Ο Αλεκσάντερ Τσέφεριν θα παραμείνει στο “τιμόνι” της UEFA για την τρίτη θητεία του και δεύτερη πλήρη που θα τον κρατήσει στη θέση του προέδρου μέχρι το 2027, ύστερα από την ομόφωνη επανεκλογή του στο 47ο κογκρέσο που διεξήχθη στη Λισαβόνα την Τετάρτη.
Ο Σλοβένος παράγοντας ήταν ο μοναδικός υποψήφιος στην εκλογική διαδικασία και ετοιμάζεται να συμπληρώσει έντεκα χρόνισα ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, έχοντας αναλάβει εσπευσμένα το 2016, λόγω της αποπομπής του Μισέλ Πλατινί.
Στην ομιλία του ο Τσέφεριν μίλησε για το ποδόσφαιρο και τη μορφή που παίρνει, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: “Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι δημόσιο αγαθό, μέρος της κληρονομιάς μας. Είναι ένα από τα τελευταία δημόσια αγαθά που δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Γι’ αυτό, δεν ανήκει σε κανέναν, ή καλύτερα, ανήκει σε όλους. Στους παίκτες, στους προπονητές, στους διαιτητές, στους φιλάθλους και στους εθελοντές. Ανήκει σε όλους που αγαπούν, που αγαπούσαν και που θα αγαπούν το ποδόσφαιρο. Από γενιά σε γενιά. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι έχουμε καθήκον να κάνουμε τα συμφέροντα του ποδοσφαίρου να επικρατήσουν των ιδιωτικών συμφερόντων μιας χούφτας προνομιούχων ανθρώπων”.
Ο Τσέφεριν επιτέθηκε ανοιχτά στη European Super League, σε μία περίοδο όπου φέρεται να έχει δώσει τελεσίγραφο σε Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους να τη διαλύσουν για να συμμετάσχουν κανονικά στο Champions League της νέας σεζόν.
“Αυτοί που προωθούν αυτό το πρότζεκτ τώρα λένε ότι θέλουν να σώσουν το ποδόσφαιρο. Ευτυχώς κανείς δεν πέθανε από ντροπή. Σε μερικούς μήνες, η European Super League έχει εξελιχθεί σε χαρακτήρα από την Κοκκινοσκουφίτσα. Ένας λύκος μεταμφιεσμένος ως γιαγιά, έτοιμος να σε κατασπαράξει. Όμως κανείς δεν ξεγελιέται. Επειδή έχουμε δύο αντίθετα οράματα για τον κόσμο. Έχουμε τον κυνισμό και την ηθική. Τον εγωισμό και την αλληλεγγύη. Την απληστία και την καλοσύνη. Τον εγωκεντρισμό και την εξωστρέφεια. Το προσωπικό συμφέρον και τον αλτρουισμό. Τα ντροπιαστικά ψέματα και την αλήθεια. Τους κληρονόμους και τους οικοδόμους. Τα καρτέλ και τη δημοκρατία. Τις μετοχές και τις αξίες. Το κυνήγι του κέρδους και το κυνήγι των τροπαίων”.