Οι σύλλογοι βγάζουν τον πρόεδρο στις Ομοσπονδίες

 Υφυπουργείο Αθλητισμού και οι Ομοσπονδίες κινούνται πλέον σε ρυθμούς εκλογών και τo σχέδιο νόμου βρίσκεται στη γραμματεία της κυβέρνησης και σύντομα θα ανέβει στη διαβούλευση. Θα  ακολουθήσει η Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Αυτό που ενδιαφέρει όλους τους εμπλεκόμενους είναι ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών και όπως όλα δείχνουν, οι διαφορές θα είναι τεράστιες σε σχέση με το παρελθόν.

Απλά να διευκρινίσουμε ότι η ΕΠΟ εξαιρείται και το σχέδιο νόμου αφορά σε όλες τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες που ψηφίζουν οι σύλλογοι και όχι οι Ενώσεις.Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένες από τις διαφορές – αλλά και κάποιες ομοιότητες –  που θα υπάρχουν σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία.

Συγκεκριμένα:

Θα ψηφίσουν μόνο τα ενεργά σωματεία που είναι στο μητρώο και έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση. Κάθε σωματείο θα εκπροσωπείται από μέλος του ΔΣ, δεν θα μπορεί να συμμετέχει απλό μέλος ή αντιοπρόσωπος μέσω εξουσιοδότησης.

Τα σωματεία που θα ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο μητρώο τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία.

Οι εκλογές θα μπορούν να γίνουν στις κατά τόπους ενώσεις, εφόσον ο αριθμός των σωματείων θα ξεπερνούν τα 10. Μέχρι τώρα γίνονταν σε ένα μέρος, συνήθως στην Αθήνα.

Θα υπάρχει δικαστικός αντιπρόσωπος για να ελέγχει τη διαδικασία.

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο και όχι παραταξιακό, όπως και στο παρελθόν.

Κάθε σωματείο θα μπορεί να ψηφίζει το 50%+1 των υποψηφίων (αν δηλαδή είνα 18, θα έχει δικαίωμα 10 σταυρών).

Για πρόεδρο οι εκπρόσωποι θα ψηφίζουν ξεχωριστά και θα προκύψει απευθείας από τα σωμετία. Μέχρι τώρα τον πρόεδρο επέλεγε το ΔΣ που προέκυπτε από το ενιαίο ψηφοδέλτιο, πλέον θα βγαίνει από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Αν κάποιος υποψήφιος πρόεδρος λάβει ποσοστό πάνω από το 25% θα εκλέγεται στο συμβούλιο, ακόμα κι αν δεν βγει πρόεδρος.

Δικαίωμα υποψηφιότητας για την προεδρία δεν θα έχουν άτομα ηλικία άνω των 71 ετών, τα οποία όμως μπορούν να συμμετέχουν σε επιτροπές.

To Top