Η Ανατολή τελείωσε το ματς με σερί 10-0 και “έκλεψε” τη νίκη με 163-155 στο πιο παραγωγικό All Star Game όλων των εποχών! Πανάξιος MVP o Kyrie Irving σε ένα ματς με δεκάδες ρεκόρ…
Μία από τις πιο κλισέ εκφράσεις γύρω από το θεσμό του All Star Game είναι ότι κανείς δεν παίζει άμυνα. Ε, φέτος το… παράκαναν! Σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και ο Frank Vogel είπε στους παίκτες του σε ένα τάιμ άουτ στην τρίτη περίοδο: “Ξέρω ότι είναι το All Star Game, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην επιστρέφουμε καν στην άμυνα”! Κι όμως, όσο οξύμωρο κι αν φαντάζει, στο πιο παραγωγικό All Star Game όλων των εποχών, η Ανατολή νίκησε τη Δύση 163-155 και τη διαφορά την έκανε η… άμυνα.
Οι δύο ομάδες σημείωσαν μαζί 318 πόντους και διέλυσαν το προηγούμενο ρεκόρ των 303 που είχαν επιτευχθεί στο All Star Game του 1987, ενώ με τους 163 που έβαλε η Ανατολή έσπασε και το ρεκόρ πόντων για μία ομάδα, το οποίο κατείχε η Δύση από το 2003 με 155. Η Ανατολή, πάντως, δεν θα έφτανε ποτέ στην 37η νίκη της επί συνόλου 63 αγώνων χωρίς την άμυνα των τελευταίων λεπτών. Και φυσικά τον πανάξιο πολυτιμότερο παίκτη του αγώνα, τον Kyrie Irving.
Πολυτιμότερος όλων ο (MVP) Kyrie Irving
O 21χρονος γκαρντ τελείωσε το παιχνίδι με 31 πόντους, 14/17 σουτ, 14 ασίστ και συνδύασε το θέαμα με την ουσία, αφού πέρα από μερικά εντυπωσιακά ακροβατικά καλάθια ήταν και αυτός που ώθησε την Ανατολή στο comeback του δεύτερου ημιχρόνου (με 15 πόντους στην 4η περίοδο) από το μείον 18. Οι Ανατολικοί ήταν η ομάδα που προσπάθησε περισσότερο να παίξει άμυνα, έστω και για λίγα λεπτά. Ισως να έφταιγε το ότι προέρχονταν από 3 σερί ήττες σε All Star Game. Ισως να έφταιγε η… ρετσινιά που έχει φέτος… όλη η Ανατολή. Οπως και να ‘χει, οι Ανατολικοί κράτησαν τη Δύση χωρίς πόντο στα τελευταία δύο λεπτά, τελείωσαν το ματς με σερί 10-0 και πήραν τη νίκη σε ένα ματς που έγερνε συνεχώς προς τη μεριά των τυπικά γηπεδούχων.
Τo 63ο All Star Game (το πρώτο επί εποχής Adam Silver) θα μείνει -προς τέρψιν του νεόκοπου κομισάριου- στην Ιστορία ως το All Star Game των ρεκόρ. Πέρα από τα ομαδικά ρεκόρ που έσπασαν οι δύο ομάδες (μαζί με όλα τα παρελκόμενα που έχουν σχέση με εύστοχα και προσπάθειες για σουτ), ο Carmelo Anthony έσπασε το ρεκόρ εύστοχων τριπόντων (έβαλε 30 πόντους με 8/13 τριποντα), ενώ ο Kevin Durant έγινε ο πρώτος παίκτης που πέτυχε για 4ο All Star Game πάνω από 30 πόντους (38 για την ακρίβεια, έχοντας ακόμα 10 ριμπάουντ και 6 ασίστ).
Το “κυνήγι” του Chamberlain και τα σπασμένα ρεκόρ
Κι όμως, το… αραχνιασμένο ρεκόρ που όλοι περίμεναν να σπάσει στην τέταρτη περίοδο, δεν έσπασε ποτέ. Ο λόγος για τους 42 πόντους του Wilt Chamberlain (από το 1962), το οποίο παραμένει σταθερά το ρεκόρ για All Star Game, αφού τέσσερις παίκτες ξεπέρασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 30, κανείς όμως δεν κατάφερε να αφήσει πίσω του τον “Wilt the Stilt”. Ούτε καν ο Blake Griffin, που είχε 36 πόντους μέχρι το 42′ και εν τέλει ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 38 και 19/23 σουτ (τα 10 εκ των οποίων ήταν καρφώματα!), τα περισσότερα εύστοχα στην ιστορία των All Star Games…
Συνολικά σημειώθηκαν τόσα ρεκόρ στο παιχνίδι, που η λίστα μοιάζει ατελείωτη. Μόνο στο πρώτο ημίχρονο έγιναν έξι! Κατ’ αρχάς, οι δύο ομάδες έβαλαν μαζί 165 πόντους και έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ παραγωγικότητας, που ήταν 157 και έχει επιτευχθεί δύο φορές στο παρελθόν, το 1988 και το 2012. Επίσης, η Δύση έσπασε και ένα άλλο ρεκόρ, για τους περισσότερους πόντους σε ένα ημίχρονο από μία ομάδα (89), το οποίο ανήκε στην ίδια (88).
Τα… 100 τρίποντα και η άμυνα της Ανατολής
Συν τοις άλλοις, οι δύο ομάδες έσπασαν τα ρεκόρ εύστοχων σουτ σε ένα ημίχρονο (74) και ασίστ σε ένα ημίχρονο (50), η Δύση έβαλε περισσότερα σουτ από κάθε άλλη ομάδα στο παρελθόν σε ένα ημίχρονο (40), ενώ ο Blake Griffin έγινε ο πρώτος παίκτης που πέτυχε 9 καλάθια σε ένα δωδεκάλεπτο. Επίσης, οι δύο ομάδες διέλυσαν όλα τα ρεκόρ τριπόντων, αφού επιχείρησαν… 100 (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 71 από πέρυσι), εκ των οποίων τα 56 τα έκανε η Δύση (ρεκόρ). Τέλος, ρεκόρ είναι και τα 16 εύστοχα τρίποντα της Δύσης…
Οσον αφορά την εξέλιξη του αγώνα; Ηταν πέρα από κάθε προσδοκία, τουλάχιστον όπως πήγαινε ο αγώνας μέχρι τα μέσα της τρίτης περιόδου. Οι Δυτικοί ξεπέρασαν γρήγορα το κακό ξεκίνημα (2-11 στο 2′) και με τον Blake Griffin να έχει 18 πόντους (πλησίασε το ρεκόρ των 20 πόντων που είχε ο Glen Rice το 1997) και 7 καρφώματα στο 1ο δωδεκάλεπτο, πήραν το προβάδισμα με 44-42. Για κάμποση ώρα οι Δυτικοί κυριάρχησαν στο γήπεδο από εκεί και πέρα. Χάρη σε ένα επιμέρους 13-2 οι τυπικά γηπεδούχοι δημιούργησαν διψήφια διαφορά πόντων στο 19′ (69-58) και στο δεύτερο ημίχρονο ξέφυγαν ακόμα και με 113-95.
Κάπου εκεί οι Ανατολικοί αποφάσισαν να παίξουν λίγο καλύτερη άμυνα, με πρώτο και καλύτερο τον Joakim Noah. Ετσι, τελείωσαν το τρίτο δωδεκάλεπτο με επιμέρους 18-3 και ξαναμπήκαν στο ματς, το οποίο έγινε… κανονικό παιχνίδι, όσο πλησίαζε προς το φινάλε. Κι αν Irving και ο James κουβάλησαν την Ανατολή, ο Anthony ήταν αυτός που έβαλε το πιο μεγάλο σουτ, ένα τρίποντο που έκανε το σκορ 155-159 με 1’04” να απομένει. Ούτε το τάιμ άουτ που πήρε ο Scott Brooks μπόρεσε να αλλάξει κάτι…
Οι καινοτομίες και η έκπληξη στον Bill Russell
Ηταν το All Star Game των ρεκόρ, αλλά και των καινοτομιών. Οι δύο ομάδες φόρεσαν για πρώτη φορά κοντομάνικες εμφανίσεις, είδαμε την πρώτη γυναίκα διαιτητή σε All Star (Violet Palmer), ενώ τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ δεν τον απήγγειλε κάποιος καλλιτέχνης, αλλά…η ηλεκτρική κιθάρα του Gary Clark Jr.! Γενικά το μουσικό σόου ήταν αρκετά καλό (στην πρωτεύουσα της jazz δεν θα μπορούσε να μην είναι τουλάχιστον επαρκές), όπως και η έκπληξη που έγινε στον Bill Russell, στον οποίον τραγούδησε όλο το γήπεδο (με πρώτο πρώτο τον Magic Johnson) το “happy birthday” για τα 80ά γενέθλια του (12/2). Αν μη τι άλλο, ήταν η πιο όμορφη στιγμή της βραδιάς…
“Είναι μεγάλη τιμή αλλά είχαμε πολλούς MVPs. Ολοι απόψε ήταν MVP” δήλωσε μετά τη βράβευση του ο Kyrie Irving, o οποίος έγινε ο δεύτερος παίκτης του Cleveland που κατέκτησε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη μετά τον LeBron James το 2008. Σύμπτωση; Και οι δύο το έκαναν στη Νέα Ορλεάνη! “Το θέλαμε, ήμουν μέρος των τελευταίων τριών ηττών” είπε από τη μεριά του ο LeBron James.
Πηγή: nba.sport24.gr