Τη στιγμή που η Ιμαν Κελίφ αποφάσισε να μιλήσει στον διεθνή Τύπο για τα όσα ακολούθησαν του αγώνα της με την Ιταλίδα, Καρίνι, η IBA, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας έμενε σταθερή στην άποψή της, την οποία είχε εκφράσει και προ ημερών, μέσω επίσημης ανακοίνωσης.
Σήμερα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι στην οποία εκπροσωπήθηκε από τον δρ. Ιωάννη Φιλιππάτο, πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας, και νυν πρόεδρο της ιατρικής επιτροπής αυτής, στην οποία απάντησε στις ερωτήσεις που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους αλλά και τοποθετήθηκε δημόσια για την απόφασή της να «κόψει» την Κελίφ αλλά και την Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν, από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 παίρνοντας θέση και τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Ποια ήταν η θέση που εξέφρασε ο δρ.Ιωάννης Φιλιππάτος; Ότι και οι δύο αθλήτριες δεν θα έπρεπε να έχουν λάβει το ΟΚ από την Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς βιολογικά πρέπει να λογίζονται ως άντρες.
Η κύρια θέση του δρ. Ιωάννη Φιλιππάτου, την οποία ανέπτυξε στην συνέντευξη Τύπου, ήταν το γεγονός ότι στην ΙΒΑ για να αποφασίσουν να «κόψουν» τις δύο αθλήτριες λήφθησαν υπόψη οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν, ενώ για τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες το μόνο κριτήριο το οποίο λήφθηκε υπόψη ήταν τα διαβατήριά τους και το «γένος» τα οποία ανέφεραν αυτά.
«Η ιατρική είναι γνώση, δεν είναι γνώμη… Ένα διαβατήριο μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να γίνουμε άνδρες και αύριο που θα επιστρέψω στην Αθήνα, εγώ μπορώ να πάω στην Κυβέρνησή μου και να ζητήσω το όνομά μου να το αλλάξω από “Ιωάννης” και “Ιωάννα”. Αυτό σημαίνει ότι είμαι “γυναίκα” από αύριο; Σας παρακαλώ… Η φύση και ο βιολογικός κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει», ήταν μία από τις αναφορές που έκανε ο δρ. Φιλιππάτος.
Η θέση αυτή του δρ. Φιλιππάτου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις από κάποιους δημοσιογράφους οι οποίοι απαίτησαν να τοποθετηθεί στο εάν οι Κελίφ και Λιν γεννήθηκαν «γυναίκες».
Η απάντησή του στην απαίτηση αυτή ήταν η παρακάτω… «Οι αιματολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματά τους, δείχνουν και λένε, τα εργαστήρια δηλαδή, ότι αυτές οι πυγμάχοι είναι άρρενες».
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ΔΟΕ τις προηγούμενες ημέρες είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ξεκαθάρισε τους κανονισμούς βάσει στους οποίους λαμβάνονται οι αποφάσεις για την συμμετοχή των αθλητών όλων των αθλημάτων αλλά και ειδικότερα της πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ υπενθύμιζε την απόφασή της να αποσύρει την αναγνώρισή της από την ΙΒΑ…
Μεταξύ άλλων αναφέρει στην ανακοίνωσή αυτή…
«Έχουμε δει σε αναφορές παραπλανητικές πληροφορίες για δύο αθλήτριες που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας για πολλά χρόνια στην κατηγορία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, International Boxing Association (IBA) Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τουρνουά εγκεκριμένα από την IBA», τονίζει σε ένα της σημείο ενώ προσθέτει για την απόφαση της ΙΒΑ να «κόψει» τις δύο αθλήτριες από το Παγκόσμιο του 2023.
«Σύμφωνα με τα πρακτικά της IBA που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της, η απόφαση αυτή ελήφθη αρχικά αποκλειστικά από τον Γενικό Γραμματέα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της IBA. Το συμβούλιο της IBA το επικύρωσε μόνο εκ των υστέρων και μόνο στη συνέχεια ζήτησε να καθιερωθεί και να αντικατοπτρίζεται στους κανονισμούς IBA μια διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον. Τα πρακτικά αναφέρουν επίσης ότι η IBA θα πρέπει να «καθιερώσει μια σαφή διαδικασία σχετικά με τις δοκιμές φύλου».
Σε άλλο της σημείο η ΔΟΕ επισημαίνει μια είδηση η οποία είναι γνωστή εδώ και καιρό. Πώς έχει αποσύρει την αναγνώρισή της από την IBA, μια απόφαση η οποία έχει ληφθεί με ξεκάθαρες κατηγορίες της προς την ΙΒΑ πως πρόκειται για μια έντονα διεφθαρμένη διοργάνωση.
«Η αναγνώριση της IBA αποσύρθηκε από τη ΔΟΕ το 2023 μετά την αναστολή της το 2019. Η ανάκληση της αναγνώρισης επιβεβαιώθηκε από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS)», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.