Ο νέος Πύργος της Βαβέλ στην Ευρώπη

Μήνες με τσακωμούς, παζάρια και απειλές, για το ποιος θα βρεθεί στο τιμόνι της ΕΕ τα επόμενα 5 χρόνια περιμένουν το νέο ευρωκοινοβούλιο, όπως επισημαίνουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα γίνει πιο θορυβώδες, πιο ατίθασο, πιο συγκεχυμένο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, όπως επισημαίνουν οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο.

Η άνοδος της στήριξης των λαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών κομμάτων σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Ελλάδα, αφήνουν το ευρωκοινοβούλιο των 751 μελών, χωρίς καμία σαφή πλειοψηφία και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος .

Αυτοί οι 751 πολιτικοί θα μετέχουν σε ένα σώμα που προβλέπεται να γίνει πιο ισχυρό, πιο αμφιλεγόμενο και πιο διχασμένο από όλα τα κοινοβούλια που έχουν προκύψει από τις πρώτες εκλογές του 1979.

Από εδώ και στο εξής θα είναι αναπόφευκτες οι εβδομάδες πολιτικών αντιπαραθέσεων καθώς τα νέα μέλη αγωνίζονται να συνάψουν συμμαχίες με περίεργες… συναναστροφές, όπως σημειώνει η εφημερίδα χαρακτηριστικά, και τα μεγαλύτερα κόμματα θα δώσουν μάχη για την πλειοψηφία, προκειμένου να καθοριστεί ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Θα μπορούσε να υπάρξει ένα παρατεταμένο αδιέξοδο μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συναντώνται οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών, για να αποφασίσει ποιός θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε αυτή τη θέση, σημειώνει το άρθρο.

Εκτός από το τιμόνι της ΕΕ, τους ευρωβουλευτές τους περιμένει ένας μακρύς κατάλογος από ζητήματα στρατηγικής που καλούνται να αντιμετωπίσουν: Πώς θα δαπανήσουν τον προϋπολογισμό 1 τρισ. ευρώ. Ποιους κανόνες θα επιβάλουν σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google και το Facebook. Σε ποια σημεία θα πιέσουν το χρηματοπιστωτικό κέντρο City του Λονδίνου. Και, εφόσον προκύψει θέμα, αν θα στηρίξουν μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των μέσων ενημέρωσης, επικεντρώνεται, ωστόσο, αυτή τη στιγμή, στην άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων, αν και υπήρξε μια μικτή εικόνα σε ολόκληρη την ήπειρο. Στη Γερμανία, τη χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών, το ευρωσκεπτικιστό Alternative für Deutschland δεν έλαβε σημαντική στήριξη, ενώ στην Ιταλία, o Ματέο Ρέντζι κατέγραψε μια νίκη εναντίον των ευρωσκεπτικιστών του Μπέπε Γκρίλο.

Στη Γαλλία και τη Βρετανία οι ευρώ-σκεπτικιστές ξεπέρασαν τις δημοσκοπήσεις με μια αναπάντεχη αύξηση της στήριξης. Στην Ελλάδα, όπου η οικονομική λιτότητα ήταν πιο σκληρή από οπουδήποτε αλλού στην ευρωζώνη, η στήριξη στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στο ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, ήταν εντυπωσιακή.

Το πρόβλημα για τους ευρωσκεπτικιστές, ωστόσο, είναι αν μπορούν να κάνουν κάποια σοβαρή διαφορά στην πολιτική του κοινοβουλίου. Πρόκειται για ένα ανόμοιο σύνολο, με λίγη… αγάπη μεταξύ τους, σημειώνει η εφημερίδα. Για να κερδίσουν επιρροή στο νέο κοινοβούλιο, θα πρέπει να δημιουργηθούν πολιτικές ομάδες με μέλη σε τουλάχιστον επτά διαφορετικές χώρες. Ακόμη και τότε, είναι πιθανό να καταλήξουν σε τρεις, αν όχι τέσσερις διαφορετικές ομάδες εθνικιστών.

Πηγή: thetoc.gr

 

To Top