Το Forbes ασχολήθηκε με το θέμα του κορονοϊού και τις αθλητικές επεκτάσεις που έχει στις ΗΠΑ, υπολογίζοντας πως ενδεχόμενη διακοπή κάθε δράσης μέχρι τον Ιούλιο θα επιφέρει απώλειες που φτάνουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Stoiximan.gr: Όπου κι αν είσαι, είναι και το Casino σου
Oι ΗΠΑ έχουν πλέον τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού παγκοσμίως, έχουντας ξεπεράσει τα 100.000 από την Παρασκευή 27 Μαρτίου. Ο αριθμός μεγαλώνει ραγδαία μέρα με τη μέρα, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 2.000 και, όπως είναι λογικό, ο φόβος μεγαλώνει στη χώρα.
Όπως είναι λογικό, όλες οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν ανασταλλεί μέχρι νεωτέρας, με το ΝΒΑ να εξετάζει το ενδεχόμενο να τραβήξει τη φετινή σεζόν μέσα στο καλοκαίρι, με στόχο την ανάδειξη του πρωταθλητή. Οι απώλειες βέβαια είναι ήδη τεράστιες, όχι μόνο για τις ομάδες του ΝΒΑ, αλλά συνολικά για όλο τον αμερικανικό αθλητισμό, με τους υπολογισμούς του Forbes να σοκάρουν.
Κι αυτό γιατί ενδεχόμενη απόφαση να μην επανεκκινήσει οποιαδήποτε αθλητική διοργάνωση των ΗΠΑ μέχρι τον Ιούλιο θα αποφέρει ζημιές που θα φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τα εισιτήρια και τις εκχωρήσεις δικαιωμάτων, μέχρι τα TV rights και τις χορηγίες, ο αμερικανικός αθλητισμός έχει ήδη υποστεί τεράστια καθίζηση.
Μέχρι στιγμής, από την απόφαση για προσωρινή διακοπή, οι απώλειες έχουν φτάσει ήδη τα 5 δισεκατομμύρια, με το Forbes να προβαίνει σε υπολογισμούς ανάλογα τη διοργάνωση:
MLB: 2 δις δολάρια
NBA: 1.2 δις δολάρια
NCAA (March Madness): 1 δις δολάρια
MLS, NHL και Nascar: 900 εκατομμύρια δολάρια
Όπως αναφέρεται μάλιστα, δεδομένου ότι το 80% της αγωνιστικής περιόδου να έχει ήδη παιχτεί, σε περίπτωση που περάσει οριστικά η περίπτωση του “force majeure” (διακοπή για λόγους ανωτέρας βίας) που προβλέπεται στη συλλογική σύμβαση εργασίας των παικτών του ΝΒΑ, οι παίκτες θα χάσουν περί τα 1.500.000 δολάρια έκαστως, με τον Στέφεν Κάρι να είναι αυτός που θα δει τον τραπεζικό του λογαριασμό να δέχεται τις μεγαλύτερες απώλειες -θα φτάσουν τα 8.000.000 δολάρια.
Στις ΗΠΑ, οι λίγκες ψάχνουν εναγωνίως τρόπους για να μείνουν “ζωντανές” για φέτος, προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά. Δεδομένου όμως ότι η χώρα φαίνεται πως βρίσκεται πλέον στο… επίκεντρο του προβλήματος του κορονοϊού, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί το οτιδήποτε για τους επόμενους δύο μήνες. Γι αυτό κιόλας, οι περισσότερες εξ αυτών κάνουν τον σχεδιασμό τους με φόντο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.