Το Top 10 των Αγαλμάτων της Θεσσαλονίκης

Τα βλέπουμε καθημερινά και τις περισσότερες φορές απλά τα προσπερνάμε. Ακόμα πιο συνηθισμένο; Το να μην γνωρίζουμε την ιστορία τους. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δεκάδες αγάλματα σε διάφορα σημεία της πόλης. Στο protoplano.gr επιλέξαμε πέντε από τα πιο γνωστά γλυπτά και αγάλματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης και πέντε λιγότερο… διάσημα και σας τα παρουσιάζουμε.

1.  Άγαλμα Ελευθέριου Βενιζέλου

agalmabenizelou

Το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου είναι σημείο αναφοράς της πόλης και των κινητοποιήσεων διάφορων κοινωνικών ομάδων και βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία, πάνω από την Πλατεία Αριστοτέλους. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, καθώς οι αποφάσεις του επηρέασαν την Ελλάδα όλο τον 20ο αιώνα ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο σε γεγονότα που αφορούσαν τη Θεσσαλονίκη. Συνέδεσε το όνομά του με το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας ενώ κατά την πολιτική του δράση δημιουργήθηκαν και ο «Βενιζελισμός» και ο «Αντιβενιζελισμός». Διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας επτά φορές.

2. Ανδριάντας Κωνσταντίνου Καραμανλή

konkaramanlis
Πρόκειται για ένα καινούργιο έργο της πόλης, καθώς τα αποκαλυπτήρια του μαρμάρινου ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή έγιναν μόλις στις 17 Ιανουαρίου του 2011. Το εκμαγείο δημιούργησε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλλίνος και το έργο ολοκλήρωσε ο γλύπτης Κώστας Γεωργίου σε λευκό μάρμαρο Διονύσου Πεντέλης. Ο ανδριάντας βρίσκεται στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Δημαρχείου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φαίνεται να ακουμπά το ένα του χέρι σε έδρανο του Κοινοβουλίου, πάνω στην οποία απεικονίζεται η Αρπαγή της Ευρώπης και στο άλλο χέρι του κρατά τη συνθήκη της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την περίοδο πριν στηθεί ο ανδριάντας στην Παραλία υπήρξαν αντιδράσεις ως προς την τοποθεσία του και ενώ αρχικά επρόκειτο να τοποθετηθεί στην Πλατεία Αριστοτέλους, επικράτησε η Παραλία.

3. Μνημείο Γρηγόρη Λαμπράκη

agalmalabraki
Το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, στη συμβολή των οδών Ερμού με Βενιζέλου, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε. Ο Λαμπράκης μετά από ομιλία του για την ειρήνη στις 22 Μαΐου του 1963 δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τρίκυκλο, στο οποίο επέβαιναν παρακρατικοί. Τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στις 27 Μαΐου του 1963, σε ηλικία 51 ετών. Ο θάνατός του προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, οξύτατη πολιτική κρίση και διεθνή κατακραυγή. Την ημέρα της κηδείας του συγκεντρώθηκε ένα πλήθος 500.000 ανθρώπων και η συγκέντρωση μετατράπηκε σε διαδήλωση καταδίκης της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Παλατιού.

4. Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου

agalmamegaloualexandrou
Ένα μνημείο-σύμβολο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην Παραλία, λίγο πιο κάτω από το Βασιλικό Θέατρο. Το μνημείο τον αναπαριστά έφιππο πάνω στο άλογο του, τον Βουκεφάλα. Ανεγέρθηκε το 1973 με δαπάνες από ερανικές επιτροπές και εγκαινιάστηκε το 1974. Πρόκειται για έργο του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα.

Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας τον Ιούλιο του 356 π.Χ. . Πατέρας του ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας και μητέρα του η πριγκίπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου. Πέθανε στην Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδωνώσορα Β’ στις 13 Ιουνίου του 323 π.Χ. , 32 ετών και 11 μηνών. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς στην ιστορία και κατά την περίοδο των 13 ετών της βασιλείας του (336 – 323 π.Χ.) κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου (Μικρά Ασία, Περσία, Αίγυπτο κλπ), φτάνοντας στις παρυφές της Ινδίας και χωρίς να έχει ηττηθεί σε μάχη που ο ίδιος συμμετείχε.

Οι Αλεξανδρινοί χρόνοι αποτελούν το τέλος της κλασσικής αρχαιότητας και την απαρχή της περιόδου της παγκόσμιας ιστορίας γνωστής ως Ελληνιστικής. Το σύνολο της επιρροής του, τον κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίων προσωπικοτήτων όλων των εποχών με τη μεγαλύτερη επιρροή, μαζί με τον δάσκαλο του Αριστοτέλη.

5. Μνημείο Ολοκαυτώματος

mnimeioolokautomatos
Ένα μνημείο προς τιμήν των 50.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που μαρτύρησαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου, βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας όπου μεταφέρθηκε το 2006, καθώς εκεί ήταν ο τόπος όπου συγκεντρώνονταν οι Εβραίοι πριν σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αποκαλύφθηκε στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και Νέας Εγνατίας, στις 23 Νοεμβρίου 1997 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, επειδή πριν από τον πόλεμο η περιοχή κατοικούνταν σχεδόν αποκλειστικά από Εβραίους. Σχεδιάστηκε από τους αδελφούς Glid και παριστάνει την επτάφωτο λυχνία και φλόγες με ένα πλέγμα ανθρώπινων σωμάτων.

6. Λουόμενη

agalmalouomeni
Η Λουόμενη βρίσκεται στο σιντριβάνι δίπλα από το Λευκό Πύργο. Αρχικά έφερε το όνομα Φαληρίς, αφού η αρχική ιδέα την προέβλεπε να κατεβαίνει τα σκαλάκια φαληρικού λουτρού έτοιμη να μπει στη θάλασσα. Ο καλλιτέχνης αντικατέστησε όμως το σκηνικό, έτσι ώστε η λουομένη να κάθεται σε βράχο. Η στάση της κόρης είναι σεμνή και καλλιτεχνικότατη ενώ το γυμνό σώμα είναι ανατομικά άψογο. Η άκρη του ενός ποδιού αγγίζει το νερό, αρχή πολύ φυσική και ψυχολογημένη. Το γλυπτό δημιουργήθηκε το 1893 από το Νικόλα Παυλόπουλο.

7. Πολίτες που διαβάζουν εφημερίδα και συζητούν

politesagsofias
Απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας βρίσκεται αυτό το εντυπωσιακό έργο του 1987 του γλύπτη Μανώλη Τζομπανάκη. Το γλυπτό, από μεταλλικό σκελετό και κονίαμα, δείχνει πολίτες να διαβάζουν εφημερίδα και να συζητούν τα νέα. Ο ίδιος καλλιτέχνης έχει φιλοτεχνήσει το μνημείο «στον άγνωστο μαχητή της Κρήτης», που βρίσκεται στον περίβολο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα.

8. Παλμός

gluptopalmos

Ο Παλμός βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Makedonia Palace. Πρόκειται για μία μπρούντζινη σύνθεση όπου συνενώνονται αποσπάσματα γυναικείας μορφής με γεωμετρικά αφαιρετικά στοιχεία σε αρχαϊκά πρότυπα ενώ όλα υπάρχουν πάνω σε μια σφαίρα. Καλλιεργεί την φαντασία όπου μπορεί ο καθένας να φανταστεί ό,τι θέλει. Το γλυπτό φιλοτεχνήθηκε από τον Δημήτρη Αρμακόλα το 1978.

9. Παιδί που σφυρίζει

paidipousfurizei
Το παιδί που σφυρίζει, είναι το πιο δημοφιλές «παιδί» της πλατείας Ναυαρίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα ορειχάλκινο άγαλμα του γλύπτη Νικόλα Παυλόπουλου και τοποθετήθηκε εκεί το 1966.

10. Γλυπτό ΔΕΘ

agalmadeth
Έξω από τη βόρεια πύλη της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, απέναντι από την Πλατεία Συντριβανίου, βρίσκεται από το 1966 το Γλυπτό της ΔΕΘ του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από κράμα μετάλλου (Cor-Ten) που ο γλύπτης έφερε από τη Γαλλία. Το έργο του Ζογγολόπουλου κέρδισε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό για τη διαμόρφωση της βόρειας πύλης της ΔΕΘ και αποτελεί σύμβολο της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Έχει μάλιστα ενδιαφέρον το ότι αφαιρετικά απεικονίζει τη Νίκη της Σαμοθράκης.

Πηγή: protoplano.gr

To Top