Η κυβέρνηση της Ελλάδος μας έχει προετοιμάσει για μεγάλη αύξηση στην τιμή του καφέ που θα κοστίζει από το 2022 έως και 5 ευρώ -το ποτήρι. Ας δούμε τους λόγους που παγκοσμίως εκτοξεύτηκε το συγκεκριμένο -απαραίτητο για πολλούς- προϊόν.
Η είδηση για την αύξηση της τιμής του καφέ έως και στα 5 ευρώ -το ποτήρι- προκάλεσε τα χρηστά ήθη, με την αιτιολογία να αφορά τη ξηρασία που προκάλεσε προβλήματα στην παραγωγή. Τα νέα έθιμα θα τα ζήσουμε το αργότερο έως τις αρχές του 2022.
Σήμερα θα εξηγήσουμε όλους τους λόγους που θα οδηγήσουν στην ανατίμηση του προϊόντος. Ξεκινούν από τα θέματα που είχε να αντιμετωπίσει η Βραζιλία με τον καιρό και μια σειρά άλλων θεμάτων που έχουν να κάνουν με μια καραμπόλα γεγονότων που αφορά και όσους ψωνίζαμε ασταμάτητα, online.
Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών αγοράς IBISWorld οι εκτιμήσεις θέλουν την τιμή του ενός κιλού arabica να αυξάνεται κατά 21.6% εν συγκρίσει με πέρυσι και να φτάνει στα 4.44 δολάρια (3.80 ευρώ). Ειδικές ποικιλίες που παράγει η Βραζιλία θα στοιχίζουν 40% περισσότερο από ό,τι πέρυσι. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πως η τιμή διπλασιάστηκε στα τέλη του Ιουλίου και ότι για χρόνια παρέμενε κάτω των 2 δολαρίων.
Fact: όπως γράφει η Guardian τα δέντρα καφέ ανήκουν στην τροπική καλλιέργεια. Ως εκ τούτου, αντιμετωπίζουν προβλήματα στις χαμηλές θερμοκρασίες και πεθαίνουν σε αυτές υπό το μηδέν, καθώς ο πάγος καίει τα φύλλα. Επειδή χρειάζονται πολλά χρόνια για να αναπτυχθούν, κάθε σημαντική απώλεια μπορεί να απειλήσει με νοκ άουτ τους παραγωγούς.
Πάμε να δούμε γιατί θα πληρώσουμε τον καφέ, χρυσάσφι. Βέβαια, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι ένα κιλό χρυσό κοστίζει 48.745 ευρώ -αυτήν την εβδομάδα.
- Οι δυο παγετοί που έπληξαν τον Ιούλιο τη Βραζιλία διατάραξε τη συγκομιδή καφέ. Για την ακρίβεια, εξαφάνισε το 1/3 της σοδειάς ή αν προτιμάτε εξαφάνισε 2 με 6 εκατομμύρια σάκους καφέ που αντιστοιχεί στο 12% της παραγωγής της μεγαλύτερης παραγωγού arabica του πλανήτη. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι λιγότερες προμήθειες πουλούνται σε μεγαλύτερες τιμές.
- Την ίδια ώρα, η Βραζιλία έζησε και σειρά ξηρασιών -δεν έχει ζήσει τυπική περίοδο βροχών από το 2010- κάτι που επίσης, προκάλεσε μεγάλη μείωση στην παραγωγή.
- Η Κολομβία δεν είχε πρόβλημα στην παραγωγή, είχε όμως, στις αποστολές εξαιτίας των πολιτικών αναταραχών στη χώρα. Άλλες χώρες που επίσης, παράγουν καφέ επηρεάστηκαν από πυρκαγιές, πλημμύρες και ξηρασία, με τους περιβαλλοντολόγους να θυμίζουν πως είχαν επισημάνει ότι η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει παράγοντα κινδύνου σε καρπούς που χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν -όπως της σοκολάτας, του καφέ και των σταφυλιών για το κρασί.
- Ο αποκλεισμός της Διώρυγας του Σουέζ είχε αντίκτυπο σε παραδόσεις-κλειδιά καφέ από την Ασία και την Αφρική.
- Ο Covid-19 επίσης, δεν βοήθησε την κατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το κόστος αποστολής ενός κοντέινερ αυξήθηκε από τα 3.300 δολάρια στα 10.000 δολάρια, με την έκρηξη στη ζήτηση αγαθών (όλος ο πλανήτης ψώνιζε online) να α) οδηγούν σε σημαντικές καθυστερήσεις και β) εκτοξεύουν το κόστος μεταφοράς στα πιο υψηλά επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Φτάσαμε στο σημείο να μην φτουρούν τα κοντέινερ για να καλύψουν τις απαιτήσεις, τη στιγμή που υπήρχε μειωμένο εργατικό δυναμικό -εξαιτίας της πανδημίας.
- Η αύξηση της ζήτησης μετά το lockdown, εν μέσω της κρίσης που είχε ήδη προκύψει στην αλυσίδα του εφοδιασμού οδήγησε στη μεγαλύτερη αύξηση που έχει γίνει στον καφέ, την τελευταία επταετία, παγκοσμίως. Μοιραία αυτό θα επηρεάσει και τις τσέπες των καταναλωτών.
- Ένα ρόλο έπαιξε και η αυξανόμενη ζήτηση για κουτιά από χαρτόνι, εν μέσω της τεράστιας αύξησης του online shopping, κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου lockdown.
Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως η ζήτηση του καφέ παραμένει πάντα στα ύψη και δεδομένου ότι η προσφορά είναι περιορισμένη, η τιμή μοιραία αυξάνεται. Οι έχοντες γνώση εκτιμούν ότι οι τιμές θα πέσουν, όταν θα αποκατασταθούν τα θέματα στην παραγωγή και τον εφοδιασμό. Οι Βραζιλιάνοι έχουν ενημερώσει ότι τα φετινά καιρικά φαινόμενα επηρέασαν και τη σοδειά για το 2022-23.
Για το τέλος αφήσαμε την πληροφορία ότι στο ζεστό καφέ, το κόστος των κόκκων αντιπροσωπεύει το 5% αυτού που αγοράζετε.
Πηγή: news247