Το ελληνικό κράτος χορηγεί ένα από τα υψηλότερα πριμ παγκοσμίως σε όσους αθλητές εκπροσωπούν τη χώρα και κατακτούν μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Εκτός από το πριμ, οι αθλητές απολαμβάνουν και προνόμια, εκτός από τις χορηγίες που μπορεί να έχει ο καθένας.
Αναλυτικά, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού:
90.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χρυσό μετάλλιο (ουδείς το έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στη Γαλλία)
60.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει ασημένιο (Απόστολος Χρήστου στα 200 μέτρα ύπτιο)
50.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χάλκινο (Θεόδωρος Τσελίδης στα 90 κιλά τζούντο, Παπακωνσταντίνου – Γκαϊδατζής στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, Κοντού – Φίτσιου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους).
Επίσης η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει εγκρίνει ένα ποσό 200.000 ευρώ, το οποίο θα μοιραστεί στις ομοσπονδίες των αθλημάτων που έφεραν μετάλλια στη χώρα και εκείνες θα το διαχειριστούν όπως κρίνουν σωστό.
Ταυτόχρονα δίνονται και χρήματα από χορηγίες που μπορεί να έχει ο εκάστοτε αθλητής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Δώρα Γκουντούρα που πήρε από δικό της σπόνσορα πριμ κατάκτησης μεταλλίου μετά από τον αποκλεισμό της στα προημιτελικά της ξιφασκίας.
Το κράτος δίνει τη δυνατότητα στους Ολυμπιονίκες του διορισμού στο δημόσιο, την απονομή της ιδιότητας του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού βαθμού Ανθυπολοχαγού, αλλά και την απευθείας εισαγωγή σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα και της απευθείας εισαγωγής σε Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής στον Αθλητισμό (ΣΕΦΑΑ).
Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα πριμ… σπίτια και αγελάδες
Οι κυβερνήσεις ορισμένων χωρών και οι χορηγοί συχνά επιβραβεύουν τους αθλητές με ακίνητα και ακόμη πιο ασυνήθιστα έπαθλα, όπως ζώα. Στις αθλήτριες μπάντμιντον της Ινδονησίας, Greysia Polii και Apriyani Rahayu, που κέρδισαν χρυσά μετάλλια στους Αγώνες του Τόκιο το 2021, οι κυβερνώντες έδωσαν πέντε αγελάδες, ένα εστιατόριο και ένα νέο σπίτι. Η κυβέρνηση πρόσφερε επίσης στις αθλήτριες ένα χρηματικό έπαθλο αξίας περίπου 350.000 δολαρίων.
Το Αθλητικό Ινστιτούτο του Χονγκ Κονγκ δίνει επίσης χρηματικά έπαθλα στους αθλητές του. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, οι χρυσοί Ολυμπιονίκες σε ατομικά αγωνίσματα θα λάβουν 768.000 δολάρια.
Στη Μαλαισία οι Ολυμπιονίκες στο Παρίσι θα ανταμειφθούν με ένα αυτοκίνητο. Επίσης, αλυσίδα το 2021 υποσχέθηκε σε όσους εκπροσωπήσουν τη χώρα ισόβιο δωρεάν φαγητό και teh tarik (ρόφημα).
Αν ένας αθλητής από το Καζακστάν λάβει μέρος στην Ολυμπιάδα, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της χώρας του δίνει ένα διαμέρισμα. Το μέγεθός του εξαρτάται από το πόσο καλά θα τα πάει ο αθλητής στους Αγώνες:
Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες αποκτούν σπίτια τριών δωματίων
Οι ασημένιοι παίρνουν διαμερίσματα δύο δωματίων
Οι χάλκινοι διαμερίσματα ενός δωματίου
Το Εθνικό Ολυμπιακό Συμβούλιο της Σιγκαπούρης έχει επίσης το δικό του «σχέδιο» για να δώσει κίνητρο και να επιβραβεύει τους αθλητές της χώρας:
1.000.000 δολάρια Σιγκαπούρης, περίπου 744.000 δολάρια ΗΠΑ για χρυσό μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα
372.000 δολάρια για ασημένιο
186.000 δολάρια για χάλκινο
Στη Νότια Κορέα, σε διακριθέντες δίνονται ακόμα και συντάξεις εκτός από το χρηματικό έπαθλο. Πέρα από το ποσό των 63 εκατομμυρίων κορεατικών γουόν (43.288 δολάρια), τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στους χρυσούς Ολυμπιονίκες της Νότιας Κορέας δίνεται επίσης η δυνατότητα επιλογής μεταξύ μιας ισόβιας μηνιαίας σύνταξης ενός εκατομμυρίου γουόν ή ενός εφάπαξ ποσού 67,2 εκατομμυρίων γουόν.
Αντίστοιχα, ένας αργυρός Ολυμπιονίκης κερδίζει 35 εκατομμύρια γουόν και ένας χάλκινος Ολυμπιονίκης 25 εκατομμύρια γουόν.
Ποιοι δεν παίρνουν χρήματα
Στον αντίποδα, υπάρχουν αθλητές που δεν παίρνουν χρήματα από τα κράτη που εκπροσωπούν όταν κατακτούν μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι αθλητές από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νορβηγία και μερικές άλλες χώρες δεν λαμβάνουν κανένα άμεσο χρηματικό μπόνους.
Πηγή: reader.gr