«Το δικό σου στιλ είναι το στιλ του Φλορεντίνο Πέρεθ. Δεν προσέχεται τη Λα Μασία, την έχετε παρατήσει» κατηγόρησε ο Τζουάν Λαπόρτα τον Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου στο debate που είχαν υποψήφιοι πρόεδροι της Μπαρτσελόνα στις 14 Ιουλίου.
Δεκαπέντε μήνες νωρίτερα μετά την τιμωρία των «μπλαουγκράνα» από τη FIFA, η διοίκηση του Μπαρτομέου είχε δώσει εντολή να «ανέβει» πανό σε αγώνα με την Μπέτις που ανέφερε: «Η Λα Μασία δεν αγγίζεται». Δύο τελείως διαφορετικές απόψεις και η πώληση του Πέδρο στην Τσέλσι μαζί μ’ εκείνες που προηγήθηκαν αυτής -επίσης παικτών από την ακαδημία- αλλά και του υποβιβασμού της Μπαρτσελόνα Β στην τρίτη κατηγορία δίνουν δίκιο στον πρώην πρόεδρο των «μπλαουγκράνα».
Η Μπαρτσελόνα τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιεί τους παίκτες που βγαίνουν από τη Λα Μασία για να στηρίξει οικονομικά τις αγορές παικτών όπως οι Νεϊμάρ και Λουίς Σουάρες. Αυτό το καλοκαίρι οι αγορές των Αρντά Τουράν και Αλέιξ Βιδάλ χρηματοδοτήθηκαν από τις αποχωρήσεις παικτών όπως οι Μαρτίν Μοντόγια, Ζεράρ Ντεουλοφέου και Ανταμά Τραορέ. Επίσης αποχώρησε ο Τσάβι όπως και πριν οι Βίκτορ Βαλδές και Κάρλες Πουγιόλ, ενώ η αποχώρηση των τελευταίων ετών συμπεριλαμβάνει και τους Φοντάς, Μουνιέσα, Κουένκα και Τζόναταν ντος Σάντος, Τέγιο.
Τη σεζόν 2013-14 υπήρχαν 17 παίκτες από τη Λα Μασία στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Πλέον, με τις ανόδους των Μουνίρ και Σάντρο, έχουν μειωθεί στους έντεκα, ενώ πια ούτε λόγος για την περηφάνια του 2012 όταν σε αγώνα με τη Λεβάντε η Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε με έντεκα απόφοιτους της Λα Μασία. Από τους έντεκα βασικοί είναι οι: Πικέ, Τζόρντι Αλμπα, Μπουσκέτς, Ινιέστα, Μέσι. Η παρουσία των υπολοίπων (Μπάρτρα, Ραφίνια, Σέρζι Ρομπέρτο, Μουνίρ, Σάντρο) είναι ασταθής και με την είσοδο του Αρντά Τουράν από τον Ιανουάριο οι μεσοεπιθετικοί θα χάσουν κι άλλο χρόνο συμμετοχής.
Η νυν διοίκηση της Μπαρτσελόνα υπερασπίζεται πως δύσκολα θα βγει μια άλλη γενιά παικτών όπως αυτή των Πικέ, Πουγιόλ, Τσάβι, Ινιέστα, Μπουσκέτς και Μέσι. Επίσης δεν είναι εύκολο να απορροφηθεί τόσο ταλέντο, οπότε τα «φυντάνια» χρησιμοποιούνται ως μέσο εξασφάλισης αστέρων παγκοσμίου βεληνεκούς. «Πάντα υπάρχουν καλοί παίκτες. Χρειάζεται θάρρος να τους βάλεις» έλεγε ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Αυτό σημαίνει επίσης πως θα πρέπει να στηρίξει η διοίκηση τον προπονητή και να δείξει κατανόηση στους νεαρούς. Αυτό στο «Καμπ Νόου» δεν συμβαίνει πια και η ταυτότητα -και σ’ αυτό το επίπεδο- κινδυνεύει τη στιγμή που η Αθλέτικ στο Σούπερ Καπ Ισπανίας έδειξε τον δρόμο…
ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ 119 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Η Μπαρτσελόνα, από τη σεζόν που εκλέχθηκε ο Σάντρο Ροσέλ, ο οποίος έπειτα έχρισε διάδοχό του τον Μπαρτοµέου, άρχισε να ξεπουλά παίκτες από τη Λα Μασία. Αλλους γιατί δεν χωρούσαν, άλλοι γιατί ήθελαν να φύγουν (Σέσκ Φάµπρεγας), αλλά οι περιπτώσεις που προκάλεσαν έκπληξη ήταν εκείνες του Τιάγκο (25 εκατοµµύρια στην Μπάγερν) και Πέδρο (µάξιµουµ 30 εκατοµµύρια στην Τσέλσι). Αµφότεροι ήθελαν παίζουν περισσότερο, αλλά όχι να φύγουν. Ο σύλλογος προτίµησε να τους δείξει την πόρτα -και ούτε καν µε ειλικρινή τρόπο- παρά να προσπαθήσει να βρει λύση, που δείχνει πως ήταν στα πλάνα τους και υπολόγιζαν στα χρήµατα των πωλήσεων. Τα τρία τελευταία καλοκαίρια η Μπαρτσελόνα έχει µαζέψει 119,3 εκατοµµύρια ευρώ.
Η διοίκηση της Μπάρτσα υπερασπίζεται πως δεν έχει χαθεί το στοιχείο της Λα Μασία στην πρώτη οµάδα εξαιτίας της παρουσίας των Μουνίρ, Σάντρο, Σέρζι Ροµπέρτο, Ραφίνια. Ο χρόνος συµµετοχής τους, περιορισµένος ήδη, θα µειωθεί κι άλλο όταν ο Αρντά αποκτήσει δικαίωµα
συµµετοχής
ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΓΟΥΡΑ
Μετά την ανάληψη καθηκόντων της διοίκησης του Τζουζέπ Μαρία Μπαρτοµέου ανακοινώθηκαν και οι αλλαγές στο οργανόγραµµα της Μπαρτσελόνα. Οι «µπλαουγκράνα» χώρισαν το ποδόσφαιρο σε τρία τµήµατα. Ενα µόνο του η πρώτη οµάδα. Ενα δεύτερο η Μπαρτσελόνα Β και ένα οι ακαδηµίες. Στην Μπαρτσελόνα Β τεχνικός διευθυντής είναι ο πρώην προπονητής του Ολυµπιακού Πεπ Σεγούρα, ένας έµπειρος άνθρωπος που αν του επιτρέψουν, µπορεί να βοηθήσει έχοντας υπεύθυνό του τον Σαβιέρ Βιλατζουάνα, που επίσης έχει γνώσεις. Ο προπονητής της οµάδας, Ζεράρ Λόπεθ, προκαλεί αµφιβολίες. Στις ακαδηµίες είναι οι πρώην βοηθοί του Γκουαρδιόλα και του Τίτο Βιλανόβα, Τζόρντι Ρόουρα και Αουρέλι Αλτιµίρα.
Αυτό είναι το κτίριο της Λα Μασία στις εγκαταστάσεις της Μπαρτσελόνα στο Σαντ Τζουάν Ντεσπί. Οι «µπλαουγκράνα», πέραν των δικαστικών προβληµάτων τους µε τον Νεϊµάρ, ενδεχοµένως να αντιµετωπίσουν και τις συνέπειες του νόµου καθώς είχαν συµφωνήσει να βάλουν διαφήµιση στην πρόσοψη και αθέτησαν τη συµφωνία. Κάτω το πανό µε το οποίο η διοίκηση θέλησε να δείξει στη FIFA πως η Λα Μασία δεν αγγίζεται έπειτα από την τιµωρία για παρατυπίες σε µεταγραφές εφήβων
Πηγή: sentragoal.gr