Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το νέο καθεστώς ΦΠΑ. Ο κανονικός συντελεστής και ο μειωμένος συντελεστής παραμένουν 23% και 13%, αντίστοιχα, ενώ ο υπέρ-μειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται σε 6%. Δείτε αναλυτικά σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες αυξάνεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.
Στο μειωμένο συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα ακόλουθα προϊόντα:
-Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από χοιροειδή προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια
-ψάρια, φιλέτα και σάρκα ψαριών, νωπά διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα και από τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια)
-γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
-φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια
-λαχανικά, καρποί και φρούτα βρώσιμα
-δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας
-ελαιόλαδο
-παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών
-ψωμί
-ζυμαρικά
-νερά φυσικά
-φαρμακευτικά προϊόντα
-καθετήρες, σύριγγες, είδη και συσκευές ορθοπεδικής
-ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο του Κεφαλαίου 27 του Δασμολογίου
-είδη για αναπήρους
Στον κανονικό συντελεστή 23% (από 13%) μετατάσσονται τα ακόλουθα προϊόντα:
-κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων,
-μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αυγά και σπέρματα
-άνθη
-καφές, τσάι, ματέ και μπαχαρικά
-μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις
-λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο)
-παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακόστρακων
-ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης
-κακάο και παρασκευάσματα κακάο
-παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα
-παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων
-ξίδια και υποκατάστατα αυτών
-αλάτι και θαλασσινό νερό
-καυσόξυλα
-λιπάσματα
-εντομοκτόνα
-προφυλακτικά
-σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας
-κτηνοτροφικά προϊόντα
-Εισιτήρια εκδηλώσεων
-Υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών
-Υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή
-Εστίαση
-Υπηρεσίες γραφείων κηδειών
-Οι μη απαλλασσόμενες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
-Λόγω της κατάργησης της σχετικής απαλλαγής, οι υπηρεσίες που παρέχονται από φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάγονται στο συντελεστή 23%.
Έτσι, αν κάποιος αγοράσει σήμερα στο κρεοπωλείο κιμά μισό- μισό μοσχαρίσιο και χοιρινό θα πρέπει για τον μεν χοιρινό να επιβαρυνθεί με 13% για τον μεν μοσχαρίσιο με 23%.
Αν αγοράσει σουβλάκια χοιρινά από το κρεοπωλείο θα χρεωθεί ΦΠΑ 13% αλλά αν τα σουβλάκια είναι απλώς αλατισμένα ή είναι «εμπλουτισμένα» με πιπεριές, αυτόματα ο ΦΠΑ πετάει στο 23%.
Για το κοτόπουλο αν είναι ολόκληρο ή τεμαχισμένο 13% αλλά αν είναι παναρισμένο 23%.
Στο φαστ φουντ, το νερό αν καταναλωθεί στο κατάστημα έχει ΦΠΑ 23%. Αν αγοράςεις ένα μπουκαλάκι και το πιεις στο πεζοδρόμιο, έχει 13%.
Όσον αφορά τα μακαρόνια, το σπαγγέτι παραμένει στο 13%. Αν όμως πρόκειται για τορτελίνια, με γέμιση τυριού ή προσούτο ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 23%. Ευτυχώς, τα «χρωματιστά» μακαρόνια – με ντομάτα, σπανάκι ή καρότο παραμένουν στο 13%.
Το απλό κουλούρι έχει ΦΠΑ 13%. Αν έχει τυρί, ελιές ή σταφίδες ανεβαίνει στο 23%.
Τα παραδείγματα προκύπτουν από την αναλυτική εγκύκλιο την οποία εξέδωσε η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαϊδου κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή.
Αναλυτικά τα παραδείγματα της εγκυκλίου:
– Κρέατα:
Κρέας χοιρινό νωπό, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, ολόκληρο, σε τεμάχια ή μέρη, με κόκαλα ή μη: (Δ.Κ. ΕΧ0203): 13%
Σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία: 13%
Σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου με προσθήκες π.χ. αλατισμένο, με ελιές, πιπεριές, ντομάτες, μπέικον κλπ, ή προψημένο ή αλλιώς παρασκευασμένο.: 23%
Κιμάς μεικτός π.χ. χοιρινό – μοσχάρι: κατά περίπτωση ανάλογα με την περιεκτικότητα – άνω του 50% χοιρινό: 13%, αλλιώς: 23%
Μπριζόλες χοιρινές, νωπές, κατεψυγμένες ή διατηρημένες με απλή ψύξη, όχι αλλιώς επεξεργασμένες (Δ.Κ. ΕΧ0203): 13%
Τεμάχια κοτόπουλου, π.χ. στήθος ή μπούτι, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, αλλά όχι αλλιώς επεξεργασμένο (Δ.Κ.ΕΧ 0207): 13%
Τεμάχια κοτόπουλου παναρισμένα, ψημένα ή προψημένα ή αλλιώς επεξεργασμένα (Δ.Κ. ΕΧ1602): 23%
Εντόσθια, λουκάνικα, λαρδί, μπέικον, αλλαντικά κλπ. από οποιοδήποτε κρέας (1601, ΕΧ0209): 23%
Κρέας αλατισμένο, αποξηραμένο ή καπνιστό (Δ.Κ.ΕΧ 0210): 23%
Κιμάς χοιρινός νωπός, διατηρημένος με απλή ψύξη ή κατεψυγμένος, χωρίς περαιτέρω προσθήκες ή επεξεργασία (Δ.Κ.ΕΧ 0203): 13%
Μπιφτέκια από χοιρινό κρέας, παραγεμισμένα (π.χ. με τυρί), κατεψυγμένα, νωπά, με απλή ψύξη, ψημένα ή προψημένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (Κεφ. 16): 23%
Κρέας από μοσχάρι, σε οποιαδήποτε μορφή: (Δ.Κ. 0202, 0203): 23%
Κρέας από: άλογο, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, περιστέρια και λοιπά πτηνά, φάλαινες, φώκιες, τάρανδο, κυνηγιού (πλην κουνελιού), βατράχου, ερπετών κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, βρώσιμα (Δ.Κ.ΕΧ0207, ΕΧ0208): 23%
Πατέ, φουά γκρά κλπ. 23%
Έντερα, κύστες, στομάχια ζώων, τένοντες, κατάλοιπα ψαριών, σπόγγοι φυσικοί και παρόμοια (0504, 0511): 23%
Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από κρέας κάθε τύπου (Κεφ. 16): 23%
(2)όπου αναφέρεται ο όρος «χοιρινό», το παράδειγμα ισχύει κατ’ αντιστοιχία και για τα λοιπά κρέατα που αναφέρονται στην παρ. 1 του Παρ. ΙΙΙ Ν.2960/00, ήτοι: κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί, κατσίκι και κουνέλι.
– Ψάρια – υδρόβια :
Ψάρια ζωντανά κάθε είδους (0301): 23%
Ψάρια κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (0302, ΕΧ0303): 13%
Φιλέτα ή άλλη σάρκα ψαριών κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, όχι αλεσμένα (ΕΧ0304): 13%
Συκώτια, αυγά και σπέρματα ψαριών (π.χ. χαβιάρι): 23%
Ψάρια κάθε είδους, φιλέτα και σάρκα ψαριών, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά, αλεσμένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (ΕΧ0304, 0305): 23%
Αλεύρια και σκόνες ψαριών βρώσιμα: 23%
Πτερύγια, κεφάλια, ουρές, πτερύγια, εντόσθια κλπ. ψαριών, βρώσιμα (ΕΧ0305): 23%
Μαλακόστρακα κάθε είδους, όπως καραβίδες, αστακοί, καβούρια, γαρίδες κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, αλεύρια και σκόνες αυτών (0306): 23%
Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (ΕΧ0307): 13%
Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά ή αλλιώς επεξεργασμένα, αλεύρια και σκόνες αυτών (ΕΧ0307): 23%
Άλλα μαλάκια και ασπόνδυλα υδρόβια, όπως μύδια, στρείδια, χτένια, σαλιγκάρια, κυδώνια, μέδουσες, αχινοί κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ0307, 0308): 23%
Ψάρια και κάθε άλλο είδος του κεφαλαίου 3, ψημένα ή προψημένα: 23%
Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από ψάρια, μαλακόστρακα και άλλα ασπόνδυλα υδρόβια (Κεφ. 16): 23%
Γαλακτοκομικά, μέλι και αυγά:
Γάλα φρέσκο ή συμπυκνωμένο, έστω και με προσθήκη ζάχαρης (π.χ. εβαπορέ) (ΕΧ0401, ΕΧ0402): 13%
Γάλα σε σκόνη (ΕΧ040, ΕΧ0402): 13%
Ροφήματα με βάση το γάλα, π.χ. γάλα με κακάο ή με προσθήκη αρωματικών ή άλλων ουσιών (π.χ. ροφήματα με γάλα με γεύση φράουλας ή μπανάνας, με καφέ, με καραμέλα, με γεύση βανίλια κλπ.), σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ2202): 23%
Κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα) (ΕΧ0401, ΕΧ0402): 13%
Βούτυρο γάλακτος και άλλες λιπαρές ουσίες για επάλειψη από γάλα (0405): 13%
Μαργαρίνη (ΕΧ1517): 23%
Γιαούρτι απλό (σκέτο), πρόβειο ή αγελαδινό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών και ουσιών ή αρωματισμένων (ΕΧ0403): 13%
Γιαούρτι με μέλι, με δημητριακά, με μούσλι κλπ (ΕΧ0403).: 13%
Επιδόρπια γιαουρτιού με κακάο, με φρούτα, με μπισκότα, με βανίλια, με καραμέλα κλπ., (ΕΧ0403): 13%
Κεφίρ: 13%
Βουτυρόγαλα, πηγμένο γάλα και πηγμένη κρέμα: 13%
Κρέμες από γάλα κάθε είδους (ΕΧ0403): 13%
Ορός γάλακτος: 13%
Τυριά κάθε είδους (Δ.Κ. 0406): 13%
Αυγά πτηνών: (Δ.Κ. 0407): 13%
Μέλι φυσικό ανεξάρτητα από τη συσκευασία του (Δ.Κ. 0408): 13%
– Φυτά και άνθη. Λαχανικά, καρποί και φρούτα:
Βολβοί, κόνδυλοι, ριζώματα κλπ., φυτά φυτωρίου (Δ.Κ. 0601): 23%
Άνθη, μπουκέτα, ανθοδέσμες, φυλλώματα κλπ. για διακόσμηση (0603, 0604): 23%
Άλλα φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια (Δ.Κ. ΕΧ1602): 13% Φύτρα μανιταριών (Δ.Κ. ΕΧ 0602): 23%
Λαχανικά, φυτά, ρίζες και κόνδυλοι βρώσιμα, (κομμένα ή μη) όπως: πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, αγγούρια, μελιτζάνες, αγγινάρες, σέλινο, πιπεριές, σπανάκι, κολοκύθια, όσπρια, ελιές κλπ., νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα ή προσωρινά διατηρημένα (Δ.Κ. 0701 έως 0713): 13%
Σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, χωρίς καμία προσθήκη ή άλλη επεξεργασία (Κεφ. 7): 13%
Σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, με προσθήκες (π.χ. σως, τυρί, αλλαντικά κλπ.) ή με άλλη επεξεργασία (ΕΧ 2106): 23%
Ρίζες μανιόκας και σαλεπιού, κόνδυλοι ηλίανθου, γλυκοπατάτες και λοιπές ρίζες και κόνδυλοι υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο ή ινουλίνη, σε οποιαδήποτε μορφή (Δ.Κ. 0714): 23%
Καρποί και φρούτα βρώσιμα κάθε είδους, νωπά, ξερά, αποξεραμένα ή κατεψυγμένα (Δ.Κ. 0801 έως 0813): 13%
Φλούδες εσπεριδοειδών ή πεπονιών σε οποιαδήποτε μορφή (0814): 23%
– Καφές και μπαχαρικά, δημητριακά και αλεύρι, καρποί ελαιώδεις:
Καφές, τσάι, ματέ (0901, 0902, 0903): 23%
Μπαχαρικά: πιπέρι, βανίλια, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισο, μάραθος, κύμινο, κορίανδρος, κρόκος, δάφνη, θυμάρι, κάρι κλπ. (0904 έως 0910): 23%
Δημητριακά: σιτάρι, σιμιγδάλι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι, σόργο, φαγόπυρο, κεχρί κλπ. (1001 έως 1008): 13%
Παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, κάθε τύπου (π.χ. ρυζόγαλο) (Κεφ. 19): 23%
Αλεύρια κάθε είδους, πληγούρια, σιμιγδάλια, σπόροι δημητριακών, βύνη, άμυλα (1101 έως 1107, ΕΧ1108): 13%
Ινουλίνη, γλουτένη (ΕΧ1108, 1109): 23%
Καρποί ελαιώδεις και άλλα σπέρματα και καρποί (Δ.Κ. 1201-1209): 23%
Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι κλπ. (1211): 23%
Χαρούπια, ζαχαρότευτλα κλπ: 23%
Άχυρα, τεύτλα, χορτονομές κλπ. (Δ.Κ. 1213, 1214): 23%
Μαστίχα και πηκτικές ύλες (Δ.Κ. 1301, 1302): 23%
Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, και άλλα λάδια αποκλειστικά από ελιές (Δ.Κ. 1509, 1510): 13%
Όλα τα λοιπά λάδια (σπορέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, φοινικέλαιο κλπ.): 23%
– Ζάχαρη, κακάο, ψωμί, ζυμαρικά, λοιπά παρασκευάσματα διατροφής:
Ζάχαρη, λοιπά σάκχαρα κάθε είδους και μελάσες (Δ.Κ. 1701, 1702, 1703): 23%
Τσίχλες, καραμέλες, ζαχαρωτά, αμυγδαλόπαστα, κουφέτα, λουκούμια, πάστες φρούτων, ζελέδες, μαρόν-γλασέ και λοιπά ζαχαρώδη προϊόντα (Δ.Κ. 1704): 23%
Κακάο σε κάθε μορφή (σπόροι, κελύφη, σκόνη, βούτυρο, πάστα κλπ.) (Δ.Κ. 1801 έως 1805): 23%
Σοκολάτες κάθε τύπου, σοκολατάκια, καραμέλες σοκολάτας και παρόμοια είδη (Δ.Κ. 1806): 23%
Πολτοί για επάλειψη με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23% Παρασκευάσματα για ποτά με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23%
Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών συσκευασμένα για τη λιανική πώληση (π.χ. βρεφικές κρέμες, πολτοί σε βαζάκια, βρεφικά παρασκευάσματα με βάση το γάλα κλπ.) (Δ.Κ. ΕΧ1901): 13%
Εκχυλίσματα βύνης (Δ.Κ. 1901): 23%
Ζυμαρικά απλά κάθε τύπου, όπως σπαγγέτι, ταλιατέλες, χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, πένες, κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%
Ζυμαρικά παραγεμισμένα ή αλλιώς επεξεργασμένα, όπως π.χ. τορτελίνια με κρέας ή τυρί ή σπανάκι κλπ. (Δ.Κ. ΕΞ1902): 23%
Ζυμαρικά με γεύσεις αλλά όχι παραγεμισμένα, π.χ. ντομάτα, καρότο ή σπανάκι (χρωματιστά) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%
Αράπικο σιμιγδάλι (κους-κους) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 23%
Νιφάδες δημητριακών τύπου κορν-φλέικς κάθε τύπου, δηλ. σε νιφάδες ή κόκκους κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%
Μπάρες δημητριακών κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%
Πλιγούρι (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%
Ψωμί απλό κάθε τύπου (λευκό, μαύρο, πολύσπορο, χωριάτικο, προζύμι, καλαμποκιού κλπ.), χωρίς καρυκεύματα, μη παραγεμισμένο ή αλλιώς επεξεργασμένο. Συμπεριλαμβάνεται το ψωμί που κόβεται σε φέτες και συσκευάζεται από φούρνους (δηλ. μη τυποποιημένο) χωρίς περαιτέρω επεξεργασία (Δ.Κ. ΕΧ1905): 13% (πχ τύπου τοστ)
Ψωμί σε φέτες (π.χ. τύπου τοστ) τυποποιημένο – επεξεργασμένο, κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
Ψωμιά με γέμιση και καρυκεύματα, π.χ. σταφιδόψωμα, ελιόψωμα, τυρόψωμα, λαδόψωμα, με παπαρουνόσπορο, κλπ. (ΕΧ1905): 23%
Όστιες και άζυμο ψωμί (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
Κουλούρια ψωμιού απλά, χωρίς γέμιση ή καρυκεύματα ή άλλη επεξεργασία (ΕΧ1905): 13%
Κουλούρια ψωμιού με τυρί, με σταφίδες κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
Ψωμί φρυγανισμένο (φρυγανιές) κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
Γκοφρέτες, κέηκ, μπισκότα, κράκερς, πατατάκια, γαριδάκια και κάθε τύπου παρόμοια προϊόντα (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πίτες, πίτσες και παρόμοια (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
Γλυκά κουταλιού, παστέλια και άλλα παρόμοια είδη με ξηρούς καρπούς, μαρμελάδες και κομπόστες φρούτων, πολτοί φρούτων, και κάθε είδους παρασκευάσματα φρούτων, καρπών και λαχανικών (Κεφ. 20): 23%
Σάλτσες, σούπες, ζωμοί και παρόμοια (Δ.Κ. 2103, 2104): 23%
Ζύμες (Δ.Κ. 2102): 23%
Βάσεις για ποτά και σιρόπια (Δ.Κ. 2106): 23%
Παγωτά (Δ.Κ. 2105): 23%
Ξίδια κάθε τύπου (Δ.Κ. 2209): 23%
Αλάτι (Δ.Κ. 2501): 23%
– Ροφήματα
Νερό, χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, μη αρωματισμένο, μη αεριούχο (Δ.Κ. ΕΧ2201): 13%
Άλλα νερά αεριούχα, με προσθήκη γλυκαντικών ή αρωματισμένα, και αναψυκτικά κάθε τύπου (Δ.Κ.ΕΧ 2201): 23%
Χυμοί φρούτων κάθε τύπου (Δ.Κ. 2009): 23%
Έτοιμα ροφήματα κάθε τύπου, π.χ. με βάση τον καφέ, το τσάι, το γάλα, γάλα σόγιας, γάλα καρύδας κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ2202): 23%
Μπύρα, κρασί και κάθε είδους αλκοολούχα ποτά (Δ.Κ. 2203 έως 2208): 23%
– Φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές συσκευές
Εμβόλια και φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου (Δ.Κ. ΕΧ3002, ΕΧ3003, ΕΧ3004): 6%
Φάρμακα και εμβόλια για κτηνιατρικούς σκοπούς (Δ.Κ. ΕΧ3002, ΕΧ3003, ΕΧ3004): 13%
Γάζες, βάτες, επίδεσμοι, τσιρότα και παρόμοια είδη για ιατρικούς ή χειρουργικούς σκοπούς (Δ.Κ. 3005): 13%
Αποστειρωμένα ράμματα, αντιδραστήρια για τον προσδιορισμό των ομάδων αίματος ή για χρήση πάνω στον ασθενή, σκιατικά παρασκευάσματα, τσιμέντα για σφράγισμα δοντιών ή αποκατάσταση οστών, θήκες και κουτιά-φαρμακεία, είδη για περιπτώσεις παρά φύση έδρας και παρόμοια είδη (Δ.Κ. 3006): 13%
Σερβιέτες, ταμπόν, πάνες για μωρά και παρόμοια είδη (Δ.Κ. 9619): 23%
Προφυλακτικά (Δ.Κ. ΕΧ4014): 23%
Είδη και συσκευές ορθοπεδικής και λοιπά είδη της Δ.Κ. 9021 του Δασμολογίου, πλην των μερών (Δ.Κ. ΕΧ9021): 13%
Καθετήρες, βελόνες ινσουλίνης, βελόνες τεχνητού νεφρού, σύριγγες σίτισης, ενδομήτρια αντισυλληπτικά, πιεσόμετρα ομιλούντα (Δ.Κ. ΕΧ9018): 13%
– Έντυπα
Βιβλία (Δ.Κ. 4901): 6%
Εφημερίδες και περιοδικά (Δ.Κ. 4902): 6%
Βιβλία για παιδιά (Δ.Κ. ΕΧ4903): 6%
Φυλλάδια και άλλα έντυπα (Δ.Κ. ΕΧ4901): 23%
Λευκώματα για χρωματισμό για παιδιά (Δ.Κ. ΕΧ4903): 23%
Μουσική χειρόγραφη ή τυπωμένη (Δ.Κ. 4904): 23%
Χάρτες (Δ.Κ.4905): 23%
Όλα τα λοιπά έντυπα είδη του Κεφ. 49: 23%
– Λοιπά προϊόντα:
Απορρίμματα βιομηχανιών διατροφής, τροφές για ζώα και παρόμοια είδη (Κεφ. 23): 23%
Ραδιενεργά προϊόντα (Δ.Κ. 2844): 23% Λιπάσματα (Κεφ. 31): 23%
Μείγματα ευωδών ουσιών για τις βιομηχανίες ειδών διατροφής (Δ.Κ. ΕΧ3302): 23%
Εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα, παρασιτοκτόνα, απολυμαντικά και παρόμοια προϊόντα, κάθε τύπου (Δ.Κ.ΕΧ3808): 23%
Καυσόξυλα (Δ.Κ. ΕΧ4401): 23%
Έργα τέχνης, συλλογές και αρχαιότητες (Κεφ. 97): 23%
Ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο (Δ.Κ. 2716, 2711): 13%
– Είδη για αναπήρους
Αυτοκίνητα για τη μεταφορά 10 προσώπων ή περισσότερων για μεταφορά αναπήρων (Δ.Κ. ΕΧ8702): 23%
Γραφομηχανές BRAILLE: 23%
Αμαξάκια και παρόμοια οχήματα για αναπήρους και ανταλλακτικά (Δ.Κ. 8713, ΕΧ8714): 13%
Όλα τα λοιπά είδη για αναπήρους που περιλαμβάνονταν στις παρ. 56 και 57 πρ. Παρ. ΙΙΙ Ν.2658/87: 13%
πηγή: newsbeast.gr