203 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, με 22 συμπολίτες μας να βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. 29 φορείς εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ οι υπόλοιποι που διαγνώστηκαν με τον ιό βρίσκονται διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Πρόκειται για ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, με τον Καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλή Ζαούτη να υποστηρίζει πως νοσούν και παρά πολλοί ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, πράγμα που σημαίνει πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα από τα πραγματικά. Άποψη με την οποία συμφωνεί και ο Ηλίας Μόσιαλος ο οποίος υποστηρίζει πως ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι οκτώ έως 10 φορές μεγαλύτερος.
Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία στην Κυβέρνηση, καθώς παρά το γεγονός πως ο Πρωθυπουργός έχει απορρίψει το σενάριο δεύτερου lockdown -τουλάχιστον μέσα στο καλοκαίρι- οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τη συσσώρευση κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
«Θα αυξηθούν τα κρούσματα, δεν ξέρω αν έχει ξεφύγει η επιδημία όμως. Η πορεία θα κριθεί στις επόμενες 10 με 15 μέρες από τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα. Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμα και περιορισμός στις μετακινήσεις, εκτός του οριζόντιου lockdown», είπε ο Δρ. Ζαούτης, με τρεις περιοχές της Ελλάδας να κινδυνεύουν περισσότερο από όλες να… κατεβάσουν ρολά.
Ο λόγος για τη Θεσσαλονίκη -που εξακολουθεί να σημειώνει τεράστιο αριθμό κρουσμάτων, ξεπερνώντας την Αττική-, την Καβάλα και την Κέρκυρα, που όσο κι αν προσπαθούν να σταθούν όρθιες κατά την τουριστική περίοδο, τα νέα δεδομένα κάνουν τους επιχειρηματίες να προετοιμάζονται για τα χειρότερα.
Αν και το γενικό lockdown είναι ακόμα μακριά από τα σχέδια της Κυβέρνησης, πηγές εκ των έσω αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθούν τοπικά lockdowns, καθώς τόσο η εμφάνιση νέων κρουσμάτων όσο και η εξοργιστική ανυπακοή στους κανόνες και τα μέτρα προστασίας οδηγούν σε σκληρές αποφάσεις.