Η είδηση του θανάτου του Γιάννη Ιωαννίδη προκάλεσε ανείπωτη θλίψη στον μπασκετικό και μη κόσμο, με τις ομάδες και μεγάλες προσωπικότητες να αποχαιρετούν τον θρυλικό προπονητή.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, προκαλώντας θλίψη. Οι ομάδες, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες του αθλητισμού θέλησα να πουν ένα «αντίο» στον προπονητή που βρέθηκε στον πάγκο του Άρη, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και της Εθνικής μπάσκετ.
Το δικό της ξεχωριστό αντίο έστειλε η ΚΑΕ Ολυμπιακός για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος οδήγησε τους Πειραιώτες σε πέντε τίτλους και σε δύο Final Four της Ευρωλίγκας.
Αναλυτικά το μήνυμα:
«Η «ερυθρόλευκη» οικογένεια θρηνεί μια τεράστια απώλεια. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο αναμορφωτής του μπασκετικού Ολυμπιακού, δεν είναι πια κοντά μας. Ο σπουδαίος προπονητής, που λατρεύτηκε από τους φίλους της ομάδας μας όσο λίγοι και έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στο Ελληνικό μπάσκετ, άφησε σήμερα (04/10) την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών.
Ο «Ξανθός», όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου 1945 και η μεγάλη του αδυναμία (μετά την κόρη του), ήταν η πορτοκαλί μπάλα. Ξεκίνησε ως παίκτης στον Άρη, όμως, πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε πως η προπονητική του ταίριαζε καλύτερα. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1978 από τον Άρη, με τον οποίο στην δεκαετία του ’80 μεγαλούργησε! Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε δώδεκα πρωταθλήματα Ελλάδος (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990), πέντε Κύπελλα Ελλάδος (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και την οδήγησε σε τρία σερί φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (1988, 1989, 1990).
Το 1991 είπε το μεγάλο «ναι» στην πρόταση του Ολυμπιακού, μετακόμισε στο «Λιμάνι» και άρχισε να «χτίσει» την παντοκρατορία των «ερυθρολεύκων»! Με την ομάδα μας κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος (1993, 1994, 1995, 1996) και ένα Κύπελλο Ελλάδος (1994), ενώ την οδήγησε και σε δύο φάιναλ φορ (1994, 1995).
Με την ΑΕΚ, στον πάγκο της οποίας «έκατσε» από το 1996 ως το 1998, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τίτλο, ωστόσο, το 1998 την «έφτασε» ως το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Υπήρξε επίσης προπονητής της Λάρισας (αμέσως μετά την πρώτη του θητεία στον Άρη) και της Εθνικής ομάδας. Μετά την δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό (1999-2000), εγκατέλειψε την προπονητή και ασχολήθηκε με την Πολιτική.
Από τις εκλογές του 2004, μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.
«Και όταν έρθει η στιγμή να αφήσεις το Λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη…», του τραγουδούσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Πλέον, θα σε αγαπάμε ως την αιωνιότητα κόουτς.
Καλό ταξίδι…».
Η ΑΕΚ, μια εκ των ομάδων της οποίας κάθισε στον πάγκο να στέλνει το δικό της αποχαιρετιστήριο μήνυμα.
Το «Αθάνατος Ξανθέ» είναι αυτό που τονίζει η ΑΕΚ, που έστειλε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του ανθρώπου, ο οποίος την οδήγησε για μία διετία, από το 1996 έως το 1998.
Το «αντίο» της ΑΕΚ στον Γιάννη Ιωαννίδη: «Ο Χάρος βγήκε παγανιά… Και πήρε μαζί του ο τρισκατάρατος ακόμη έναν μεγάλο…
Ο Γιάννης Ιωαννίδης «έφυγε». Σε ηλικία 78 ετών. Κι αφού τα τελευταία χρόνια πάλευε και έδινε μάχες (ζωής) απέναντι σε σοβαρότατα προβλήματα υγείας.
Ο θρυλικός προπονητής, που δεν πήρε τρόπαιο με την ΑΕΚ, αλλά έσπειρε το σπόρο για τις μελλοντικές επιτυχίες της σύγχρονης εποχής, αλλάζοντας τη μοίρα της. Η διετία 1996-1998 της πρώτης αναγέννησης της «Βασίλισσας» φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Η «Βαρκελώνη 1998», ήτοι το Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας με αντιπάλους τη Μπενετόν και τη Κίντερ, έχει δικαίως θέση πολύ ψηλά, και λίγο μόλις κάτω από τα 17 τιμημένα τρόπαια της ενδόξου Ιστορίας μας.
Ο «Ξανθεός» – κατά ιερή παράφραση του λεξιπλάστη, «Πατριάρχη» του ρεπορτάζ της ΑΕΚ, Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη – δεν είναι πλέον μαζί μας.
Το ελληνικό μπάσκετ πενθεί. Η οικογένεια της ΑΕΚ BC και ο κ. Μάκης Αγγελόπουλος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς τους οικείους του, αλλά και προς την αθλητική του οικογένεια, τον Άρη Θεσσαλονίκης.
Αθάνατος, «Ξανθεέ»!»
«Από σήμερα το ελληνικό μπάσκετ είναι φτωχότερο. Καλό ταξίδι μεγάλε Γιάννη Ιωαννίδη», αναφέρει ο Προμηθέας.
Ενώ ο Κολοσσός Ρόδου αναφέρει: «Η ΚΑΕ Κολοσσός H Hotels Collection θρηνεί την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του κι ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο. Καλό ταξίδι Γιάννη Ιωαννίδη».
«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους θαυμαστές του Γιάννη Ιωαννίδη για τον χαμό του. Υπήρξε ένας μεγάλος αντίπαλος, μια έντονη προσωπικότητα με απαράμιλλο πάθος για το μπάσκετ. Καλό ταξίδι κόουτς…», αναφέρει το μήνυμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Η ΕΟΚ με τη σειρά της αποχαιρέτισε τον Γιάννη Ιωαννίδη, που άφησε την τελευταία του πνοή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Μια σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ, ένας άνθρωπος που έζησε στο άθλημα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως αθλητής και προπονητής και είχε καθοριστική συμβολή σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του στην Ελλάδα, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο “ξανθός” όπως έμεινε γνωστός στο πέρασμα των χρόνων, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ και ο πρόεδρο Ευάγγελος Λιόλιος εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε διατελέσει δύο φορές στην καριέρα του προπονητής της Εθνικής ανδρών, στην οποία είχε συμμετάσχει και κατά τη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας. Συνέδεσε το όνομά του με τον Αρη, διέγραψε ξεχωριστή διαδρομή με τον Ολυμπιακό, αλλά και στο πιο σύντομο πέρασμά του από την ΑΕΚ, ενώ είχε προπονήσει ακόμα τον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε εκλεγεί βουλευτής και διατελέσει και Υφυπουργός Αθλητισμού».
Στο παρκέ υπήρξαν αντίπαλοι. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς ως… σημαία του ΠΑΟΚ, ενώ ο Γιάννης Ιωαννίδης ως ο προπονητής του «Αυτοκράτορα» Άρη. Η είδηση του θανάτου του Γιάννη Ιωαννίδη συγκλόνισε το ελληνικό μπάσκετ.
Ο «Ξανθός» δε μένει πια εδώ, με την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Τετάρτης (10/4) στα 78 του χρόνια να αφήνει το μπάσκετ πολύ πιο φτωχό. Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε αντίπαλος που στέρησε τίτλους στον Μπάνε Πρέλεβιτς, όμως εκείνος έσπευσε να τον αποχαιρετήσει.
Ένα ποστ στο Instagram με τη λεζάντα «Αντίο Coach. R.I.P.» ήταν αρκετό για να δείξει τη θλίψη που σκόρπισε στον «θρύλο» του ΠΑΟΚ η είδηση του θανάτου του Γιάννη Ιωαννίδη.