προσωνύμιο του: Χιούι! Μέσα από το PRESSARIS θα καταθέτει τις δικές του απόψεις, σκέψεις, προβληματισμό! Μείνετε συντονισμένοι…
———————————————————————————————————————————————
Στις περισσότερες περιπτώσεις των, αποκαλούμενων και ως “αθλητικών”, εγχώριων, site γίνεται επιδερμική έως ασήμαντη κριτική επί της ουσίας. Αυτή, η ουσία, για αυτούς, για τα site, έγκειται στο αποτέλεσμα της μίας ημέρας, στο “τρίποντο” της μίας βραδιάς, στην “δοκάρι και μέσα/όλα καλά, δοκάρι κι έξω/ανάθεμα” προσέγγιση. Έτσι, μοιραία, εκπαιδεύεται και ο μέσος αναγνώστης.
Μαθαίνοντας από αυτούς που γνωρίζουν
Ο Άλαν Πάρντιου έχει, σκάρτους, δύο μήνες στα μέρη μας. Ένα “βαρύ” όνομα, με περγαμηνές από τον μεγαλύτερο ποδοσφαιρότοπο στον πλανήτη, μία προσωπικότητα που προσπαθεί σε κάθε συνέντευξη τύπου να αναλύσει τις θέσεις του, τόσο για τα επί μέρους στοιχεία του παιχνιδιού, όσο και για το ποδόσφαιρο γενικότερα. Θεωρώ πως θα έπρεπε να “ακούμε” πιο πολύ όσα λέει και η όποια κριτική προς αυτόν να γίνεται μέσω των θέσεων που εκφράζει, αφού πρώτα προηγηθεί η μελέτη τους. Αυτό προϋποθέτει γνώση ή έστω προσπάθεια κατανόησης του ποδοσφαίρου.
Έχοντας την εικόνα των τριών τελευταίων αγώνων, με Ο.Φ.Η. εντός, Ατρόμητο εκτός και Λαμία εντός έδρας, πριν κλείσει αυτόν τον κύκλο και τον πρώτο γύρο η ομάδα, είναι προφανή τα σημάδια βελτίωσης του συνόλου και μόνο το αποτέλεσμα διαφοροποιεί τις κριτικές. Ο Άρης είναι σε μία αγωνιστική άνοδο, σε μία συνθήκη δημιουργίας εμπιστοσύνης της ίδιας της ομάδας προς τις ικανότητές της και σε σταθερές, σε επιλογές προσώπων που, άργησε αλλά, δείχνει να βρήκε ο Άγγλος τεχνικός. Έτσι, κάπως, όταν σφύριξε η λήξη στο Περιστέρι και ακούστηκε στην παρέα η “στα θετικά του αγώνα είναι το μηδέν πίσω” άποψη, αυτό συνεχίστηκε και στην νίκη με 5-0 επί της Λαμίας. Δημιουργήθηκε, με λίγα λόγια, μία ξεχασμένη πραγματικότητα, που ξεκινάει με την θωράκιση των μετόπισθεν και που, μοιραία, αποφέρει το ελάχιστο της ισοπαλίας όταν δεν μπορείς να σκοράρεις παραπάνω τέρματα απ’ τον αντίπαλο, αλλά και την νίκη όταν το κατορθώνεις.
Σύνολο και πρόσωπα
Από όσες εντεκάδες και σχηματισμούς επέλεξε ο κόουτς, είναι φανερή η προσπάθεια προσαρμογής του στα δεδομένα του καθένα αγώνα ξεχωριστά, αρχικά, αλλά και η σταδιακή του κατάληξη στα βασικά πρόσωπα, αυτά του αναφερόμενου και ως “κορμού”. Παρατηρούμε πως Κουέστα, Φαμπιάνο, Ετέμπο, Μανού, Ματέο, Μαντσίνι δείχνουν σχεδόν ακλόνητοι και τα δίδυμα Εμπαγκατά/Οντουμπάγιο, Μαζικού/Πίρσμαν, Πάλμα/Ιτούρμπε, Ενκουλού/Μπράμπετς και Γκρέι/Ζερβίνιο, ανά περίπτωση, συμπληρώνουν το εύρος επιλογών.
Εδώ, δεν εξετάζουμε την προσωπική άποψη του καθενός. Για παράδειγμα, η δικιά μου είναι πως ο Γκρέι, που στατιστικά προσφέρει 1 γκολ ανά 1,6 συμμετοχές, πρέπει να αγωνίζεται βασικός. Ούτε προσεγγίζουμε τα παιχνίδια με το ποιόν συμπαθούμε. Άλλο ένα προσωπικό παράδειγμα είναι η περίπτωση Μάρβιν Πίρσμαν, ένας παίκτης που εκτιμούσα από τον Π.Α.Σ. Γιάννενα, με διέψευσε και δίκαια έδειξε να τον “κερδίζει” ο Μαζικού, αλλά ο προπονητής τον επαναφέρει στο rotation, καθώς μόνο αυτός τον βλέπει στην καθημερινότητα και επιπρόσθετα, μόνο αυτός, ο προπονητής, ξέρει τι πράγματα ζητάει βάζοντάς τον βασικό.
Πολλή κουβέντα έγινε για τα “στημένα” και την πενιχρή ανταπόδοση που έχει ο Άρης από αυτά. Δικαίως, σε μεγάλο βαθμό. Ένας προπονητής και όχι… μάγος, ένα team ανθρώπων που δουλεύει στις προπονήσεις, χρειάζεται χρόνο για να μεταδώσει τακτικές, κινήσεις και θέσεις που, ενδεχομένως, έχουν δουλευτεί σε μικρότερο βαθμό και επιφέρουν αυτό το 1γκολ/72 στημένα που ανέφερε στο gazzetta.gr ο αξιοπρεπής δημοσιογράφος Βασίλης Βλαχόπουλος. Ο ίδιος, ο ειδικός, θα αποφασίσει και τον εκτελεστή των αντίστοιχων φάσεων. Άλλη μεγάλη κουβέντα “των κερκίδων” και των “διαδικτυακών καφενείων” το Μαντσίνι ή Πάλμα!
Στο πιο πρόσφατο παιχνίδι, εκτός του γκολ του Φαμπιάνο, από “στημένη φάση” (σε δεύτερο χρόνο, είναι η αλήθεια, αλλά και πάλι…), προέκυψε απόκρουση του αντιπάλου τερματοφύλακα στην γραμμή και δοκάρι, από τον ίδιο παίχτη μας. Στο Περιστέρι, είχε προηγηθεί το ακυρωθέν γκολ του ίδιου του Βραζιλιάνου, πάλι. Μία απόφαση σκοτεινή, που δεν ελέγχθηκε στο VAR και που πέρασε στα ψιλά μπροστά στα “φώτα” της Λεωφόρου και όσα έγιναν εκεί. Αν προστεθεί σε αυτά η, ομολογουμένως, φοβερή σε αποτελεσματικότητα απόδοση του Πάλμα την περασμένη Τρίτη, κατανοούμε πως η στοχευμένη βελτίωση προσώπων, ευνοεί το σύνολο. Κανένας δεν παίζει μόνος του, μέσω του συνόλου αναδεικνύονται τα άτομα. Νόμος, απαράβατος, του αθλήματος!
Αντί… διακοπής!
Την Κυριακή το απόγευμα, η ομάδα πηγαίνει να κλείσει έναν κύκλο, τον πρώτο γύρο, στα Γιάννενα, εκεί που βρέθηκα στην τελευταία αγωνιστική των περσινών play off που κερδίσαμε με 0-3, αλλά και εκεί που στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος που πέρασε χάσαμε 2-0. Ο Π.Α.Σ. βρίσκεται σε δύσκολη θέση, τόσο βαθμολογικά, όσο και αγωνιστικά. Καλό και κακό, αναλόγως το πώς το προσεγγίζει ο καθένας. Το σίγουρο είναι η πίεση που έχουν οι γηπεδούχοι για το αποτέλεσμα. Αυτό, μία ομάδα όπως ο Άρης του Νοεμβρίου, που δείχνει να μαθαίνει να κερδίζει πράγματα μέσω της διαδικασίας, δείχνει να την ευνοεί. Σίγουρα, εάν η “ξεχασμένη συνήθεια” του μηδέν πίσω επαναληφθεί, οι πιθανότητες είναι υπέρ μας. Αυτό θεωρώ ως “κλειδί” για την επικράτησή μας στην Κυριακάτικη αναμέτρηση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης μέσω δουλειάς, σε μία καινούργια πραγματικότητα που επιφέρει ένα “χειμερινό Μουντιάλ”!
ΥΓ Παράλληλα με την διακοπή, έρχονται και καινούργια πράγματα στο pressaris.gr Μία διαφορετική προσέγγιση, μία αλλαγή κουλτούρας μέσω νέων “εργαλείων”, που η πόλη αποφεύγει να χρησιμοποιήσει, αλλά εμείς προετοιμάζουμε καιρό! Τα νεότερα, από βδομάδα, με το καλό.
ΥΓ 2 Ανεξήγητο το γεγονός των μη εισιτηρίων απ’ τον επίσημο Π.Α.Σ., σε παιχνίδι που οι οπαδοί των δύο ομάδων, σχεδόν πάντα στα μεταξύ τους ματς, διδάσκουν ήθος και συμπεριφορά του πώς συνευρίσκονται άνθρωποι με διαφορετικά κασκόλ σε μία πόλη και στις κερκίδες ενός γηπέδου της. Γεμάτοι… Μπέους η ποδοσφαιρική επαρχία και μένει να αποδειχθεί κάτι τέτοιο όταν ανηφορίσουν στην Ήπειρο οι Παναθηναϊκοί.
Μόνο Άρης. Όλο Άρης. Μια ζωή!
Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2022
“ο Χιούι”