Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ονειρεύεται ένα νέο «Ολντ Τράφορντ», με την τοπική κοινωνία να στηρίζει τις ενέργειες του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ πίσω από τη δημιουργία ενός καινούριου γηπέδου.
Τα όνειρα για νέο «Θέατρο των Ονείρων» πολλά, αλλά η υλοποίηση του μόνο απλή υπόθεση δεν θα είναι. Ο σερ Τζιμ Ράτκλιφ, νέος μέτοχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θέλει άμεσα να βάλει μπροστά το σχέδιο για την ανακαίνιση του «Ολντ Τράφορντ». Στο μυαλό του Βρετανού δισεκατομμυριούχου, υπάρχει να το κάνει… «Γουέμπλεϊ του Βορρά».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Times, το έργο που πρότεινε ο Ράτκλιφ έχει βρει την ενθουσιώδη συναίνεση των κορυφαίων μορφών της τοπικής κοινωνίας στο Μάντσεστερ, αν και αυτό το σπουδαίο σχέδιο απαιτεί πολύ μεγάλο χρόνο υλοποίησης.
Τα σχέδια για το νέο «Ολντ Τράφορντ»
Ούτε λίγο ούτε πολύ από 15 έως 20 χρόνια δεδομένου ότι περιλαμβάνει όχι το γήπεδο μόνο του, αλλά και όλο τον περιβάλλοντα χώρο του. Στόχος είναι να κατασκευασθεί ένα Old Trafford με 90.000 θέσεις (σήμερα έχει 75.000) με επέκταση που θα ήταν δυνατή με την εκμετάλλευση της γης, που έχει ήδη αγοράσει ο σύλλογος, πίσω από το Stretford End.
Το σχέδιο που περιλαμβάνει την ανάπλαση της γύρω περιοχής, ωστόσο, είναι θέμα του Συμβουλίου του Trafford που είναι γνωστό ως Trafford Wharfside Development Framework. «Το να έχουμε ένα Βόρειο… Γουέμπλεϊ θα ήταν υπέροχο», είπε η Λιζ Πατέλ, σύμβουλος των Εργατικών για το Τράφορντ. Αυτή είναι μια μεγάλη φιλοδοξία από την πλευρά του Τζιμ Ράτκλιφ και τα σχέδια του συμβουλίου ταιριάζουν με αυτό όσον αφορά το πλαίσιο και το μέλλον της περιοχής.
«Θα υπάρχει περισσότερος χώρος για το ξενοδοχείο, περισσότερα μέρη για φαγητό και μέρη όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν δημόσιες εκδηλώσεις, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να φτάνουν νωρίτερα και να μείνουν περισσότερο μετά το παιχνίδι.
Θα μπορούσε να είναι ένας πολύ πιο φιλικός προς την οικογένεια χώρος όπου οι άνθρωποι θα θέλουν να παραμείνουν περισσότερο και να διασκεδάσουν. Η Μάντσεστερ Σίτι και το γήπεδο της είναι ένα πραγματικά καλό παράδειγμα, αλλά χρειάστηκαν μερικές δεκαετίες για να σχεδιαστεί και να πραγματοποιηθεί.
Εξετάζουμε επίσης τα παραδείγματα της Τότεναμ και της Εβερτον, όπου τα αστικά γήπεδα ποδοσφαίρου έχουν ανακαινιστεί και ποιες καλές πρακτικές μπορούμε να μάθουμε από αυτά για να ασχοληθούμε με την εδώ κοινότητα και το γήπεδο μας».
Η οικονομική δαπάνη της Γιουνάιτεντ θα είναι μόνο για το μέρος του γηπέδου (ακόμα κι αν ο Ράτκλιφ είχε δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι περίμενε δημόσια συνεισφορά), το οποίο σίγουρα θα ήταν έτοιμο πολύ πιο γρήγορα από τη γύρω αστική ανάπλαση.
Αυτή πρέπει να επιδοτηθεί με δημόσιο χρήμα. Και γι’ αυτό το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας θα γίνει δημόσια διαβούλευση που θα επιτρέψει στους πολίτες της περιοχής να πουν τη γνώμη τους. Παντού υπάρχει μια ανάπλαση στη μέση για να προχωρήσει ένα γήπεδο. Εστω κι αν δεν είναι διπλή…