Σε τροχιά νέας μεγάλης απόκλισης αν όχι τελικής σύγκρουσης βρίσκονται η Αθήνα και οι δανειστές μετά τις νέες απαιτήσεις που έριξε στο τραπέζι στο παρά ένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση Τσίπρα και προκαλώντας αμηχανία και ενόχληση σε ορισμένους ευρωπαίους.
Ο πρωθυπουργός ο οποίος συναντάται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες με την ηγεσία των πιστωτών Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ παρουσία των Μοσκοβισί ,Ντάισελμπλουμ, Ντομπρόβσκις και Βίζερ, απέρριψε προκαταβολικά τα νέα μέτρα σοκ που ζητούνται και εγκάλεσε τους πιστωτές πως «είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».
Οι νέες προτάσεις του ΔΝΤ σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται στις Βρυξέλλες δεν αφήνουν στην Αθήνα περιθώρια αποδοχής και απορρίπτονται.
‘Ετσι οι συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές στις Βρυξέλλες, μπαίνουν ίσως στο δραματικότερο σημείο και αν δεν προκύψει σύγκλιση με αμοιβαίες υποχωρήσεις θεωρείται βέβαιο ότι οδεύουμε σε τελική σύγκρουση.
Η σκληρή δήλωση Τσίπρα
«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!», υποστήριξε. «Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα» ήταν η επιθετική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πριν καν αναχωρήσει από την Αθήνα και ενώ είχε ήδη ενημερωθεί για την νέα πρόταση.
Πριν συναντηθούν εκ νέου με τον Ελληνα πρωθυπουργό οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο προέδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συζήτησαν για τη θέση με την οποία προσέρχονται.
Βερολίνο: δεν υπάρχει λύση χωρίς το ΔΝΤ
Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ όπως μεταδίδει το Reuters ανέφερε σε συνέντευξη τύπου πως είναι προφανές ότι δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα και ξεκαθάρισε «Μπορεί να υπάρξει μόνο αν προσυπογράψουν και οι τρεις θεσμοί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το ΔΝΤ».
Ο ίδιος επανέλαβε την άποψη που έχει εκφράσει συχνά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να κάνει μια κίνηση.
«Η εντύπωση που έχουμε είναι πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει συμφωνία διαφορετικά η συνάντηση αυτό το απόγευμα δεν θα ήταν απαραίτητη» σημείωσε ο κ. Γιέγκερ.
Εν τω μεταξύ, και ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος υποστήριξε πως δεν μπορεί να φανταστεί μια λύση για την Ελλάδα που δεν θα περιλαμβάνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο ίδιος σημείωσε πως η ελάφρυνση χρέους δεν βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μόνο μετά από μια συμφωνία στο μεταρρυθμιστικό πακέτο μπορεί να γίνει συζήτηση για την χρηματοδότηση της Ελλάδας και την ελάφρυνση χρέους.
Τι μέτρα απαιτεί η πρόταση των δανειστών
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες απαιτούνται από την ελληνική κυβέρνηση πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ ύψους 1%του ΑΕΠ , εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τη δαπάνη για συντάξεις με εξάλειψη του ΕΚΑΣ από το 2016 μέχρι το τέλος του 2017 και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% που προτείνει η Αθήνα στο 28%.
‘Οπως έγινε γνωστό από πηγές στην Αθήνα η πρόταση του ΔΝΤ επιμένει:
*σε έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ετήσιου ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%.
* 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
* Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
* Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. (αντί για 200 που προτείναμε)
* Μικρότερη αύξηση στη φορολογία των κερδών των νομικών προσώπων – επιχειρήσεων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
* Αφαιρεί τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
* Αφαιρεί τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G της κινητής τηλεφωνίας
* Αφαιρεί τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών
Συντάξεις
* Επιμένει στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
* Επιμένει σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
* Ζητά εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
* Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
* Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
* Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
* Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
* Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
* Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αποκατάστασης των μειωμένων συντάξεων.
Πηγή: thetoc.gr