Στα χέρια των Τούρκων είχε πέσει (;) πριν από 43 χρόνια ο Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Ο 20χρονος, τότε, ρώσος συνελήφθη στην περιοχή της Σμύρνης, αλλά λίγο αργότερα απελάθηκε από τη χώρα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, που επικαλείται μαρτυρία του Τούρκου Αντέμ Αλμπαϊράκ, που υποτίθεται ότι είχε συναντήσει, τότε, τον Πούτιν, ο νεαρός Βλάντιμιρ κατηγορήθηκε ως πληροφοριοδότης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο Αλμπαϊράκ λέει ότι ο Πούτιν φωτογράφιζε, παράνομα, τουρκικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί στην περιοχή της Σμύρνης και αργότερα να απελαθεί στη Μόσχα.
Επί ένα χρόνο ο Πούτιν μπαινόβγαινε στα γραφεία της διεύθυνσης του διυλιστηρίου Τούπρας στην πόλη Αλαάγκα της Σμύρνης, προσποιούμενος ότι ήταν ανώτερο στέλεχος ρωσικής εταιρείας, που συνεργαζόταν με πετρελαιοφόρα.
Μην ξεχνάμε ότι η δεκαετία του 1970 είχε χαρακτηριστεί ως η περίοδος της μεγάλης ενεργειακής κρίσης, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η Αίγυπτος και μία σειρά κρατών της αραβικής χερσονήσου αναμετρώνται με το Ισραήλ στα πεδία της μάχης και η παραγωγή πετρελαίου σταματά.
Παράλληλα διεξαγόταν ένας άλλος πόλεμος για τον έλεγχο των θαλάσσιων οδών μεταφοράς πετρελαίου με τα τάνκερ και κάπου εδώ φαίνεται ότι μπαίνει ο «πράκτορας» Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Αλμπαϊράκ, βετεράνο μηχανικό του διυλιστηρίου Τούπρας, έβλεπε τον νεαρό Ρώσο και υποψιαζόταν ότι:
«Είχαμε σοβαρές υπόνοιες ότι θα μπορούσε να ήταν κατάσκοπος. Ένας 20χρονος δεν μπορεί να έχει τα προσόντα για να είναι υψηλόβαθμο στέλεχος ρωσικής εταιρίας».
Η τουρκική μυστική αστυνομία –πάντα κατά τον Αλμπαϊράκ – συνέλαβε τον Πούτιν μαζί με έναν οξυγονοκολλητή ρωσικής καταγωγής, επ’ αυτοφώρω, να τραβούν φωτογραφίες, κρυφά, στην απαγορευμένη περιοχή του διυλιστηρίου.
«Φοβούμενος ότι θα εξοριστεί στη Σιβηρία ο οξυγονοκολλητής κρεμάστηκε από ένα πεύκο στον κήπο του σπιτιού όπου διέμενε».
«Αργότερα άκουσα ότι ο Πούτιν στάλθηκε στη Σιβηρία μετά την απέλασή του από την Τουρκία. Χρόνια μετά, άκουσα το όνομά του και πάλι όταν ανέλαβε τα ηνία της FSB, που διαδέχθηκε την KGB».
«Σοκαρίστηκα όταν έμαθα ότι ο Πούτιν έγινε πρόεδρος της Ρωσίας», κατέληξε ο Τούρκος.
Σύμφωνα με τον Αλμπαϊράκ, η ρωσική, τότε, μυστική υπηρεσία (KGB) ήθελε να χρησιμοποιήσει τον Πούτιν ως εργαλείο για να κλέψουν την τεχνολογία των ΗΠΑ, διότι εκείνα τα χρόνια, η Σοβιετική Ένωση υστερούσε των Αμερικανών στον τομέα της τεχνολογίας.
«Το 1972 μία μεγάλη αμερικανική εταιρία είχε αναλάβει να κατασκευάσει τουρκικό διυλιστήριο. Έτσι, η Μόσχα έπρεπε να στείλει κάποιον δικό της, ικανό, να αντιγράψει την εξελιγμένη αμερικανική τεχνολογία…», καταλήγει η μαρτυρία στη «Γενί Σαφάκ».