Το γκολ του Τόνι Κρόος εναντίον της Σουηδίας, έφτασε ακριβώς στο 94’’41 λεπτό του αγώνα στο Σότσι. Όμως δεν ήταν το μοναδικό που επιτεύχθηκε στις καθυστερήσεις αναμέτρησης, χρόνο που η εισαγωγή του VAR (Video Assistant Referee) αυξάνει ολοένα και περισσότερο.
Στους 29 αγώνες που διεξήχθησαν μέχρι τώρα έχουν προστεθεί συνολικά 128 λεπτά επιπλέον χρόνου, κατά μέσο όρο 4,4 λεπτά ανά παιχνίδι.
Η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και το Βέλγιο είναι οι ομάδες που …αντιμετώπισαν τα λιγότερα λεπτά καθυστέρησης, επτά, μεταξύ των δύο αγώνων. Το ρεκόρ με τις λιγότερες καθυστερήσεις μοιράζεται σε τέσσερα παιχνίδια με τρία λεπτά, ενώ οι αγώνες στους οποίους ο διαιτητής αποφάσισε να προσθέσει περισσότερα λεπτά ήταν Μαρόκο-Ιράν, Βραζιλία-Κόστα Ρίκα και Νιγηρία-Ισλανδία.
Η…παράταση χρόνου του παιχνιδιού ήταν ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι επικριτές του VAR. Ωστόσο, μια ανεξάρτητη έκθεση από το βελγικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν σχετικά με τη χρήση του VAR από το Μάρτιο του 2016 , κλειδί για την απόφαση της FIFA προκειμένου να το εφαρμόσει στη Ρωσία το 2018, ανέφερε ότι ο μέσος χρόνος για την παρακολούθηση του βίντεο ήταν 20 δευτερόλεπτα. Σε αυτή τη μελέτη διευκρινίστηκε ότι οι περισσότερες αναθεωρήσεις γίνονται ενώ το παιχνίδι συνεχίζεται ή κατά τη διάρκεια ενός κανονικού χρόνου διακοπής για την εκτέλεση φάουλ ή πέναλτι.
Ομοίως, το πανεπιστήμιο διαπίστωσε ότι η χρήση του VAR «έχει πολύ μικρή επίδραση σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις χάσιμο χρόνου, όπως φάουλ (9,5%), πάσες ( 8%), σούτ στο τέρμα (6%), κόρνερ (4,5%) και αλλαγές (3,5%)».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ