ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σταθερά ανοδική πορεία για το σκάκι του Άρη

Ολοκληρώθηκε το διασυλλογικό πρωτάθλημα σκακιού Π.Ο.Α’ Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής με τη διεξαγωγή του 9ου γύρου την Κυριακή 2 Απριλίου. Ο Αρης αναδείχθηκε ισόπαλος 5-5 με τον Γαλαξία και κατέλαβε την 5η θέση στην τελική κατάταξη.
Όπως αναφέρει η επίσημη ενημέρωση:
“Η θέση αυτή κρίνεται ως ικανοποιητική, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο όλων σχεδόν των ομάδων που αγωνίστηκαν στο εφετινό πρωτάθλημα, (4 εξ αυτών είχαν ξένο γκρανμαιτρ στην πρώτη σκακιέρα τους). Ένα αμφίρροπο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με πολλές εκπλήξεις.
Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του ΣΟ Μουδανιών, ενώ την 2η θέση κατέλαβε η Σ.Α. Συκεών-Νεάπολης. Οι δύο αυτές ομάδες θα αγωνιστούν τον Ιούλιο στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.
Υποβιβάστηκαν οι ομάδες της Ε.Σ. Καλαμαριάς και του Φοίβου Συκεών.
Ο ΑΡΗΣ κινήθηκε απόλυτα στον μέσο όρο, δηλαδή είχε 3 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες, συγκεντρώνοντας 9 βαθμούς (στους 9 αγώνες) και 44,5 πόντους (δηλαδή σχεδόν 5 ανά ματς).
Μάλιστα, οι 3 ισοπαλίες που παραχώρησε θα μπορούσε να ήταν και νίκες, εάν κάποιοι παίκτες ήταν λίγο πιο προσεκτικοί σε ορισμένα σημεία του παιχνιδιού τους.
Σε ατομικό επίπεδο, στην πρώτη σκακιέρα, ο μαιτρ FIDE Σωτήρης Πορφυριάδης συνέβαλε ουσιαστικά στην απόδοση των 4 πρώτων σκακιερών (ανδρικών) παίζοντας με τους κατά τεκμήριο ισχυρότερους παίκτες των άλλων ομάδων. Κινήθηκε ακριβώς στο μέσο όρο της ομάδας, και ταυτόχρονα διευκόλυνε το έργο των υπόλοιπων στις αντρικές σκακιέρες.
Στη 2η σκακιέρα ο ομοσπονδιακός μαιτρ Βασίλης Σταυρακάκης έπαιξε ορισμένες εξαιρετικές παρτίδες, πλην όμως είχε και άτυχες στιγμές στους 3 τελευταίους αγώνες του.
Το καλύτερο αποτέλεσμα στις αντρικές σημείωσε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης με 6 βαθμούς στους 8 αγώνες (5 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα). Διαχρονικά, στα 4 χρόνια της συμμετοχής στην ομάδα, έχει μόλις 2 ήττες (σε 35 παρτίδες)!
Την 4η σκακιέρα «κάλυψαν» 4 παίκτες (Βιδάλης, Μπαχάρ, Παπακώστας και Α. Λιάμος), με μεμονωμένα καλά αποτελέσματα.
Οι τρεις «γυναικείες» σκακιέρες (σκακιέρες 5-7) ήταν οι πιο αποδοτικές, και εάν υπήρχε ξεχωριστή βαθμολογία γι αυτές, η γυναικεία τριπλέτα θα ήταν πρωταθλήτρια και με μεγάλη διαφορά από τις άλλες «τριάδες». Ουσιαστικά ήταν η βάση του συνόλου της ομάδας και η απαρχή για κάθε θετικό αποτέλεσμα.
Στην 5η –γυναικεία- σκακιέρα, η Θεοδώρα Κουτσογιαννοπούλου σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμα στην σκακιέρα της, με 6,5 βαθμούς στους 8 αγώνες.
Στην 6η σκακιέρα –νεάνιδα κάτω των 20 ετών- η Ολυμπία Βουζίνα (για 4ηχρονιά) βοήθησε την ομάδα σε κρίσιμα παιχνίδια, αν και θα μπορούσε να κερδίσει 2 παρτίδες επιπλέον. Η προσφορά της ήταν καθοριστική σε ματς-«κλειδιά».
Στην 7η σκακιέρα η 14χρονη Ελένη Κοκόνα σημείωσε το απόλυτο 9/9 που ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα στο σύνολο των σκακιερών όλων των ομάδων του πρωταθλήματος (150 σκακιστές και σκακίστριες). Μόνον άλλη μία σκακίστρια σημείωσε επίσης 9/9. Ολες οι νίκες της ήταν «καθαρές», χωρίς να κινδυνεύσει σε καμία. Ηταν «εγγύηση» για την ομάδα, και με μεθοδική προετοιμασία σε κάθε της παρτίδα. Ασφαλώς το μέλλον της ανήκει.
Στην 8η σκακιέρα (νέος κάτω των 20), ο Γιώργος Τοπαλτζίκης έδωσε πολλές μάχες με τους πολύ ισχυρότερους αντιπάλους του, και με λίγη επιπλέον προσοχή θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς. Η εμπειρία που αποκόμισε σε αυτό το πρωτάθλημα, θα τον βοηθήσει στους επόμενους αγώνες του.
Στην 9η σκακιέρα (προέφηβος κάτω των 16 ετών) αγωνίστηκε ο Κωνσταντίνος Τζιμούλιας. Σημείωσε 5/9, έπαιξε ορισμένες πολύ καλές παρτίδες και συνέβαλε ουσιαστικά στα θετικά αποτελέσματα της ομάδας. Οι 3 ήττες του προήλθαν από πολύ πιο ισχυρούς αντιπάλους, ενώ οι 4 νίκες του ήταν «άνετες» και πειστικές.
Τέλος, στη 10η σκακιέρα (αγόρι έως 12 ετών), ο Ευάγγελος Λιάμος (μαθητής της Δ’ Δημοτικού) ήταν εξαιρετικά μαχητικός παρ’ ότι αντιμετώπισε μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά (και πιο «έμπειρα») και απέδειξε ότι μπορεί να καταφέρει πολύ περισσότερα στο άμεσο μέλλον.
Από μία έως τρεις παρτίδες έπαιξαν και οι Προκοπίου, Γουλή, Λίμα, Σπ. Κυπαρισσόπουλος. Όμως η συμβολή τους ήταν καθοριστική είτε γιατί σημείωσαν θετικά αποτελέσματα σε «κομβικά» παιχνίδια, είτε γιατί συνέβαλαν στο ομαδικό πνεύμα και το θετικό κλίμα της ομάδας.
Συνολικά αγωνίστηκαν 17 παίκτες. Χωρίς καμιά «απουσία» ήταν οι Σταυρακάκης, Κοκόνα, Τζιμούλιας και Ε. Λιάμος (με 9 παρτίδες ο καθένας). Από 8 παρτίδες είχαν οι Κωνσταντινίδης και Κουτσογιαννοπούλου.
Η ομάδα είχε το απαραίτητο ομαδικό πνεύμα και λειτούργησε σχεδόν άψογα. Μάλιστα, εάν εμφανιζόταν πλήρης σε όλους τους αγώνες, ή αξιοποιούσε όλες τις καλές θέσεις που παρουσιάστηκαν σε παρτίδες, θα μπορούσε να πλασαριστεί τουλάχιστον 1-2 θέσεις υψηλότερα στη βαθμολογία.
Εάν επιχειρήσουμε έναν γενικότερο απολογισμό των 3 ½ ετών λειτουργίας του σκακιστικού τμήματος και της παρουσίας του στα διασυλλογικά πρωταθλήματα, διαφαίνεται μία σταθερή και συνεχής ανοδική πορεία. Στην 2η παρουσία του στο τοπικό πρωτάθλημα, ο ΑΡΗΣ ανέβηκε κατηγορία, την τρίτη χρονιά παρέμεινε –έστω και δύσκολα- σ’ αυτήν (8ος) και εφέτος ανέβηκε τρεις θέσεις (5ος) και μάλιστα σε πολύ πιο ισχυρό πρωτάθλημα, και χωρίς κοινοτικούς ή ξένους παίκτες.
Και όλα, χωρίς κανέναν (μικρό ή μεγάλο) χορηγό, παρά μόνο στην εθελοντική συμβολή των μελών του.
Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα, αλλά μένει να αποδειχθούν και στην πράξη, μέσω της συνεχούς προσπάθειας, προπονήσεων, αγώνων και λειτουργίας των παιδικών τμημάτων του σκακιστικού τμήματος.
To Top