Αλλαγή στον πολιτικό χάρτη και στον χάρτη της Βουλής από τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Νέα πρόσωπα στη ελληνικό Κοινοβούλιο και παλιοί “γνώριμοι” συνθέτουν τη νέα σύνθεση του Σώματος. Από τους 17 του Ποταμιού μέχρι εκείνους, που παραδοσιακά στηρίζουν οι ψηφοφόροι.
Δείτε αναλυτικά, ανά περιφέρεια, ποιοι εκλέγονται βουλευτές:
Οι βουλευτές Επικρατείας
Με την ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων στο 99,8%, οι έδρες Επικρατείας κατανέμονται ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 5 βουλευτές, ΝΔ: 4 βουλευτές, ΧΑ: Ένας βουλευτής, Το Ποτάμι: Ένας βουλευτής και Ένας βουλευτής του ΚΚΕ.
ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ δεν εκλέγουν βουλευτή Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται οι Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ουρανία Αντωνοπούλου, Πάνος Σκουρλέτης, Αγλαΐα Κυρίτση και Νίκος Τόσκας, της ΝΔ οι Θεόδωρος Φορτσάκης, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκη Κεραμέως και Βασίλης Οικονόμου, της ΧΑ ο Χρήστος Παππάς, του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης, και του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα.
Α’ Αθήνας
Στην Α’ Αθήνας, σε ενσωμάτωση 77,06%, εκλέγονται οι εξής βουλευτές:
Πέντε έδρες, έναντι των 4 του 2012, καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας. Ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται πρώτος. Δεύτερη η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τρίτος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τέταρτος ο Νίκος Βούτσης και πέμπτος ο Νίκος Φίλης. Ακολουθεί και δεν εκλέγεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Μαρία Μπόλαρη.
Απώλειες καταγράφει η ΝΔ, που καταλαμβάνει 4 έδρες στην Α’Αθήνας, έναντι 8 του 2012. Πιο συγκεκριμένα, η Όλγα Κεφαλογιάννη εκλέγεται πρώτη, δεύτερος ο Βασίλης Κικίλιας, τρίτη η Ντόρα Μπακογιάννη και τέταρτος ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Φωτεινή Πιπιλή.
Τη μοναδική έδρα του Ποταμιού καταλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, ο Σπύρος Λυκούδης, με διαφορά που αγγίζει τις 2.000 ψήφους από τον δεύτερο Νικόλα Γιατρομανωλάκη.
Πρώτος στην Α’ Αθήνας από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, με περισσότερες από 20.000 ψήφους, ενώ η δεύτερη Δήμητρα Βελέντζα μόλις ξεπερνά τις 4.000 ψήφους. Μένει να δούμε, αν θα κρατήσει αυτή την έδρα ή στη Β’ Αθήνας, όπου επίσης εκλέγεται πρώτος, ενώ τέταρτη (με τη μέχρι στιγμής εικόνα δεν εκλέγεται) είναι η σύζυγός του, Ελένη Ζαρούλια. Μία είναι η έδρα της Χρυσής Αυγής στην Α΄Αθήνας.
Την έδρα του ΚΚΕ στην Α’ Αθήνας καταλαμβάνει η Λιάνα Κανέλλη, με τις περίπου διπλάσιες ψήφους από τον δεύτερο Ηλία Σιώρα. Μία έδρα είχε και στις εκλογές του 2012.
Την έδρα των Ανεξάρτητων Ελλήνων καταλαμβάνει η Έλενα Κουντουρά, με μεγάλη διαφορά από τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο. Μία έδρα είχε και στις εκλογές του 2012.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι πρώτος από το ΠΑΣΟΚ, με τη Συλβάνα Ράπτη να έρχεται δεύτερη. Μία έδρα είχε το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας και το 2012.
Β’Αθηνών
Δεκαεννέα έδρες καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθηνών, όπου σε ενσωμάτωση 17,27% λίγα φαίνεται πως μπορεί να αλλάξουν στα πρόσωπα. Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 είχε κερδίσει 13 έδρες.
Πιο συγκεκριμένα εκλέγονται οι: Γιάννης Βαρουφάκης που “σάρωσε” στην πρώτη θέση, Ιωάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής Όλγα Βαλαβάνη Δημήτρης Στρατούλης, Νικόλαος Χουντής, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Δημαράς, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Ξυδάκης, Θεανώ Φωτίου, Βασιλική Κατριβάνου,Χαρούλα Καφαντάρη, Δημήτρης Βίτσας, Ελένη Αυλωνίτου, Αννέτα Καββαδία, Στάθης Παναγούλης, Κώστας Ήσυχος.
Ακολουθούν η Άννα Χατζησοφιά και ο Οδυσσέας Βουδούρης.
Με τις 11 έδρες θα “συμβιβαστεί” η ΝΔ, έναντι 13 που είχε καταλάβει στις εκλογές του 2012.
Πιο συγκεκριμένα, εκλέγονται οι: Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Γεράσιμος Γιακουμάτος.
Αμέσως επόμενη έρχεται η Κατερίνα Παπακώστα.
Δυναμική είσοδο στη Βουλή και την Περιφέρεια της Β’ Αθηνών για το Ποτάμι. Ο Γρηγόρης Ψαριανός εκλέγεται πρώτος, δεύτερος ο Χάρης Θεοχάρης, τρίτος ο Γιώργος Αμυράς. “Θρίλερ” για την τέταρτη θέση, με την Αθηνά Δρέττα και την Αντιγόνη Λυμπεράκη. Ακολουθεί ο Πέτρος Τατσόπουλος.
Τρεις έδρες, όπως και στις εκλογές του 2012, καταλαμβάνει το ΚΚΕ. Πρώτος εκλέγεται ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, δεύτερος ο Θανάσης Παφίλης, με και τρίτος ο Χρήστος Κατσώτης. Τέταρτος είναι μέχρι στιγμής ο Σπύρος Χαλβατζής.
Η Χρυσή Αυγή καταλαμβάνει επίσης 3 έδρες, όσες είχε και στις βουλευτικές εκλογές του 2012. Πρώτος εκλέγεται ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, δεύτερος ο Γιώργος Γερμενής και τρίτος ο Ηλίας Παναγιώταρος.
Ακολουθεί και δεν εκλέγεται η Ελένη Ζαρούλια εκτός εάν ο σύζυγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, επιλέξει την έδρα της Α’ Αθηνών.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταλαμβάνουν 2 έδρες, έναντι 3 του 2012. Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος είναι πρώτος και ακολουθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Τρίτος, χωρίς να εκλέγεται, έρχεται ο Γιάννης Σακκάς.
Δύο έδρες καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, ενώ στις εκλογές του 2012 είχε καταλάβει τέσσερις. Η Φώφη Γεννηματά έσπασε το νήμα της εκλογής, ενώ δεύτερος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι τρίτος.
Η μάχη των μονοεδρικών
Στις έξι από τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας επικρατεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, στο 99,8% των εκλογικών τμημάτων.
Πλην των Γρεβενών, όπου επικρατεί η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την πρωτιά στις περιφέρειες Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδος, Σάμου και Φωκίδος.
Στις περιφέρειες αυτές εκλέγονται οι κάτωθι (σε παρένθεση η ενσωμάτωση):
ΝΔ – Γρεβενών : Τιμολέων Κοψαχείλης (93,5%)
ΣΥΡΙΖΑ – Ευρυτανίας : Θωμάς Κώτσιας (90,5%)
Ζακύνθου : Χαράλαμπος Κοντονής (99,0%)
Κεφαλληνίας: Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (44,8%)
Λευκάδας : Σταύρος Γρηγόρης (100,0%)
Σάμου : Δημήτρης Σεβαστάκης (100,0%)
Φωκίδας : Ηλίας Κωστοπαναγιώτου (100,0%)
Α’ Πειραιώς
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στην περιφέρεια Α’ Πειραιά, με ενσωμάτωση 75%, οι βουλευτές που εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι: Θεόδωρος Δρίτσας, Ελένη Σταματάκη, Στάθης Λεουτσάκος.
Με τη ΝΔ εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, με τη Χρυσή Αυγή ο Νικόλαος Κουζηλος και με το Ποτάμι η Σταυρούλα Αντωνάκου.
Β’ Πειραιώς
Στην Περιφέρεια Β’ Πειραιά, με ενσωμάτωση 91% εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νίνα Κασιμάτη, Εύη Καρακώστα.
Με τη ΝΔ εκλέγεται ο Γιάννης Τραγάκης, με το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου, με τη Χρυσή Αυγή ο Γιάννης Λαγός, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Δημήτρης Καμμένος και με το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Περιφέρεια Αττικής
Στην περιφέρεια Αττικής, με ενσωμάτωση 46%, εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Αλέξης Μητρόπουλος, Νάσος Αθανασίου, Γιώργος Πάντζας, Πάνος Σκουρολιάκος, Ιωάννης Δεδες, Ελένη Σωτηρίου.
Με τη ΝΔ εκλέγονται οι: Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Γιώργος Βλάχος, Αθανάσιος Μπούρας.
Με τη Χρυσή Αυγή εκλέγεται ο Ηλίας Κασιδιάρης, με το Ποτάμι ο Γεώργιος Μαυρωτάς, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Παύλος Χαϊκάλης, με το ΚΚΕ ο Ιωάννης Γκιόκας και με το ΠΑΣΟΚ η Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Α’ Θεσσαλονίκης
Στην περιφέρεια Α’ Θεσσαλονίκης, με ενσωμάτωση 89%, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει επτά βουλευτές και συγκεκριμένα τους: Ιωάννη Αμανατίδη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Τάσο Κουράκη, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, Αλέκο Τριανταφυλλίδη, Βούλα Τεκτονίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη.
Με τη ΝΔ εκλέγονται τέσσερις βουλευτές: Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη.
Η Χρυσή Αυγή εκλέγει τον Αντώνιο Γρέγο, το Ποτάμι τη Χριστίνα Ταχιάου, το ΚΚΕ τον Αθανάσιο Βάρδαλη και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τον Κωνσταντίνο Ζουράρη και το ΠΑΣΟΚ τον Ευ. Βενιζέλο.
Β’ Θεσσαλονίκης
Με τη μέχρι τώρα καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης στη Β’ Θεσσαλονίκης, με τον ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγεται η Ευαγγελία Αμμανατίδου και για πρώτη φορά ο Σωκράτης Φάμελλος.
Από τη Ν.Δ., στις δύο πρώτες θέσεις είναι ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην βουλευτής Θεόδωρος Καράογλου. Εφόσον ο κ. Σαμαράς δεν επιλέξει την εν λόγω έδρα, τότε επανεκλέγεται και ο Σάββας Αναστασιάδης .
Από τη Χρυσή Αυγή, εκλέγεται για πρώτη φορά ο Γραικός Φώτιος, με 3.786 και δεν επανεκλέγεται ο Ζησιμόπουλος Πολύβιος.
Από το Ποτάμι εκλέγεται ο Νίκος Νυφούδης.
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες επανεκλέγεται η Σταυρούλα Ξουλίδου.
Από το ΚΚΕ επανεκλέγεται η Ελένη Γερασιμίδου.
Από το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Αρβανιτίδης, που ήταν βουλευτής και στο παρελθόν.
Στο Κιλκίς, σύμφωνα με την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης, από τη Νέα Δημοκρατία στο Κιλκίς επανεκλέγεται ο Γιώργος Γεωργαντάς. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, την έδρα καταλαμβάνει ο Θεόδωρος Παραστατίδης, ο οποίος στην προηγούμενη Βουλή ήταν ανεξάρτητος. Από τη Χρυσή Αυγή εκλέγεται, για πρώτη φορά, ο Χρήστος Χατζησάββας.
Τρεις έδρες καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πιερία και σύμφωνα με την καταμέτρηση εκλέγονται για πρώτη φορά στη Βουλή ο Ζήσης Ζάννας, η Ελισάβετ Σκουφά και ο Χαρίλαος Τζαμακλής. Από τη Νέα Δημοκρατία επανεκλέγεται ο Κωνσταντίνος Κουκοδήμος.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, στον νομό Χαλκιδικήςεπανεκλέγεται η Αικατερίνη Ιγγλέση. Μια έδρα παίρνει η Νέα Δημοκρατία και εκλέγεται ο Γιώργος Βαγιωνάς, που είχε διατελέσει στο παρελθόν βουλευτής. Από το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται ο Ιωάννης Δριβελέγκας.
Τρεις έδρες καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα. Επανεκλέγεται η Θεοδώρα Τζάκρη, με 11.137 ψήφους, που ήταν ανεξάρτητη στην τελευταία Βουλή. Επίσης, εκλέγονται για πρώτη φορά ο Ιωάννης Σηφάκης και Χρήστος Σμιας. Από τη Νέα Δημοκρατία επανεκλέγεται ο Γιώργος Καρασμάνης.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Ημαθία, εκλέγονται για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας,η Ευφροσύνη Καρασαρλίδου και ο Γιώργος Ουρσουζίδης. Από τη Νέα Δημοκρατία εκλέγεται ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Δύο έδρες καταλαμβάνει η Νέα Δημοκρατία στις Σέρρες. Την πρωτιά στη σταυροδοσία παίρνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αχιλλέα, ο οποίος εκλέγεται για πρώτη φορά στη Βουλή. Επίσης, επανεκλέγεται η Φωτεινή Αραμπατζή. Από τον ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγεται η Αφροδίτη Σταμπουλή. Από τη Χρυσή Αυγή επανεκλέγεται ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ενώ από το Ποτάμι εκλέγεται ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου. Μια έδρα παίρνουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και επανεκλέγεται η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.
πηγή: news247.gr