Στημένα παιχνίδια και αναπάντητες κλήσεις ως δείγμα ότι το ματς έχει φτιαχτεί. Πονταρίσματα χιλιάδων ευρώ, κινήσεις λογαριασμών, νομιμοποίηση χρημάτων από χαρακτηριζόμενες ως εγκληματικές δραστηριότητες, offshore εταιρείες, δοσοληψίες παραγόντων, προπονητών, ποδοσφαιριστών και απίθανοι διάλογοι που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ.
Αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο 752 σελίδων βούλευμα του Γ’ Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου Εφετών με αριθμό 1733/2013, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες 11 άτομα για την υπόθεση των φερόμενων ως στημένων αγώνων.
Κεντρικό πρόσωπο ο Μάκης Ψωμιάδης, του οποίου η υπόθεση διαχωρίστηκε προκειμένου να μην παρέλθει το 18μηνο της προφυλάκισής του που λήγει τον Οκτώβριο, και μαζί με άλλα 10 άτομα (Σταύρος Ψωμιάδης, Ιωάννης Παπακώστας, Κωνσταντίνος Ριαβόγλου, Θωμάς Μητρόπουλος, Γεώργιος Χριστοβασίλης, Ευάγγελος Αγγελής, Διονύσιος Κωτούλας, Περικλής Αμανατίδης, Δημήτρης Δημητρίου και Γιώργος Χαβενετίδης) παραπέμπονται να δικαστούν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με κατηγορίες που ανά περίσταση αφορούν τη συγκρότηση από κοινού, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση με απειλή βλάβης, απάτη κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, ηθική αυτουργία σε απάτη, δωροδοκία και δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, παράνομο στοίχημα και ηθική αυτουργία σε αυτό, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Μάκης Ψωμιάδης, που χαρακτηρίζεται ως ο πραγματικός ιδιοκτήτης της Καβάλας, και δύο συγκατηγορούμενοί του, ο γιος του Σταύρος, πρόεδρος τότε της Καβάλας, και ο προπονητής Γιάννης Παπακώστας, που την περίοδο εκείνη δούλευε στην Καβάλα, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με επικεφαλής τον Μάκη Ψωμιάδη που έστηνε παιχνίδια και πόνταραν σε αυτά σε εταιρείες στοιχημάτων του εξωτερικού.
Το βούλευμα αναφέρει πως σε συνεργασία με τον επίσης κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Ριαβόγλου, πρώην πρόεδρο του Αγροτικού Αστέρα, έστησαν το Καβάλα-Αγροτικός Αστέρας 4-1 (διεξήχθη στις 14 Μαρτίου 2009 και στη λίστα της ΟΥΕΦΑ με τα ύποπτα χαρακτηρίζεται ως άκρως διεφθαρμένο), το Αγροτικός Αστέρας-Καβάλα 0-3 (έγινε στις 28 Οκτωβρίου 2009 για το Κύπελλο και η ΟΥΕΦΑ το χαρακτηρίζει ύποπτο), ματς στο οποίο -σύμφωνα με το βούλευμα- παίχθηκαν 436.026 ευρώ, εκ των οποίων τα 158.950 στον ΟΠΑΠ και από αυτά τα 132.000 παίχθηκαν στο «2» και τα 4.600 στο Over.
Το βούλευμα αναφέρει ακόμη πως οι Μάκης και Σταύρος Ψωμιάδης με τον Γιάννη Παπακώστα έστησαν μαζί με τον τότε πρόεδρο του Ηλυσιακού, Θωμά Μητρόπουλο, το Καβάλα-Ηλυσιακός 2-0 (διεξήχθη στις 29 Μαρτίου 2009 και η ΟΥΕΦΑ το χαρακτηρίζει ελαφρώς ύποπτο), με τον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργο Χριστοβασίλη το Καβάλα-Γιάννινα 2-1 (έγινε στις 13 Απριλίου 2009 και στη λίστα της ΟΥΕΦΑ αναφερόταν ως ελαφρώς ύποπτο) και με τον τότε πρόεδρο της Αναγέννησης Καρδίτσας, Διονύση Κωτούλα, και τον τότε προπονητή της, Περικλή Αμανατίδη, το Αναγέννηση Καρδίτσας-Καβάλα 3-0 (έγινε στις 4 Μαΐου 2009 και χαρακτηρίστηκε ως ελαφρώς ύποπτο).
Ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Αστέρα Κωνσταντίνος Ριαβόγλου κατηγορείται ακόμη -σύμφωνα με το βούλευμα- ότι στοιχημάτισε 130.000 στην ιστοσελίδα Betfair στο Αγροτικός Αστέρας-Διαγόρας 3-0 που διεξήχθη στις 13 Μαρτίου 2011. Επίσης, ο Θωμάς Μητρόπουλος κατηγορείται για συμμετοχή στο στήσιμο των παιχνιδιών Ηλυσιακός-Εθνικός 3-2 (διεξήχθη στις 6 Απριλίου 2009 και χαρακτηρίστηκε ελαφρώς ύποπτο), Ηλυσιακός-Αγροτικός Αστέρας 3-2 (έγινε στις 27 Απριλίου 2009 και η ΟΥΕΦΑ το χαρακτήρισε διεφθαρμένο) και Ολυμπιακός Βόλου-Ηλυσιακός 0-1 (διεξήχθη στις 4 Μαΐου 2009 και χαρακτηρίστηκε επίσης διεφθαρμένο).
Ο Γιώργος Χριστοβασίλης, σύμφωνα με το βούλευμα, συμμετείχε ακόμη στο στήσιμο του Πανθρακικός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2 (έγινε στις 10 Ιανουαρίου 2010 και η ΟΥΕΦΑ το χαρακτήρισε ελαφρώς ύποπτο), του Γιάννενα-Αγροτικός Αστέρας 1-0 (διεξήχθη στις 5 Φεβρουαρίου 2011 και γι’ αυτό κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη χειραγώγησή του και οι Κωνσταντίνος Ριαβόγλου και Περικλής Αμανατίδης) και του Ιωνικός-ΠΑΣ Γιάννινα 0-0 (έγινε στις 21 Μαρτίου 2011), για το οποίο κατηγορούμενος είναι και ο Ευάγγελος Αγγελής.
Τέλος, οι μπουκ Δημήτρης Δημητρίου και Γιώργος Χαβενετίδης κατηγορούνται, σύμφωνα με το βούλευμα, ότι στοιχημάτισαν και αποκόμισαν τεράστια κέρδη από παιχνίδια που χαρακτηρίζονται ως στημένα από την ΟΥΕΦΑ και το βούλευμα.
Ο κόουτς, ο παίκτης και ο φαλάκρας
Στο παραπεμπτικό βούλευμα υπάρχει, μεταξύ των πολλών συνομιλιών που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ, και μία πολύ χαρακτηριστική ανάμεσα σε δύο από τους κατηγορούμενους μπουκ της υπόθεσης (συνολικά και όχι του αναφερόμενου βουλεύματος), τον «Δ» και τον «Α», που είναι τα αρχικά όπως αναφέρονται στο βούλευμα, τα οποία δεν παραπέμπουν στα ονόματά τους. Η συνομιλία των δύο ατόμων αφορά σε ένα από τα ματς του βουλεύματος, έγινε σύμφωνα με αυτό στις 5 Φεβρουαρίου 2011 στις 2.30 μ.μ. και σε αυτήν ο ένας μπουκ λέει στον άλλο πως περιμένει αναπάντητη από παίκτη της μίας ομάδας στο ημίχρονο του αγώνα, σε περίπτωση που το ματς είχε στηθεί:
Δ: Παίζουμε τίποτα, γίνεται τίποτα;
Α: Δεν είναι σήμερα τίποτα, ρε.
Δ: Εχει καμιά κίνηση εκεί το παιχνίδι;
Α: Οχι ακόμη.
Δ: Τίποτα, ε;
Α: Οχι.
Δ: Πήρα τον Δ… (σ.σ. παράγοντας εμπλεκόμενης ομάδας) εγώ πιο πριν. Σε πήρε καθόλου ο Κ… (σ.σ. ποδοσφαιριστής εμπλεκόμενης ομάδας); Οχι, ε;
Α: Οχι.
Δ: Πήρα τον Δ… του λέω κατά τις δώδεκα-μία του λέω έγινε τίποτα; Μου λέει δεν μας έχουν πει οτιδήποτε. Του λέω μην κοιμηθείς του λέω, ανά πάσα στιγμή του λέω που σας πούνε οτιδήποτε, το κινητό στην τουαλέτα.
Α: Εβαλα εγώ, έπιασα τον κόουτς.
Δ: Ποιον;
Α: Τον κόουτς.
Δ: Τον Π… (σ.σ. προπονητής εμπλεκόμενης ομάδας). Αφού δεν θα `ναι πάνω ο Π…
Α: Είναι ρε, άσε τι λένε.
Δ: Πήγε;
Α: Ναι.
Δ: Και τι λέγανε ότι θα είναι στο Βέλγιο κάπου εκεί και τέτοια.
Α: Ηθελε να τους δοκιμάσει να δει τι θα πουν. Κατάλαβες; Αν με κάνει αναπάντητη στο ημίχρονο θα πυροβολήσω. Αμα δεν με κάνει είναι στα ίσια.
Δ: Αμα σου κάνει αναπάντητη είναι δηλαδή ότι θα χάσουνε;
Α: Ναι.
Δ: Μόνο να χάσουνε ή τίποτα και οβερ και τέτοια. Γιατί το να χάσουνε μετά το 1.20 τι είναι; Τίποτα.
Α: Ηδη είναι 1.30, ρε μ…
Δ: 1.30. Α! Η αναπάντητη σημαίνει μόνο ήττα όμως.
Α: Ε, κοίταξε, άμα είναι 0-0 θα βάλουν στο όβερ στο ενάμισι και στον άσο.
Δ: Στο όβερ ενάμισι; Γιατί άμα είναι 0-0.
Α: Για να χάσουν με 2-0.
Δ: Αμα τελειώσει 1;
Α: Ε, δεν πιστεύω να τελειώσει 1, αφού αυτός που ήξερε κι αυτός.
Δ: Ποιος, ο Π…;
Α: Ναι.
Δ: Σου είπε ότι πάει να γίνει για δύο;
Α: Ε, πάει.
Δ: Δύο και πάνω;
Α: Δεν τους είπαν τίποτα, οπότε είπα γω για να μην τους αφήσουν αυτοί να παίζουνε..
Δ: Ο Π… θα το παίξει;
Α: Ε, ναι, θα το παίξει.
Δ: Εβαλες λεφτά στα ευρώ;
Α: Εχει 48.000.
Δ: Το `χει live;
Α: Ναι.
Στη συνέχεια ο Δ πήρε ξανά τηλέφωνο τον Α και αναφέρθηκαν τα εξής:
Δ: Σου `κανε καμιά κλήση; Οχι, ε;
Α: Οχι, με πήρε τηλέφωνο τώρα και μου λέει παίζουμε για θάνατο. Ετσι με είπε.
Δ: Κανονικά δηλαδή;
Α: Ναι, κανονικά. Και τον είπε ότι μπορεί να βγει το ματς 1-2. Ετσι τον είπε.
Δ: Ποιος τον είπε;
Α: Ο φαλάκρας.
Δ: Πόσο να βγει;
Α: 1-2 να κερδίσουνε. Δηλαδή αυτό να το παίξει όβερ να είμαστε στο 30′ 0-0, έτσι το βλέπει. Αλλά εγώ τον είπα δεν κάνω τίποτα, άμα δεν με στείλει αναπάντητη. Οπότε, αν όλα πάνε καλά μέχρι το ημίχρονο και προφανώς θα πει κάτι τους πίσω και δεν νομίζω να με κάνει αναπάντητη.
Δ: Και να το κάνουν για όβερ δηλαδή;
Α: `Η για όβερ ή να χάσουν 2-0.
Δ: Καλά, μιλάμε. Δες άμα σε βάλει πάρε με για να δούμε και στον λογαριασμό που είναι αυτά τα λεφτά.
Πηγή: sentragoal.gr