Εκτάσεις, όπου σήμερα υπάρχουν ιδιοκτησίες 900 οικογενειών, διεκδικεί το υπουργείο Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στην Άνω Ηλιούπολη, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους.
Η Κτηματική υπηρεσία του υπουργείου κοινοποίησε πρόσφατα με επιστολές προς τους κατοίκους της περιοχής ότι διεκδικεί την κυριότητα 44 στρεμμάτων στο πρώην κτήμα Ρέτσου και 13 στρεμμάτων του συνεταιρισμού Κυψέλη, στα οποία υπάρχουν συνολικά 240 οικόπεδα.
Πρόκειται για εκτάσεις, οι οποίες είχαν δοθεί πριν από 50 και πλέον χρόνια ως αποζημίωση από το δημόσιο σε μέλη οικογενειών που είχαν συμμετάσχει στον Μακεδονικό Αγώνα και στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν σε εργολάβους και άλλους ιδιοκτήτες. Το δημόσιο θεωρεί ότι τα κτήματα αυτά είχαν παραχωρηθεί μόνο για αξιοποίηση και όχι για πώληση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο έχει επικυρώσει στους νυν ιδιοκτήτες την κυριότητα των συγκεκριμένων εκτάσεων και η Κτηματική Υπηρεσία έχει υποβάλει ένσταση επί της εν λόγω απόφασης.
Όπως είναι λογικό, η κίνηση αυτή του δημοσίου έχει ξεσηκώσει τους θιγόμενους κατοίκους, οι οποίοι μάλιστα με υπόμνημα προς τη Βουλή ζητούν να σταματήσει οποιαδήποτε διεκδίκηση και να παραιτηθεί το δημόσιο από όλα τα ένδικα μέσα.
Αναλυτικά το υπόμνημα
Η υπόθεση αμφισβήτησης των ιδιοκτησιών σε τμήματα της Άνω Ηλιούπολης αφορά δύο κτήματα 44στρ στο πρώην κτήμα ΡΕΤΣΟΥ και ένα 13στρ του συνεταιρισμού ΚΥΨΕΛΗ και συνολικά 240 οικόπεδα και πάνω από 900 οικογένειες.
Η ιστορία ξεκινά από το παρελθόν πάνω από μισό αιώνα και έχει σχέση με τον τρόπο που γινόταν η απόδοση τίτλων των ανταλλαξίμων αγροτεμαχίων από το δημόσιο στους κληρούχους αλλά και σε αυτούς που είχαν αγοράσει αυτά τα αγροτεμάχια από τους μουσουλμάνους πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Στο παρελθόν δόθηκαν τίτλοι οι οποίοι στην συνέχεια αναιρέθηκαν και το δημόσιο μπήκε σε δικαστική διαμάχη με τους αρχικούς τιτλούχους με αποτέλεσμα να δικαιωθεί δικαστικά γύρω στο 1980. Ηδη τα αγροτεμάχια αυτά είχαν χωριστεί σε οικόπεδα και πουλιόταν σε ανυποψίαστους πολίτες χωρίς να υπάρχει καμία εγγραφή στο υποθηκοφυλακείο από το δημόσιο αλλά ούτε καμία ενημέρωση άλλων οργανισμών του δημοσίου ακόμα και αυτών των δήμων.
Στις μεταβιβάσεις των ακινήτων που έγιναν μετά το 1977 βάσει νόμου επιβλήθηκε η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά παρόλα αυτά και μεταβιβάσεις έγιναν και δάνεια δόθηκαν και υποθήκες εγγράφηκαν και δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα αφού ο έλεγχος των δικηγόρων της εικοσαετίας στο υποθηκοφυλακείο θεωρείται αρκετός κατά την νομική έννοια.
Με τον νόμο του κτηματολογίου αναγνωρίστηκε χρησικτησία επί του δημοσίου για όσους κατέχουν ακίνητα για πάνω από 10 χρόνια με αποτέλεσμα σε πρώτη φάση το ΚΤΗΜΑΤΟΛΌΓΙΟ να μην του αναγνωρίσει δικαιώματα σε πρώτη φάση (αρχική) στην ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ έτσι σε δεύτερη φάση το ΔΗΜΟΣΙΟ έκανε ενστάσεις επί των αποφάσεων αυτών οι οποίες συζητούνται αυτές τις μέρες ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ και ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014.
Οι αποφάσεις του κτηματολογίου κατά πληροφορίες δεν πρόκειται να αλλάξουν και μάλλον θα είναι υπέρ όσων κατέχουν τα ακίνητα, δυστυχώς όμως παρ΄ όλα αυτά το δημόσιο δεν θα παραιτηθεί και θα εξακολουθήσει να διεκδικεί επί ακινήτων ανυποψίαστων πολιτών που επένδυσαν τον κόπο και τον ιδρώτα τους σ΄ αυτά τα ακίνητα και μπορεί μέσα σε τουλάχιστον 7(;) χρόνια να ασκήσει τα ένδικα μέσα και να διεκδικεί επί των ακινήτων μας πράγμα που θα παρατείνει την αγωνία και την ανησυχία μας εξαιτίας της δικής του αδράνειας και ολιγωρίας.
Ταυτόχρονα δημιουργείται κλίμα αρνητικό για τα ακίνητα μας τα οποία δεν μπορούμε να τα μεταβιβάσουμε για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η αβεβαιότητα γιατί πλέον υπάρχει η δημόσια διεκδίκηση οπότε κανένας δεν πρόκειται μέσα σε αυτό το κλίμα να επενδύσει στην περιοχή αφού υπάρχει στην μέση το δημόσιο.
Εμείς οι κάτοχοι των ακινήτων αυτών που όπως αναφέρουμε παραπάνω αφορά τουλάχιστον 900 οικογένειες αφού ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ για ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα ζητάμε να σταματήσει οποιαδήποτε διεκδίκηση του δημοσίου και να παραιτηθεί το δημόσιο από όλα τα ένδικα μέσα”.
Πληροφορίες από voria.gr