ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι προτάσεις Άρη σε ΕΟΚ, ΕΚΑΣΘ για το μπάσκετ Γυναικών και τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα

Συγκεκριμένες προτάσεις έγιναν από τον Ερασιτέχνη Άρη σε ΕΟΚ, ΕΚΑΣΘ για το μπάσκετ Γυναικών και τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση-ενημέρωση:

“Η ΕΟΚ ζήτησε από τους συλλόγους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την «επόμενη μέρα» του ελληνικού μπάσκετ μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Ο Α.Σ. ΑΡΗΣ έστειλε επιστολή, τόσο στην Ομοσπονδία, όσο και στην ΕΚΑΣΘ, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις αναφορικά με το κρίσιμο σημείο που βρίσκεται (και) το άθλημα στη χώρα μας.

Οι προτάσεις αφορούν στο πρωτάθλημα μπάσκετ Γυναικών και στις τελικές φάσεις των πανελλήνιων πρωταθλημάτων Εφήβων, Νεανίδων, Παίδων, Κορασίδων.

Αναλυτικά:

Αξιότιμοι κύριοι, λαμβάνοντας υπόψη,

α) την έκτακτη και ταυτόχρονα πρωτόγνωρη υγειονομική κατάσταση όπου έχει περιέλθει και ο χώρος του ομαδικού ερασιτεχνικού αθλητισμού,

β) το αίσθημα δικαιοσύνης απέναντι στις προσπάθειες, τον κόπο και τις θυσίες των νέων αθλητών/αθλητριών και των οικογενειών αυτών,

γ) την οικονομική αβεβαιότητα στην οποία θα περιέλθει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της ελληνικής επικράτειας, η οποία ασφαλώς θα επηρεάσει αρνητικά στην εύρεση χρηματοδοτικών πόρων από τα αθλητικά σωματεία,

δ) την ανάγκη για βιωσιμότητα αθλητικών συλλόγων και τη συνέχιση της λειτουργίας  και προσφοράς τους στις τοπικές κοινωνίες,

ε) τις πιθανές νέες συνθήκες και νέους κανονισμούς που θα δημιουργηθούν και θα διέπουν τα πρωταθλήματα της επόμενης αγωνιστικής χρονιάς,

θα θέλαμε να καταθέσουμε μέσω της παρούσας επιστολής μερικές σκέψεις/προτάσεις μας, οι οποίες ελπίζουμε ότι σε συνδυασμό και με τις προτάσεις άλλων συλλόγων ή/και φορέων, θα βοηθήσουν  τους αρμόδιους να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και να πάρουν όσον το δυνατόν πιο ορθολογικές αποφάσεις.

Οι παρακάτω σκέψεις/προτάσεις μας, αφορούν  πρώτον, στο Εθνικό πρωτάθλημα γυναικείου μπάσκετ της χώρας μας και έχουν χρονικό ορίζοντα τα δύο έτη (έως να ομαλοποιηθούν οι έκτακτες καταστάσεις που βιώνουμε) και δεύτερον, στα πανελλήνια πρωταθλήματα Εφήβων, Νεανίδων, Παίδων, Κορασίδων, μόνο για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Καταρχήν να επισημάνουμε ότι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ συνθήκη, τόσο για τη συνέχιση οποιασδήποτε φετινής αθλητικής δραστηριότητας όσο και για την έναρξη των πρωταθλημάτων της επόμενης αγωνιστικής χρονιάς, είναι η θετική γνωμοδότηση και οι συστάσεις-οδηγίες της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής της πολιτείας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ 2020 – 2021 (για τις επόμενες 2 αθλητικές περιόδους)

Μετονομασία της Α1 Εθνικής κατηγορίας Μπάσκετ Γυναικών σε Εθνικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Γυναικών.

Κατάργηση της Α2 Εθνικής κατηγορίας Μπάσκετ Γυναικών.

Δημιουργία δύο ομίλων για το Εθνικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Γυναικών. Όμιλος Νότου και όμιλος Βορρά. Ο κάθε όμιλος να αποτελείται από 8-10 ή ακόμα και 12 ομάδες. Ο πρωταθλητής και πιθανό εισιτήριο για συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό κύπελλο να κρίνονται σε  τουρνουά final-4 ή ακόμα και final-6 . Στην τελική φάση θα συμμετέχουν οι ομάδες που θα καταλαμβάνουν τις δύο (ή τις τρεις) πρώτες θέσεις του κάθε ομίλου.

Να υποβιβάζονται σε τοπικό/ενωσιακό πρωτάθλημα οι ομάδες που θα τερματίσουν στις δύο τελευταίες θέσεις του κάθε ομίλου και να προβιβάζονται δύο, από αγώνες μπαράζ που θα γίνονται μεταξύ των πρωταθλητριών ομάδων της κάθε ένωσης. Μπορεί από τις μεγάλες (από άποψη όγκου ομάδων) ενώσεις να προβιβάζεται απευθείας η πρωταθλήτρια και η εναπομείνασα θέση να κρίνεται σε αγώνες μπαράζ,

Μπορεί ακόμα, να εξεταστεί και η πιθανότητα να υποβιβάζονται περισσότερες από δύο ομάδες από κάθε όμιλο και να προβιβάζονται περισσότερες.

Ο θεσμός του κυπέλλου να διεξαχθεί με αγώνες νοκ-άουτ σε κάθε όμιλο. Οι νικητές των δύο ομίλων να αναμετρώνται σε τελικό αγώνα για την ανάδειξη του κυπελλούχου Ελλάδας. Μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην διεξαχθεί ο θεσμός του κυπέλλου.

Μετάθεση της μετεγγραφικής περιόδου (για όλες τις ηλικίες) για τον Σεπτέμβριο ή τα μέσα Αυγούστου και έναρξη των πρωταθλημάτων μέσα στο Νοέμβριο.

Δυνατότητα χρησιμοποίησης μίας μόνο αλλοδαπής αθλήτριας στους αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου.

Εύρεση-διασφάλιση κεντρικής χορηγίας για το Εθνικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ (ίσως και για το θεσμό του κυπέλλου εάν αποφασιστεί να διεξαχθεί και αυτός) και διαμερισμό/κατανομή αυτής σε όλες της ομάδες των δύο ομίλων α) για κάλυψη των εξόδων μετακίνησης για τους εκτός έδρας αγώνες τους και β) για κάλυψη των εξόδων τέλεσης των αγώνων τους (διαιτητές, κομισάριος, γραμματεία) .

Ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη ενός αγώνα κάθε ομίλου, κάθε αγωνιστική του πρωταθλήματος και ζωντανή διαδικτυακή κάλυψη των υπολοίπων.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ-ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

Πριν  αναφέρουμε τις προτάσεις μας επί του θέματος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες αυτών των αγωνιστικών τμημάτων έχουν επενδύσει, κυρίως την φετινή χρονιά αλλά και τις προηγούμενες, για συλλογική διάκριση αλλά κυριότερα για πιθανά ατομικά οφέλη για τις πανελλήνιες εξετάσεις για εισαγωγή στην ανώτερη εκπαίδευση  που θα δώσουν τα προσεχή χρόνια.

Το σκεπτικό και η τοποθέτηση του κ.Αυγενάκη λέγοντας ότι ακόμα σκέφτονται τη συνέχιση των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων Εφήβων και Νεανίδων λόγω του ότι κάποια παιδιά πιθανόν να «κερδίσουν» κάποια μόρια, λαμβάνοντας υπόψη του δικαιώματος εισαγωγής των παιδιών στα Α.Ε.Ι., είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, μιας και οι αθλητές/αθλήτριες (έφηβοι και νεανίδες) έχουν επενδύσει και στην αθλητική τους εκπαίδευση (ακόμα και έναντι περισσότερου και ποιοτικότερου διαβάσματος). Επιπρόσθετα, οι γονείς αυτών των παιδιών έχουν επενδύσει ικανά χρηματικά ποσά (συνδρομές άθλησης στα σωματεία, μετακινήσεις για προπονήσεις και αγώνες, γυμναστήρια). Οπότε, το τιμιότερο-δικαιότερο είναι ότι θα πρέπει να λάβουν την ανταμοιβή για την οποία «πάλευαν» – επένδυσαν! Θα πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι στα ρόστερ των ομάδων εφήβων και νεανίδων δεν ανήκουν μόνο παιδιά που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις φέτος αλλά και παιδιά που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι του χρόνου αλλά και σε 2 χρόνια από φέτος.

Βέβαια, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και αθλητές/αθλήτριες ομάδων Παίδων Και Κορασίδων κατέβαλαν τις ίδιες προαναφερθείσες προσπάθειες και επενδύσεις και ότι μέσω των πιθανών φετινών τους πανελληνίων διακρίσεων θα αποκτούσαν και αυτοί/αυτές χρήση ποσοστού για το δικαίωμα εισαγωγής τους στα Α.Ε.Ι. μέσω των πανελληνίων εξετάσεων των επόμενων χρόνων.

Οπότε, εάν δεν τελεστούν φέτος πανελλήνια πρωταθλήματα αναπτυξιακών πρωταθλημάτων, ή εάν τελεστούν μόνο τα πανελλήνια πρωταθλήματα εφήβων και νεανίδων και όχι αυτά των Παίδων και Κορασίδων, θα συντελεστούν οι εξής αδικίες:

ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Τα παιδιά που δεν θα συμμετέχουν και πιθανόν διακριθούν μέσω των ομάδων τους φέτος σε πανελλήνια πρωταθλήματα, θα είναι αδικημένα σε σχέση με τα παιδιά προηγουμένων και επόμενων χρόνων τα οποία απέκτησαν ή θα αποκτήσουν «μοριοδότηση» μέσω διάκρισης σε πανελλήνιο πρωτάθλημα ομαδικού αθλήματος.

ΕΑΝ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ

Α) θα υπάρχουν αθλητές/αθλήτριες, παιδιά γεννημένα το 2004, που παίζοντας σε ομάδα εφήβων-νεανίδων θα κερδίσουν πανελλήνια διάκριση και θα «μοριοδοτηθούν» και, άλλα παιδιά γεννημένα επίσης το 2004 που θα παίζουν σε ομάδες παίδων-κορασίδων που ενώ θα είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν 1η, 2η, 3η θέση σε πανελλήνια διάκριση (παίδων-κορασίδων) και να μοριοδοτηθούν και αυτά, τελικά δεν θα μοριοδοτηθούν. Αυτό θα είναι μια τεράστια αδικία για συνομήλικα παιδιά που κόπιασαν και επένδυσαν το ίδιο για τον ίδιο σκοπό.

Β) γενικότερα, αθλητές-αθλήτριες (γεννημένοι/ες ως και το 2005), γονείς και σύλλογοι που επένδυσαν επάνω στον πρωταθλητισμό (άθληση σε ανώτερο επίπεδο του μαζικού αθλητισμού) και έχουν βάσιμες ελπίδες και πιθανότητες για πανελλήνια διάκριση, να «χάσουν» την ανταμοιβή τους (ηθική και μοριοδότηση στις πανελλήνιες εξετάσεις) για την οποία στερήθηκαν πραγμάτων, μόχθησαν, επένδυσαν και προγραμμάτιζαν για τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προτείνουμε να διεξαχθούν όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα Εφήβων-Νεανίδων-Παίδων-Κορασίδων. Δεν θα αποτελεί δίκαιη απόφαση η διεξαγωγή μόνο των πανελληνίων πρωταθλημάτων εφήβων-νεανίδων, ούτε η μη διεξαγωγή όλων των πανελληνίων πρωταθλημάτων τα οποία δίνουν δικαίωμα εισαγωγής στα Α.Ε.Ι της χώρας μας.

Προτείνουμε η συνέχιση των τοπικών πρωταθλημάτων για την πρωταθλήτρια ομάδα κάθε ένωσης να βγει με αγώνες νοκ-άουτ βάσει της εώς τη διακοπή, κατάταξης των ομάδων. Οι αγώνες αυτοί να αρχίσουν μέσα Αύγουστου.

Η διεξαγωγή της τελικής φάσης των πανελλήνιων πρωταθλημάτων (λαμβάνοντας υπόψη ότι οι φετινές πανελλήνιες εξετάσεις πιθανώς θα διεξαχθούν μέσα στο μήνα Ιούλιο)  να λάβει χώρα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ή ακόμα και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου εάν δεν αρχίσει η επόμενη σχολική χρονιά εκείνη την εβδομάδα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

1) Η όσο το δυνατόν γρηγορότερη απόφαση από τους αρμόδιους, για τον καταρτισμό της μίας ή των δύο εθνικών κατηγοριών για το γυναικείο μπάσκετ της χώρας μας της επόμενης αγωνιστικής χρονιάς και τον τρόπο διεξαγωγής αυτού/αυτών, θα βοηθήσει και στον ποιοτικότερο σχεδιασμό-προϋπολογισμό άρα και οργάνωση των σωματείων που πιθανόν να θέλουν να συμμετέχουν στα επόμενα πρωταθλήματα.

2) Όταν αποφασιστούν οι όροι, κανονισμοί και συνθήκες διεξαγωγής του επόμενου πρωταθλήματος, θα πρέπει η Ομοσπονδία να απευθυνθεί  στους συλλόγους και να ρωτήσει ποιος σύλλογος επιθυμεί να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα και βάσει των απαντήσεων που θα λάβει να καταρτίσει τον όμιλο/τους ομίλους

3) Οι προτάσεις που παραθέσαμε για το Εθνικό Πρωτάθλημα Γυναικών είχαν διττό γνώμονα.  Την επιβίωση του γυναικείου μπάσκετ στη χώρα μας και τη διεξαγωγή ενός δικαιότερου και πιο ανταγωνιστικού ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ (μην το ξεχνάμε αυτό) πρωταθλήματος.

4) οι προτάσεις που παραθέσαμε για τη συνέχιση των πανελληνίων αναπτυξιακών πρωταθλημάτων είχαν ως γνώμονα τη δικαιοσύνη ή αν προτιμάτε, την απαλοιφή οποιασδήποτε πιθανότητας αδικίας εις βάρος παιδιών που μόχθησαν εξίσου με άλλα παιδιά προηγούμενων χρόνων η με άλλα επόμενων χρόνων, για το ίδιο δικαίωμα και, κινδυνεύουν να το χάσουν.

Ελπίζουμε οι παρούσες προτάσεις σε συνδυασμό με τις προτάσεις και άλλων σωματείων, ενώσεων και φορέων, να βοηθήσουν τους αρμόδιους να αφουγκραστούν την ατμόσφαιρα και τις ανάγκες που δημιουργούνται με τα νέα δεδομένα,  στα σωματεία του γυναικείο μπάσκετ.

Ευχόμαστε καλή δύναμη στους αρμόδιους που πρέπει να πάρουν σημαντικές για την εξέλιξη του γυναικείου μπάσκετ αποφάσεις”.

To Top