Με προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα της συνάντησης, αρχίζει στις 12 το μεσημέρι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Το Μέγαρο Μαξίμου «καίγεται» για το ασφαλιστικό και με τις ανησυχίες του Αλέξη Τσίπρα να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο ανοίγει ο διάλογος. Επισήμως, η ατζέντα θα περιλαμβάνει (πέρα από το ασφαλιστικό), το προσφυγικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, έχουν δείξει ήδη τις διαθέσεις τους, ενώ η κυβέρνηση έχει εμφανώς χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών. Οι πρώτοι, αντέδρασαν πριν καλά καλά καθίσουν στο τραπέζι, κόβοντας κατ’ αυτό τον τρόπο «μαχαίρι» τις ελπίδες των κυβερνητικών στελεχών για οποιοδήποτε πεδίο συνεννόησης, πολύ περισσότερο δε συναίνεσης.
Η αντίστροφη μέτρηση, πάντως, με ορίζοντα την ψήφιση του ασφαλιστικού έχει ξεκινήσει και η κλεψύδρα μετράει αντίστροφα. Η όποια μεταρρύθμιση θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως», ως το τέλος του χρόνου. Και όλα αυτά την ώρα που ο πρωθυπουργός είναι «στριμωγμένος» λόγω και του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων τα οποία καλείται να νομοθετήσει με την εύθραυστη πλειοψηφία των «153» βουλευτών.
Τι θα πει ο Τσίπρας στους αρχηγούς
Ενδεικτικό του αδιεξόδου στο οποίο αναμένεται να βρεθεί ο πρωθυπουργός είναι ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά, διεμήνυσε από χθες ότι δεν συζητά καν το ασφαλιστικό. Ενώ ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, ουσιαστικά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα βρεθεί στο Προεδρικό μόνο για να ακούσει και να μεταφέρει όσα συζητηθούν στην ΚΟ της ΝΔ η οποία και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τη στάση του κόμματος.
Υπό αυτό το πρίσμα, το Μέγαρο Μαξίμου υποχρεώνεται κατά τα φαινόμενα σε… ανώμαλη προσγείωση. Το περιβάλλον του πρωθυπουργού, αργά χθες βράδυ, διοχέτευε την είδηση ότι ο κ. Τσίπρας θα προαναγγείλει τη σύσταση δύο επιτροπών: μία για το ασφαλιστικό και μία για τη Συνταγματική αναθεώρηση στις οποίες είναι άγνωστο ποιοι θα είναι επικεφαλής. Στην επιτροπή για το ασφαλιστικό, πάντως, δεν αποκλείεται συντονιστής να είναι ο καθηγητής Σ. Ρομπόλης.
Μοναχική πορεία;
Το επιχείρημα, πάντως, του Μαξίμου ότι «η υιοθέτηση κοινής γραμμής από τα κόμματα θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση» δεν φαίνεται να συγκίνησε κανέναν από τους σημερινούς συνομιλητές του κ. Τσίπρα.
Μένει να φανεί, πως θα τοποθετηθούν σήμερα οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόσο στη διάρκεια της συζήτησης όσο και με τις δηλώσεις τους. Μόνο τότε θα φανεί αν ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί σε μια μοναχική πορεία επιβολής σκληρών μέτρων ή θα βρει έστω και ένα σύμμαχο.
Πηγή: iefimerida.gr