Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), για τα άγρια μανιτάρια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή έως και θανατηφόρα δηλητηρίαση.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων έχουν καταγραφεί 60 περιπτώσεις σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα από την κατανάλωση άγριων μανιταριών.
Καθότι στη χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται 80-140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στα εξής:
- Η κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών, ωμών ή μαγειρεμένων οδηγεί σε δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και διάρροια που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας.
- Οι τοξικές ουσίες που υπάρχουν στα δηλητηριώδη μανιτάρια δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα.
- Είναι εξαιρετικά δύσκολο οι ερασιτέχνες συλλέκτες μανιταριών να διακρίνουν τα ασφαλή-βρώσιμα από τα δηλητηριώδη άγρια μανιτάρια που φυτρώνουν στη φύση.
- Για τη διάκριση μεταξύ ασφαλών βρώσιμων και δηλητηριωδών άγριων μανιταριών δεν επαρκούν οι εικόνες από το Internet ή τα βιβλία.
Καλούνται οι καταναλωτές να αποφεύγουν την συλλογή και κατανάλωση των μανιταριών αυτών.
Πηγή: www.voria.gr
Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει, ότι τα παραπάνω δεν αφορούν στην κατανάλωση των τυποποιημένων μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης.