Ο δρόμος για το Κατάρ, 18 θέσεις τελικής φάσης χωρίς… ονοματεπώνυμο

Το Ιράν έγινε το πρώτο ασιατικό έθνος που «έκλεισε» θέση στο Μουντιάλ του Κατάρ μέσω των προκριματικών, επικρατώντας προχθές (27/1) 1-0 του Ιράκ στην Τεχεράνη, με γκολ του επιθετικού της Πόρτο, Μεχντί Ταρεμί, εξασφαλίζοντας την έκτη συμμετοχή του στην κορυφαία διοργάνωση.

Έτσι οι ομάδες που έχουν «τσεκάρει» τη συμμετοχή τους στο Μουντιάλ 2022, μαζί με την διοργανώτρια χώρα του Κατάρ, είναι πλέον 14, αφήνοντας 18 -από τα συνολικά 32- «εισιτήρια» της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου χωρίς… ονοματεπώνυμο.

Η ΕΥΡΩΠΗ
Σερβία, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Κροατία, Αγγλία, Γερμανία από την Ευρώπη, Βραζιλία και Αργεντινή από τη Νότια Αμερική, το Ιράν από την Ασία και φυσικά το Κατάρ, το οποίο θα φιλοξενήσει το τουρνουά από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2022, είναι οι 14 ομάδες που έχουν εξασφαλίσει θέση στην κορυφαία διοργάνωση. Η τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 είναι η τελευταία που θα διεξαχθεί με 32 ομάδες, καθώς στο επόμενο Μουντιάλ, αυτό του 2026, το οποίο θα διοργανώσουν από κοινού ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί σε 48.

ΒΟΡΕΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ενώ στην Ευρώπη έχουν μείνει σε… εκκρεμότητα τρία «εισιτήρια» από την διαδικασία των play-off, η CONCACAF είναι, μαζί με την UEFA, η συνομοσπονδία που βρίσκεται πιο κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόκρισης.
Για τα τρία «εισιτήρια» για το Κατάρ 2022 – συν τη θέση για τα διηπειρωτικά play-off – έμειναν 8 ομάδες στη διοργάνωση σε έναν μόνο όμιλο: όλες οι άλλες εθνικές ομάδες της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής έχουν ήδη… αποχαιρετήσει την ελπίδα συμμετοχής.
Από τις συνολικά 14 αγωνιστικές, έχουν διαξεχθεί 9 μέχρι σήμερα. Αυτή τη στιγμή, ο Καναδάς (1ος με 19 βαθμούς), οι ΗΠΑ (στη 2η θέση με 18) και το Μεξικό (3ο με 17) θα ήταν στο Κατάρ και ο Παναμάς (14) θα έπαιζε στα διηπειρωτικά play-off. Η Κόστα Ρίκα, με 12 βαθμούς, είναι 5η και εξακολουθεί να… ονειρεύεται ότι θα «πιάσει» τον Παναμά.

Η ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Βραζιλία και Αργεντινή έχουν εξασφαλίσει τα δύο από τα τέσσερα απευθείας «εισιτήρια» για το Μουντιάλ, με τις δύο ομάδες να έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο, μιας και η μεταξύ τους συνάντηση τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Σάο Πάουλο διακόπηκε, πέντε λεπτά μετά την έναρξή της, κατόπιν παρέμβασης των υγειονομικών αρχών της Βραζιλίας, με την κατηγορία ότι τέσσερις παίκτες της Αργεντινής που αγωνίζονται στην Αγγλία, παραβίασαν τα πρωτόκολλα κατά της Covid-19. Άγνωστο είναι πότε και εάν θα διεξαχθεί ο αγώνας.
Η «μάχη» πίσω τους είναι πιο ανοιχτή από ποτέ. Ο Ισημερινός είναι τρίτος με 24 βαθμούς, ενώ στο «παιχνίδι» παραμένουν Περού, Ουρουγουάη, Κολομβία, Χιλή, Βολιβία και Παραγουάη. Μόνο η ουραγός Βενεζουέλα είναι «εκτός μάχης».

Η ΩΚΕΑΝΙΑ
Είναι περίεργο, αλλά τίποτα δεν έχει αρχίσει ακόμη στην Ωκεανία (OFC), όπου διακυβεύεται μόνο μία θέση στα διηπειρωτικά play-off.
Τα νησιά Κουκ και η Τόνγκα -οι δύο ομάδες της OFC με τη χαμηλότερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA- θα παίξουν για μια θέση στη φάση των ομίλων του τουρνουά Ωκεανίας, με τη νικήτρια να παίρνει θέση μαζί με Νέα Ζηλανδία, Φίτζι, Νέα Καληδονία, Παπούα Νέα Γουινέα, Νησιά Σολομώντα, Ταϊτή και Βανουάτου.
Οι δύο όμιλοι που σχηματίστηκαν μετά από την κλήρωση:
1ος: Νησιά του Σολομώντα, Ταϊτή, Βανουάτου, Τόνγκα ή Νήσοι Κουκ
2ος: Νέα Ζηλανδία, Νέα Καληδονία, Φίτζι, Παπούα Νέα Γουινέα
Οι νικητές των δύο ομίλων και οι δεύτεροι θα προκριθούν στα ημιτελικά. Οι νικητές των δύο ημιτελικών θα αναμετρηθούν στη συνέχεια στον τελικό.
Η ομάδα που θα επικρατήσει σε αυτό το τουρνουά, το οποίο θα διεξαχθεί το διάστημα 14-30 Μαρτίου, θα αντιμετωπίσει τον Ιούνιο τον τέταρτο από την Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική (CONCACAF).

Η ΑΣΙΑ
Στην Ασία ξεκίνησαν 46 εθνικές ομάδες στα προκριματικά. Το Ιράν μέσω των προκριματικών και το Κατάρ ως διοργανώτρια χώρα έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση στην τελική φάση του Μουντιάλ, ενώ η Βόρεια Κορέα αποχώρησε κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου, λόγω Covid-19.
Οι βαθμολογίες:

1ος όμιλος (σε 7 αγώνες)

1. Ιράν           12-2   19

2. Νότια Κορέα     9-2   17

3. ΗΑΕ             6-5    9

4. Λίβανος         4-7    5

5. Ιράκ            3-10   4

6. Συρία           5-13   2

 

2ος όμιλος (σε 7 αγώνες)
1. Σαουδική Αραβία 10-3  19
2. Ιαπωνία          7-3  15
3. Αυστραλία       13-4  14
4. Ομάν             6-8   7
5. Κίνα             7-13  5
6. Βιετνάμ          4-16  0

Οι δύο πρώτοι των ομίλων προκρίνονται αυτόματα στα τελικά, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν στην τρίτη θέση των δύο ομίλων θα «μονομαχήσουν» για ένα «εισιτήριο» για τα διηπειρωτικά πλέι οφ τον Ιούνιο. Εκεί ο νικητής θα αντιμετωπίσει την πέμπτη ομάδα στη βαθμολογία της Νότιας Αμερικής, με «έπαθλο» την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Η ΑΦΡΙΚΗ
Ο… δρόμος για το Παγκόσμιο Κύπελλο από την Αφρική είναι ένας από τους δυσκολότερους στον πλανήτη. Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος στην Αφρική (CAF), με τους νικητές των 10 ομίλων να προκρίνονται στην επόμενη φάση και στη συνέχεια να αναμετρώνται για τις 5 θέσεις που προορίζονται για τις αφρικανικές εθνικές ομάδες. Από τον δεύτερο γύρο προκρίθηκαν: Αλγερία, Τυνησία, Νιγηρία, Καμερούν, Μάλι, Αίγυπτος, Γκάνα, Σενεγάλη, Μαρόκο και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Πέντε ζευγάρια θα αναμετρηθούν σε εντός κι εκτός έδρας συναντήσεις, προκειμένου να κριθεί ποιες πέντε ομάδες θα είναι στο Κατάρ. Οι αναμετρήσεις για τον τρίτο γύρο των προκριματικών του Μουντιάλ στη ζώνη της Αφρικής θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2022.
Από τις δέκα ομάδες που έκλεισαν «θέση» σε αυτή την τελική φάση, οι εννέα έχουν συμμετάσχει προηγουμένως σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην πραγματικότητα, μόνο το Μάλι, το οποίο σημείωσε μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο (με απολογισμό πέντε νίκες και μια ισοπαλία και χωρίς να δεχθεί γκολ), δεν έχει ακόμη εμφανιστεί στη μεγαλύτερη διοργάνωση του ποδοσφαίρου στον πλανήτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To Top