Η παρουσία Εισαγγελέα για πρώτη φορά στον Άρη, μετά την ποινική δίωξη κατά εννιά προσώπων που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τα κιτρινόμαυρα τεκταινόμενα, δείχνει εκ πρώτης όψης ότι μπορεί να ξετυλιχθεί το κουβάρι της κακοδιαχείρισης χρόνων, που “κατάφερε” να πλήξει τον ιστορικό σύλλογο και να ρίξει φως για τα όσα έγιναν, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Όπως είναι γνωστό, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας (με προϋπηρεσία και σημαντική δράση στο οικονομικό “έγκλημα”, αλλά και θητεία ως αθλητικός εισαγγελέας) άσκησε ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε έξι πρώην παράγοντες του Άρη, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ της περιόδου 2009-10 Θανάση Αθανασιάδη, Αντώνη Ζαμπέτα, Αγαπητό Βαλογιώργη, Θέμη Μπεκιάρη, Διαμαντή Τσαμπάζη, Δημήτρη Σαρρή, τον Γιάννη Κόντη, ο οποίος ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας και δυο μάνατζερ, Μιχάλη Φωτίου και Κριστόφ Άνταμτσικ. Ο λόγος γίνεται για τις υποθέσεις των Σιστόν, Γκρασιάν, Βλοντάρτσικ και Πίτου Γκαρσία, αλλά και το φιλικό με την Μπόκα Τζούνιορς.
Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να πει (άλλωστε ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας για όλους) ότι οι παραπάνω είναι ένοχοι για τα όσα αναφέρει ο Εισαγγελέας, μια και πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Mόνο αυτή θα αποφανθεί εάν υπάρχουν ευθύνες ή όχι για τους εννιά που κατηγορούνται σήμερα.
Σύμφωνα με τις πρώτες νομικές εκτιμήσεις, η υπόθεση Σιστόν αποτελεί το σημείο αιχμής και είναι η πιο πολύπλοκη, μια και υπάρχει δράση που βάσει των εγγράφων, απαιτεί την δικαστική έρευνα και διαλεύκανση.
Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Από δω και πέρα, ο ανακριτής θα πάρει τις καταθέσεις των εννέα και θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις.
Σύμφωνα πάντως με τον ποινικό κώδικα, εφόσον τελικά αποδειχθούν οι κατηγορίες στο δικαστήριο, προβλέπονται βαριές ποινές από 5 έως 10 χρόνια (εφόσον προκύψουν ελαφρυντικά από 1 έως 6 χρόνια)! Ποινές με την προϋπόθεση ότι θα αποδειχθεί ότι ζημιώθηκε ο σύλλογος για προσωπικό όφελος των κατηγορούμενων ή τρίτων. Εφόσον προκύψουν στοιχεία (προς το παρόν θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο αυτό) ότι ζημιώθηκε και το κράτος, οι ποινές είναι βαρύτερες.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μια απλή υπόθεση, είναι μια μακρόχρονη διαδικασία που μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες, μέχρι να φτάσει στο ακροατήριο και με άγνωστη προς το παρόν κατάληξη.