Θέση για τον διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και μη αλλά και την απόφαση να μπαίνουν μόνο οι πρώτοι στα γήπεδα πήρε ο Πρόεδρος Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στον χώρο εργασίας του, αλλά και στα τελευταία νέα με τις φήμες απολύσεων των ΕΜΑΚ.
Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 101.7:
Σχετικά με τις φήμες απολύσεων ΕΜΑΚ που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού: “Έχουν γίνει πολλές παρερμηνείες σχετικά με το θέμα της ΕΜΑΚ, από την άποψη ότι διασπείρονται διαφορετικά πράγματα, χωρίς να το γνωρίζουν. Θα σας πω πως έχουν πραγματικά τα πράγματα και τι ισχύει με το Συμβούλιο Επικρατείας, γιατί και εκεί υπάρχει λανθασμένη ενημέρωση. Το ιστορικό διαταγής, έλεγε τον Μάιο, ότι όσοι δεν εμβολιαστούν της ΕΜΑΚ-μιλάμε για τις 8 ΕΜΑΚ της Ελλάδος, το οποίο απαριθμεί περίπου 438 άτομα και είναι είναι άτομα ειδικών αναγκών, με ειδικά καθήκοντα-, θα τους μετακινήσει. Αυτό σημαίνει, ότι θα τους μετακινήσει σε υπηρεσίες μέσα στον νομό, όχι μετάθεση, γιατί κάποιοι μίλησαν για αναστολές και μεταθέσεις, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έγιναν μετακινήσεις γιατί τους δόθηκε ένα περιθώριο να εμβολιαστούν και δεν εμβολιάστηκαν. Μετακινηθήκαν, δηλαδή, από τους 438, οι 54. Συγκεκριμένα, μπορώ να μιλήσω για την ΕΜΑΚ της Θεσσαλονίκης, η πιο μάχιμη ΕΜΑΚ της Ελλάδος, με δύτες, ορειβάτες κλπ, μετακινήθηκαν 8 πυροσβέστες, σε υπηρεσίες του νομού Θεσσαλονίκης. Οι συνάδελφοι αυτοί, όταν έγινε η εντολή του αρχηγού τον περασμένο Μάιο, κατέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η επιτροπή του Συμβουλίου Επικρατείας, δηλαδή η πρόεδρος, δεν μπορούσε να πάρει απόφαση για την αναστολή της διαταγής και την παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας. Διαβάζω ότι απορρίφθηκε η ένσταση-αγωγή. Δεν απορρίφθηκε τίποτα, απλά έχει παραπεμφθεί λόγω μείζονος σημασίας, στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο θα δικάσει στις 8 Οκτωβρίου. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, οι εξελίξεις τρέχουν τόσο γρήγορα, που ίσως δεν χρειαστεί να φτάσει εκεί. Μπορεί να βγει ένα νέο νομοθέτημα σχετικά με την υποχρεωτικότητα και στην ουσία να είναι η διαδικασία άδωρη και άτοπη. Αυτήν την στιγμή, βέβαια, μιλάμε για την αναστολή διαταγής που έγινε, για να κάνουν τους εμβολιασμούς οι συνάδελφοι από την ΕΜΑΚ”.
Όταν ερωτήθηκε σχετικά με το πόσο λογική είναι η αποχή από το εμβόλιο: “Εννοείται, υπάρχουν συνάδελφοι που κρίνονται ως συνάδελφοι, που έχουν 20 και 30 χρόνια υπηρεσίας στο σώμα. Έχουμε δύτες, ορειβάτες, συνοδοί σκύλων κλπ. Είναι άτομα που έχουν θυσιάσει την ζωή τους,» δεν έχουν κάνει οικογένειες για να είναι δίπλα στην ΕΜΑΚ και στην προστασία του πολίτη. Βέβαια, η διαταγή αυτή έγραφε πως πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, που μιλάει για περιορισμούς στα ταξίδια αν δεν έχει γίνει το εμβόλιο του κορωνοϊού. Εν τω μεταξύ, όλοι οι συνάδελφοι, όταν πρόκειται να μεταβούν στο εξωτερικό, στην Σρι Λάνκα πχ, σε σεισμούς, σε διάφορες τέτοιες θεομηνίες, εμβολιάζονται, διότι είναι τρίτες χώρες, όπου υπάρχει ελονοσία, υπάρχουν άλλα πράγματα. Δεν είμαστε κατά των εμβολίων, να μην μπερδευτεί ο κόσμος ότι οι συνάδελφοι είναι κατά των εμβολίων. Απλά υπάρχει μία επιφύλαξη, μία διστακτικότητα σχετικά με ένα εμβόλιο που βρίσκεται σε πειραματική μορφή και οφείλουμε να σεβαστούμε κάτι τέτοιο όλοι μας.
Εμείς λέμε όχι στην υποχρεωτικότητα, είναι δικαίωμα του καθενός το αν θέλει να κάνει το εμβόλιο ή όχι και δεν είμαστε αντίθετοι στον εμβολιασμό. Μάλιστα, πρόσφατα εμβολίασα την κόρη μου για τον καρκίνο του τραχήλου, ένα εμβόλιο που υπάρχει 15 χρόνια στην Αμερική, έχει εξελιχθεί και το γνωρίζουμε. Δεν νομίζω πως μπορούμε να βάλουμε το μαχαίρι στον λαιμό του συναδέλφου και να πούμε το «ή κάνεις το εμβόλιο, ή σε διώχνουμε από την δουλειά», αυτά τα πράγματα είναι απίστευτα. Θα πρέπει αυτά να τα κοιτάξουμε και να τα αλλάξουμε και να πρέπει να το δει όλος ο κόσμος με άλλο μάτι. Ένα πράγμα που δεν θέλουμε, είναι ο διαχωρισμός. Προσπαθούν να διαχωρίσουν τον κόσμο σε εμβολιασμένους και μη. Αυτό συνδικαλιστικά εμείς, δεν θα το επιτρέψουμε.
Η προσωπική μου άποψη, είναι πως είναι δικαίωμα του καθενός τι θα κάνει στο σώμα του. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε σε κάποιον να κάνει ένα εμβόλιο, διότι τις παρενέργειες του δεν τις γνωρίζουμε, εφόσον είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο, ακόμα καταγράφονται. Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα σε μία οικογένεια, αυτή η οικογένεια αργότερα πως θα ζήσει; Έχουμε μείνει πίσω σε νομοθετικές ρυθμίσεις σε πολλά πράγματα. Αυτά θα πρέπει να τα κοιτάξουμε διεξοδικά, έτσι ώστε να λυθούν όλα και μετά να μιλάμε για υποχρεωτικότητα”.
Θα υπάρξει πρόβλημα με την αποχώρηση κάποιων ΕΜΑΚ όσον αφορά την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών; “Σίγουρα όταν μία μονάδα χάνει άτομα με γνώσεις, όσο να ‘ναι θα πάρει μέχρι να αποκτήσουν γνώσεις οι επόμενοι που θα πάνε, γιατί έφυγαν 8 και θα μας έρθουν 5- υπάρχει η πιθανότητα, όποιος θέλει να κάνει το εμβόλιο και να επιστρέψει, αυτό είναι προσωπική επιλογή του καθενός-. Από εκεί και πέρα, μία υπηρεσία δεν μένει ποτέ κενή, να ξέρει ο κόσμος ότι είμαστε στις υπηρεσίες του αυθημερόν. Προφανώς το πρόβλημα έγκειται, στην διαμάχη εμβολιασμού και μη”.
Αν θα πρέπει να ανησυχούμε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό καθολικά στην κοινωνία: “Αυτό δεν μπορώ να σας το πω εγώ, εμείς στην ένωση κοιτάμε δημοκρατικά όλους τους θεσμούς και είμαστε δίπλα σε όλους τους ανθρώπους, εμβολιασμένους και μη”.
Οι 54 που απομακρύνθηκαν από τα ΕΜΑΚ, έχουν απορροφηθεί σε άλλες θέσεις εργασίας; “Ναι, έχουν πάει σε άλλες υπηρεσίες, όπου επιθυμούσε ο καθένας, ο καθένας πήγε εκεί που ήθελε, δεν υπήρξε θέμα με αυτό. Λέμε πάντα την αλήθεια και αυτή είναι πως δεν κόπηκε ο μισθός κανενός και δεν μετατέθηκε κανένας, όπως λέμε ότι ο εμβολιασμός θα έπρεπε να είναι δημοκρατικός, δεν έχει απειληθεί και κανένας υπάλληλος. Συνεχίζουν κανονικά, απλώς θα προσφέρουν υπηρεσίες, μέσα από τις υπηρεσίες”.
Ποια είναι η άποψη σας σχετικά με την υποχρεωτική παρουσία εμβολιασμένων φιλάθλων στα γήπεδα; “Είναι δύσκολο. Στο γήπεδο υπάρχει πολύς κόσμος μέσα, θα προτιμούσα να μπαίνει ο κόσμος στο γήπεδο με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής. Αυτό νομίζω ότι είναι το σωστό, αντί να χωρίζουμε τους ανθρώπους σε αδύναμους και μη. Να μπει λιγότερος κόσμος, ούτως ή άλλως το ποδόσφαιρο έχει αρχίσει και απαξιώνεται. Οπότε να μπαίνει λιγότερος κόσμος αντί να μπαίνουν όλοι. Είναι προσωπική άποψη και αυτή. Λιγότεροι φίλαθλοι με μέτρα ασφαλείας είναι καλύτερο, παρά ο διαχωρισμός. Δεν είναι τίποτα ήρεμο σήμερα, έχουμε 3 και 4 δείκτη επικινδυνότητας στην Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη και αδράπτομαι της ευκαιρίας, για να πω στον κόσμο να προσέχει, διότι με αυτό τον αέρα, ο δείκτης επικινδυνότητας βγαίνει με βάση την θερμοκρασία και τον άνεμο. Να είστε λίγο προσεκτικοί, υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Στο Σέιχ Σου όλες οι μονάδες αποκρίθηκαν θαυμάσια, για αυτό λέμε στον κόσμο συνέχεια πως η ένωση είναι εδώ και μπορεί να μας ενημερώνει αμέσως”.