Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 80 χρόνια, ο Άρης συμμετείχε στον πρώτο τελικό Κυπέλλου Ελλάδας της ιστορίας του, αλλά και του ίδιου του θεσμού. Στις 8 Νοεμβρίου 1931 οι «κίτρινοι» αντιμετώπισαν την ΑΕΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά ηττήθηκαν 5-3, έχοντας πάντως πολλά παράπονα από τον διαιτητή Ασπρογέρακα…
Το 1931 ξεκίνησε ο νέος ποδοσφαιρικός θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Άρης, που είχε αναδειχθεί πρωταθλητής εκείνη τη χρονιά, απέκλεισε τους ισχυρούς Παναθηναϊκό και Απόλλωνα Αθηνών στο δρόμο για τον τελικό και έμοιαζε ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Αυτό προσδοκούσαν και οι περίπου 200 φανατικοί φίλοι του Άρη, που ξεκίνησαν για τον τελικό της Αθήνας με δυο εκδρομές: Οι μισοί πήγαν στην πρωτεύουσα σιδηροδρομικώς και οι άλλοι μισοί με το ατμόπλοιο!
Αντίθετα, όμως, η «Ένωση» είχε την εύνοια της τύχης και των ποδοσφαιρικών «αρχόντων» της Αθήνας, και έδωσε όλα τα παιχνίδια στην έδρα της, αποκλείοντας διαδοχικά τον ΠΑΟΚ και τον Εθνικό.
Το παιχνίδι δεν ξεκινούσε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Άρη. Οι διαιτητές που είχε προτείνει, είχαν απορριφθεί, όπως άλλωστε και η πρότασή του να οριστεί Γιουγκοσλάβος διαιτητής και να πληρώσουν οι ίδιοι οι «κίτρινοι» τα έξοδά του. Εν τέλει, τον αγώνα ανέλαβε να διευθύνει ένας νέος έμπορος αθλητικών ειδών, ο Ασπρογέρακας, ο οποίος εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι προμήθευε με αθλητικό υλικό…την ΑΕΚ!
Ο τελικός έγινε στις 8 Νοεμβρίου 1931, μπροστά σε 10.000 φιλάθλους της ΑΕΚ και 200 Θεσσαλονικείς εκδρομείς. Με τη βοήθεια του κόσμου της, αλλά και της… σφυρίχτρας του διαιτητή, η ΑΕΚ ανέτρεψε τα προγνωστικά και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της.
Στο α’ ημίχρονο η «Ένωση» μπήκε πολύ δυνατά και μόλις στο 4′ ο Ηλιάσκος άνοιξε το σκορ ενώ στο 6΄’ ο Μπαλτάς διπλασίασε τα τέρματα για την ομάδα του. Ο Άρης αντέδρασε και με δύο γκολ του Κίτσου, στο 37′ και στο 43′, έφερε το ματς στα ίσα. Ωστόσο, στην επανάληψη η ΑΕΚ έμοιαζε ακόμη πιο αποφασισμένη και σημείωσε τρία διαδοχικά τέρματα, με τους Μπαλτά (64′), Οικονόμου (70′) και Νεγρεπόντη (75′). Η ομάδα της Θεσσαλονίκης απλά μείωσε στο 78′ με τον Κίτσο, διαμορφώνοντας και το τελικό αποτέλεσμα 5-3.
Τι κι αν το σκληρό παιχνίδι της ΑΕΚ είχε ως συνέπεια να τελειώσουν το παιχνίδι τραυματίες οι Κίτσος, Βογδάνου, Δανελιάν και Αργυριάδης, τι κι αν οι «κίτρινοι» διαμαρτυρήθηκαν ότι το πρώτο και το τρίτο γκολ της ΑΕΚ ήταν ξεκάθαρα οφσάιντ… Ο «Δικέφαλος» της Αθήνας κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο της Ελλάδας και ο Άρης έμεινε με την πικρία της χαμένης ευκαιρίας για το «νταμπλ».
Ο τοπικός Τύπος της εποχής υποδέχθηκε την ήττα των «κίτρινων» με έκπληξη, αλλά και με πολλά παράπονα από τη διαιτησία. «Ο διαιτητής Ασπρογέρακας έπαιξε ως 12ος παίκτης της ΑΕΚ. Έκανε το καθήκον του απέναντι στους Αθηναίους», ανέφερε η εφημερίδα «Μακεδονία», αναγνωρίζοντας την άσχημη εμφάνιση του Άρη, αλλά αναλύοντας ταυτόχρονα τους… «τεχνικούς και διοικητικούς σατανισμούς» που οδήγησαν στην ήττα. Απόδειξη ότι το «παρασκήνιο» ήταν από τότε έντονο στο ελληνικό ποδόσφαιρο…
Οι συνθέσεις:
ΑΕΚ: Γιάμαλης, Μάλλιος, Νταϊσπάγγος, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Νεγρεπόντης, Μπαλτάς, Ι. Τζιραλίδης, Ηλιάσκος, Π. Τζιραλίδης.
ΑΡΗΣ: Κατράντζος, Κ. Βικελίδης, Οικονόμου, Κατσαούνης, Δανελιάν, Ν. Βικελίδης, Βογδάνου, Αγγελάκης, Κίτσος, Καλογιάννης, Αργυριάδης.
Δείτε φωτογραφίες – ρετρό από τον Άρη του 1931 και τα δημοσιεύματα της εποχής:{gallery}karaoglanidis/aris1931{/gallery}