Η αγάπη του για τον Άρη, άσβεστη φλόγα στην καρδιά του για δεκαετίες. Η παρουσία του λάμπρυνε την εκδήλωση για τα 101 χρόνια του «κιτρινόμαυρου» συλλόγου και η σοφία του παράδειγμα για τις νεότερες γενιές.
Ο λόγος για τον Ιωάννη Χολέβα, τον αρχαιότερο εν ζωή πρόεδρο του Άρη, ο οποίος βραβεύτηκε στην γιορτή «Άρης, μια αιωνιότητα και ένας χρόνος». «Αρχαιότερος, αλλά όχι ο… μεγαλύτερος. Στα 35 μου χρόνια ήμουν στην θέση του προέδρου για να υπηρετήσω την ιδέα που λέγεται Άρης, αλλά υπάρχουν και μεγαλύτεροι σε ηλικία παράγοντες» δήλωσε γελώντας στη «δημοκρατία» ο 91χρονος σήμερα Χολέβας.
Γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιός, ζει στην Αθήνα από τη δεκαετία του ’70. Είναι σήμερα επίτιμος πρόεδρος των Θεσσαλονικέων της πρωτεύουσας και όπως μας είπε με ένα πλατύ χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του: «Ζω στην Αθήνα, αλλά ζω με τη Θεσσαλονίκη! Είναι η πατρίδα μου και το καμάρι της καρδιάς μου. Νιώθω υπερήφανος που είμαι Μακεδόνας επί τέσσερις γενιές».
Δηλώνει οικονομολόγος. Συγγραφέας… 113 βιβλίων (βραβεύθηκε για έργα του δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, το 1989 και το 1996) για την οικονομία, τις τέχνες, τη μουσική, τον Αριστοτέλη, τον Μέγα Αλέξανδρο (“ποιος Ναπολέων, ήταν ο μεγαλύτερος όλων ο Αλέξανδρος” μας λέει) το Βυζάντιο, αλλά και την αγαπημένη του Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, το καυτό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, μπορεί να μιλάει ώρες για το παρελθόν του. «Τεράστια πολιτική φυσιογνωμία, ανήκει δίκαια στην κορυφή των Ελλήνων πολιτικών» λέει για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος το 1961 τον επέλεξε ως Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος και αναπληρωτή Υπουργό. Θυμάται τα χρόνια (1968-1971) που διετέλεσε Υπουργός Ναυτιλίας:
«Με την προτροπή του αειμνήστου Κωνσταντίνου Τσάτσου, δέχθηκα να υπηρετήσω την πατρίδα. Πετύχαμε τα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών να υψώσουν την κυανόλευκη παντού. Κι ενώ προηγουμένως μόλις 30% των ελληνοκτήτων πλοίων ύψωναν την ελληνική σημαία, φτάσαμε σε ποσοστό 65%»!
Το 1959 αναδείχθηκε πρόεδρος του ΑΣ Άρης: «Σπουδαίος παράγοντας ο Νίκος Καμπάνης, με ενθουσιασμό, λάθη, αλλά και ελαττώματα», ενώ με δάκρυα στα μάτια αναφέρεται στις… φουρτούνες που περνάει σήμερα ο αγαπημένος του σύλλογος: «Ξέρω πως υπάρχει μια γκρίνια, αλλά πρέπει να σταματήσει. Μας πονάει όλους η σημερινή εικόνα. Στην γιορτή είπαμε όλοι με μια φωνή πως ο Άρης πρέπει να μπει στον δρόμο της δόξας. Και θα μπει. Έχει υποστεί πολλές πίκρες η ομάδα για γνωστούς λόγους, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Πρέπει όλοι να σπρώξουμε τον Άρη με ενότητα, να δώσουμε φύσημα στα πανιά του. Είναι μεγάλης σημασίας να κερδίσει η ομάδα το Σάββατο και να συνεχίσει την προσπάθεια».
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 28.9.1924. Τον είλκυσε η δημοσιογραφία και στα 14 του έγραφε αθλητικά στην “Απογευματινή” της Θεσσαλονίκης, αργότερα είχε την αθλητική ειδησεογραφία στην εφημερίδα “Νέα Αλήθεια”, ενώ έχει αρθρογραφήσει και στα “Αθλητικά Νέα”.
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”.