ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρώσος πολιτικός προτείνει τη νομιμοποίηση του χουλιγκανισμού

Λιγότερες από 500 μέρες πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στα γήπεδα της Ρωσίας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2018, η δήλωση του προέδρου του Φιλελεύθερου κόμματος της χώρας, Ιγκόρ Λεμπέντεφ, έρχεται να πλήξει ακόμη περισσότερο το προφίλ της διοργάνωσης.

Ο Λεμπέντεφ, που εκτός από πρόεδρος κόμματος, είναι και μέλος της ρωσικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, πρότεινε τη «νομιμοποίηση του χουλιγκανισμού», ενόψει της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Η πρόταση του Λεμπέντεφ, μάλιστα, δημοσιεύθηκε και στην ιστοσελίδα του κόμματός του, με αναλυτικές πληροφορίες και προτάσεις ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του «αθλήματος»: «Η Ρωσία μπορεί να γίνει πρωτοπόρος σε ένα άθλημα. Οι οπαδοί φτάνουν και επιλέγουν ή προκαλούν σε μάχες άλλους οπαδούς, ορίζοντας ραντεβού έξω από το γήπεδο σε συγκεκριμένη ώρα».

Κατά τη διάρκεια του EURO 2016, όπου τα εκτεταμένα επεισόδια και οι βίαιες συγκρούσεις λάμβαναν χώρα, ο Λεμπέντεφ είχε γράψει στο twitter πως «δεν βρίσκω κάτι το μεμπτό στο να γίνονται επεισόδια μεταξύ των οπαδών».

Το μεγάλο ζήτημα που αφορά τη Ρωσία και κυρίως η μεγάλη διαφορά που την κάνει αρνητικά ξεχωριστή σε σχέση με τις άλλες χώρες, είναι η οργάνωση των χούλιγκαν. Στη Ρωσία ο χουλιγκανισμός και η βία είναι τρόπος ζωής για τους συγκεκριμένους ανθρώπους και η εκάστοτε επίθεση δεν είναι αποτέλεσμα μιας τυχαίας συνάντησης, αλλά μιας οργανωμένης «δουλειάς» με μήνες προετοιμασίας. Τα σοκαριστικά περιστατικά στις γαλλικές πόλεις και κυρίως στη Μασσαλία κατά τη διάρκεια του EURO 2016, με τους Ρώσους χούλιγκαν να επιτίθενται στους Αγγλους μαρτυρούσαν τη διαφορά μεταξύ των δύο «αντιπάλων». Οι Ρώσοι ήταν προετοιμασμένοι, επιτέθηκαν οργανωμένα και με σχέδιο και οι εικόνες των Αγγλων οπαδών να κείτονται αιμόφυρτοι στους δρόμους ήταν πολύ σκληρές. Αρκετοί Ρώσοι χούλιγκαν, μάλιστα, απαθανάτιζαν τις σκηνές ωμής βίας με κάμερες τοποθετημένες στο κεφάλι τους με τη βιαιότητα να ξεχειλίζει.

Ως προς το κοινωνικό, το μορφωτικό ή το οικονομικό τους επίπεδο, στη Ρωσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο ποιος μπορεί να ενταχθεί σε μια τέτοια οργανωμένη ομάδα και στο ποιος τελικά συμμετέχει σε αυτές τις συγκρούσεις. Στις τάξεις αυτών των ανθρώπων, υπάρχουν ιδιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι, εργένηδες ή οικογενειάρχες, φοιτητές, εργάτες χωρίς συγκεκριμένη ηλικία, δημιουργώντας μια πολυσυλλεκτικότητα που έχει μόνο έναν κοινό στόχο: Τη μέγιστη δυνατή αδρεναλίνη και τη νίκη στα «ραντεβού για ξύλο».

Πριν από περίπου έναν μήνα, οι Ρώσοι χούλιγκαν ουσιαστικά «διαβεβαίωσαν» πως οι Αγγλοι οπαδοί θα είναι στο στόχαστρο κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Σε δύο ντοκιμαντέρ που έκαναν το BBC και το VICE News και δημοσιεύθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, γίνεται μια προσπάθεια «αποκρυπτογράφησης» των Ρώσων χούλιγκαν και των τρόπων με τους οποίους δημιουργούν αυτή την πολεμική ατμόσφαιρα. Οι ίδιοι μιλώντας στην κάμερα είτε με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους είτε όχι, αναλύουν τον τρόπο προπόνησής τους, ενώ θεωρούν πως λόγω του επικείμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου θα στοχοποιηθούν και θα περιοριστούν οι ελευθερίες τους.

Μια απλή αναζήτηση στο YouΤube για Ρώσους χούλιγκαν βγάζει περίπου 175.000 αποτελέσματα και τα βίντεο απεικονίζουν οπαδούς όλων των ρωσικών ομάδων να δίνουν ραντεβού σε πάρκα, βουνά ή γέφυρες ανταλλάσσοντας γροθιές και κλωτσιές. Παρατηρώντας πιο προσεκτικά ένα τέτοιο βίντεο, είναι εμφανές πως κάποια στιγμή που οι «μεν» έχουν κερδίσει τους «δε», με τους «ηττημένους» να βρίσκονται στο έδαφος, το σκηνικό λαμβάνει τέλος και οι «κερδισμένοι» αποχωρούν ζητωκραυγάζοντας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής σεζόν στη Ρωσία, πραγματοποιείται ταυτόχρονα ένας αγώνας μεταξύ των οπαδών. Στην περίοδο του EURO, οι αντιμαχόμενες στρατιές των χούλιγκαν κηρύσσουν εκεχειρία και συνασπίζονται για τη Ρωσία. Ουσιαστικά όλες οι διαβόητες οργανώσεις οπαδών που παλεύουν μεταξύ τους, παραμερίζουν τις διαφορές τους και παλεύουν ως μία ομάδα. Βασικός τους «αντίπαλος» οι Αγγλοι οπαδοί, κυρίως επειδή οι συγκεκριμένοι αποτελούν τους εισηγητές του όρου «χουλιγκανισμός».

Σε αθλητικό επίπεδο, η Ρωσία βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο, καθώς το φάντασμα του ντόπινγκ που πλανάται πάνω από τον ρωσικό αθλητισμό είχε δημιουργήσει φωνές που προέτρεπαν τη FIFA να πάρει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 από τη χώρα. Σε οργανωτικό επίπεδο, η Ρωσία είχε την επιτυχημένη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, παρά την απαισιοδοξία που υπήρχε κατά την προ-Ολυμπιακή περίοδο.

Περίπου έναν χρόνο πριν από το Μουντιάλ, εκφράζεται η αισιοδοξία πως τα πάντα θα κυλήσουν ομαλά, καθώς η ίδια η Ρωσία δεν επιθυμεί να αμαυρωθεί με τον οποιονδήποτε τρόπο ένας θεσμός που διοργανώνει η χώρα.

Πηγή: protothema.gr

To Top