Ασφυκτική είναι η πίεση που ασκείται από την πλευρά των δανειστών στην κυβέρνηση, αφού πλέον στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων έχουν μπει έστω και άτυπα, εκτός από την Αθήνα και την Τρόικα και τα στελέχη της ευρωζώνης, με το euroworking group να έχει ζητήσει από το βράδυ της Πέμπτης την επίσπευση των διαδικασιών για αξιολόγηση του ελληνικού πρόγραμματος μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά και τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έπειτα από συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, κούνησε το δάκτυλο στην Αθήνα, ζητώντας επίσης την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να επέλθει συμφωνία.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η τρόικα ζητάει τις απαντήσεις της κυβέρνησης για μια σειρά “καυτών” θεμάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι, μέσα στις επόμενες ώρες. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες πληροφορίες προσθέτει στα ήδη πολλά αιτήματά της και την αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων. Απαιτεί επιπλέον απαντήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο η τρόικα εκτιμά ότι κινείται στα 2,5 με 3 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση κατηγορηματικά αρνείται την ύπαρξή του, για την προώθηση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, για την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων, ενώ ζητάει επιτακτικά την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως επιθυμεί σε αυτό το σημείο να βρει τη χρυσή τομή, αυξάνοντας τον κατώτατο συντελεστή του φόρου από το από το 6,5% στο 8,5%, το 9,5% ή ακόμη και το 10% γεγονός που θα σημάνει σημαντικές αυξήσεις για μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, αλλά και η διαμονή σε κάθε είδους καταλύματα όπως ξενοδοχεία. Θα πρόκειται δε για πλήρη αναστροφή των όσων διεμήνυε το Μαξίμου, περί μη υποχώρησης.
Η διαφαινόμενη κυβερνητική πρόταση θα προβλέπει κέρδη ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, κανένας όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, αν θα γίνει δεκτή από τους δανειστές, οι οποίοι κατέστησαν σαφές κατά τις συναντήσεις στο Παρίσι, πως η αύξηση στον ΦΠΑ πρέπει να αγγίξει τις έξι ποσοστιαίες μονάδες και παράλληλα να συνδυαστεί με περικοπή συντάξεων.
Όλα τα παραπάνω έρχονται σε χρόνο που είναι ήδη γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να επιμηκύνει έστω και προσωρινά το πρόγραμμα στήριξης για “τεχνικούς λόγους” όπως είπε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Η Αθήνα κάνει βεβαίως λόγο για επιμήκυνση που δεν θα ξεπερνά τον έναν μήνα, με τους δανειστές όμως να εκτιμούν πως αυτή μπορεί να φτάσει και το εξάμηνο. Είναι επιπλέον γνωστή από χθες και η δήλωση Χαρδούβελη σε πηγαδάκι με βουλευτές, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ανένδοτο ως προς τις απαιτήσεις του.
Η ασφυκτική πίεση που ασκείται στην ελληνική πλευρά προκύπτει και από το σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επικαλείται εμπιστευτική έκθεση της Taskforce που κάνει λόγο για “πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους”, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί στη χώρα μας. Σύμφωνα με την έκθεση, στόχος είναι να δοθεί στη χώρα “μελλοντικά μια πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους”, η λεγόμενη γραμμή πίστωσης ECCL, η οποία θα συνδέεται με μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν, ωστόσο, ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η δομή αυτής της συνεργασίας δεν φαίνεται να έχει αποφασιστεί ακόμη, όπως όμως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους στην Ελλάδα, η συμφωνία αυτή δεν θα είναι τόσο λεπτομερής όσο το τρέχον πρόγραμμα στήριξης. Η έκθεση την οποία αποκαλύπτει σήμερα η Handelsblatt επισημαίνει, ότι προκειμένου να κρατήσουν την Ελλάδα σε μεταρρυθμιστική τροχιά, οι εταίροι μας, προτίθενται να προσφέρουν οικονομικά κίνητρα μέσω της μεταφοράς κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
Πηγή: news.gr