Την άποψη πως η συμφωνία είναι προ των πυλών εκφράζει ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε μερικές ώρες ή μέρες μακριά από τη διευθέτηση του ζητήματος με την Ελλάδα».
Πρόσθεσε ακόμη:
«Δεν πρέπει να ζητάς πολλά από την Ελλάδα για να μην πνιγεί η ανάπτυξη, αλλά δεν γίνεται να ζητάς και πολύ λίγα» δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τον… τόνο για το που θα κινηθούν οι τελικές διαπραγματεύσεις.
Μέρκελ: Εργαζόμαστε εντατικά για συμφωνία Θεσμών-Ελλάδας
Την ίδια ώρα η Ανγκελα Μέρκελ με νέα παρέμβασή της σημείωσε ότι «Εργαζόμαστε εντατικά με την Ελλάδα και τους Θεσμούς ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος, μέσα στον Ιούνιο.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφαν Ζάιμπερτ, σημείωσε ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν ακολουθεί δική της πορεία, αλλά έχει στενές επαφές με τον Ολάντ, τους ευρωπαίους ηγέτες, τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση.
«Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν μεταξύ της κυρίας Μέρκελ, του κ. Ολάντ και του κ. Τσίπρα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών και μετά αυτή θα αποτελέσει τη βάση για τις αποφάσεις του Eurogroup. Η Καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών βρίσκονται σε στενότατη επαφή με πολλούς παράγοντες», πρόσθεσε ο Στέφαν Ζάιμπερτ.
Ευρωζώνη: Περιμένουμε εξελίξεις – Δεν θα γίνει Eurogroup
Επιπλέον, πηγές της Ευρωζώνης εκφράζουν την ελπίδα ότι η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα καθορίσει τον τρόπο εργασίας για τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.
Παράγοντας των Βρυξελλών ανέφερε, επίσης, ότι από τη συνάντηση μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής ενδέχεται να οριστεί και η ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.
Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες, Ελλάδα και θεσμοί θα καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), εκτιμώντας, ωστόσο, ότι δεν είναι πιθανό να συγκληθεί Eurogroup εντός της εβδομάδας.
Ο Σόιμπλε «χαλάει το γλυκό» – Αδικαιολόγητη η αισιοδοξία
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πάντως, δείχνει να βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
«Η αισιοδοξία γύρω από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν είναι δικαιολογημένη», δήλωσε την Τετάρτη, ενώ νωρίτερα σε συνέντευξή του στο περιοδικό Wirtschaftswoche είχε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για παραπλάνηση των ψηφοφόρων του.
«Η πρώτη εικόνα της ελληνικής λίστας επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία δεν θα επιτευχθεί άμεσα» προσέθεσε και επεσήμανε ότι δεν έχει κάποια πληροφόρηση ότι επί της ουσίας έχει αλλάξει κάτι αποφασιστικά.
«Ισως δεν θα έπρεπε να δοθούν τέτοιους είδους υποσχέσεις», δήλωσε, τονίζοντας στη συνέχεια πως έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να βρει έναν τρόπο ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.
«Πρέπει να ενεργείς με σύνεση και λογική, κι αυτό είναι που κάνει τις τωρινές συζητήσεις με την Ελλάδα τόσο κουραστικές», είπε ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζοντας πως η Ευρώπη βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι «Είναι αυτονόητο ότι μια πρόταση των Θεσμών θα λαμβάνει υπόψη και επιθυμίες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά υπάρχουν κάποιοι αμετακίνητοι όροι και στο τέλος “πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός».
Ξεκαθάρισε ότι για τη γερμανική κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα κουρέματος ενώ επισήμανε ότι «Στο τέλος θα υπάρξει ένα συνολικό πακέτο. Και πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα και να υπάρχει βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό πρέπει να το αξιολογήσουν οι ειδικοί και σε ό,τι αφορά την τεχνική γνώση, αυτήν την διαθέτει το ΔΝΤ».
«Είπαμε ότι θα δείξουμε ευελιξία, αλλά οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν. Στη Δρέσδη είχαμε την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει πρόταση. Ενόψει του τέλους του προγράμματος, είδαμε την αναγκαιότητα να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία. Οι τρεις Θεσμοί έχουν την αρμοδιότητα να δουν τα πράγματα συνολικά. Αλλά πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός. Η πρόταση μας εξέπληξε. Πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης, αλλά δεν την έχω δει. Βάσει των σχολίων από την Αθήνα έχει διαμορφωθεί η εντύπωση ότι ανταποκρίνεται σε αυτό που χρειάζεται, αλλά αξιολόγηση και κρίση μπορούμε να κάνουμε μόνο όταν θα έχουμε το κείμενο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μεγάλη νύχτα για τον πρωθυπουργό
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 21.30 (ώρα Ελλάδας).
Ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι βάση της συζήτησης θα είναι η ελληνική πρόταση, κάτι που δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι εταίροι με πληροφορίες να αναφέρουν ότι βάση θα αποτελέσει το κείμενο των Θεσμών.
Πηγή: iefimerida.gr