ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Ο Άρης στην κορυφή των οικονομικών επιδόσεων 2012 και 2013 βάσει μεγάλης έρευνας για το ελληνικό ποδόσφαιρο! Όλα τα στοιχεία

Ζημιογόνες, αφερέγγυες και απολύτως εξαρτώμενες από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, παρουσιάζει τις ελληνικές ΠΑΕ, έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης, με θέμα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην έρευνα αυτή συμπεριλήφθηκε και ο Άρης και βάσει των αποτελεσμάτων ήταν στην κορυφή των οικονομικών επιδόσεων τις χρονιές 2012 και 2013, έχοντας να παρουσιάσει τόσο το brand name του, όσο και την σημαντική παρουσία του κόσμου του στο γήπεδο.

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει η έρευνα:

Σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα καταλήγει μια έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης που έχει επίκεντρο μελέτης το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε μια εξέταση των ελληνικών ομάδων, υπό το πρίσμα κριτηρίων που επιβάλει η σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα.

Στην έρευνα που διεξήχθη, με επικεφαλής τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη και παρουσιάζει το sport-fm.gr, οι ελληνικές ΠΑΕ παρουσιάζονται ως ζημιογόνες και αφερέγγυες καθώς επίσης απολύτως εξαρτώμενες όσον αφορά τα οικονομικά, από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Η έρευνα είχε ως δείγμα μελέτης τις 11 ομάδες της Σούπερ Λίγκας που συμμετείχαν σταθερά στο πρωτάθλημα την περίοδο 2012-2014, εξετάζοντας τρεις κατηγορίες που αφορούν, τα αθλητικά, τα οικονομικά και τα χρηματοοικονομικά δεδομένα των ελληνικών ΠΑΕ.

Τα βασικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν οι ακαδημαϊκοί που διεξήγαγαν την συγκεκριμένη έρευνα, είναι ότι στο σύνολο τους οι ελληνικές ΠΑΕ δεν διατηρούν υγιείς χρηματοοικονομικούς δείκτες και ταυτόχρονα, με εξαίρεση τον Ολυμπιακό, αποδεικνύονται ζημιογόνες.

Επιπλέον, οι δείκτες φερεγγυότητας τους δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα με εξαίρεση την Ξάνθη, ενώ έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως οι λεγόμενες «μεγάλες» ομάδες δεν εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις κατάταξης των χρηματοοικονομικών.

Αναλυτικά η αξιολόγηση των ελληνικών ομάδων

Γενικά

Η αξιολόγηση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας για το φίλαθλο κοινό είναι τις περισσότερες φορές ταυτισμένη με τα αποτελέσματα και την κατάταξη τόσο στις εγχώριες όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όμως η σύγχρονη πραγματικότητα επιβάλει την εξέταση μιας Π.Α.Ε υπό το πρίσμα διαφορετικών κριτηρίων, με άξονα μια πολυδιάστατη στόχευση.

Δεδομένα-Μεθοδολογία

Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης, είναι η αξιολόγηση των Ελληνικών Π.Α.Ε. που συμμετείχαν σταθερά στο πρωτάθλημα της Superleague, κατά την περίοδο 2012-2014. Η αξιολόγηση, βασίζεται στη χρήση της πολυκριτήριας μεθόδου PROMETHEE II . Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται τρεις διαφορετικές κατηγορίες κριτηρίων.

1. Χρηματοοικονομικά
2. Οικονομικά
3. Αθλητικά

Δείγμα

Το δείγμα αποτελείται από 11 ομάδες της πρώτης εθνικής κατηγορίας (Superleague), οι οποίες είχαν συνεχή παρουσία και διαθέσιμα οικονομικά δεδομένα στο διάστημα της ανάλυσης (2012-2013-2014). Τα διαθέσιμα δεδομένα, αντλήθηκαν από πηγές όπως: ισολογισμοί των Π.Α.Ε., Superleague, ΟΠΑΠ, πληροφόρηση από τις Π.Α.Ε και δημοσιογραφικά άρθρα.

Οι (11) Π.Α.Ε του δείγματος

Άρης Θεσσαλονίκης
Ολυμπιακός Σ.Φ.Π
Α.Γ.Σ Αστέρας Τρίπολης
Ο.Φ.Η.
Α.Π.Σ Ατρόμητος Αθηνών
Παναθηναϊκός Α.Ο
Π.Α.Σ Γιάννινα
Πανιώνιος Γ.Σ.Σ
Α.Π.Ο Λεβαδειακός
Π.Α.Ο.Κ.
Α.Ο SKODA Ξάνθης

Κριτήρια Αξιολόγησης

Χρηματοοικονομικά

Καθαρό Περιθώριο Κέρδους,
Δείκτης Μόχλευσης
ROE Χρηματοοικονομική Αποδοτικότητα
ROA Βιομηχανική Αποδοτικότητα
ROS Περιθώριο Λειτουργικού Κέρδους
Συνολική Ικανότητα Δανεισμού
Μικτή Κερδοφορία Κεφαλαίου
Κεφάλαιο Κίνησης
Μακροπρόθεσμη Ικανότητα Δανεισμού

Οικονομικά

Χωρητικότητα Γηπέδου
Ποσοστό Πληρότητας / Αγώνα
Μέσος όρος Εισιτηρίων / Αγώνα
Συνολικά Εισιτήρια Διαρκείας
Μ.Ο. Εισιτηρίων Διαρκείας Ανταλλαγής
Ποσοστό Εισιτηρίων Διαρκείας Ανταλλαγής
Έσοδα Εισιτηρίων Διαρκείας
Ποσοστό Εσόδων Διαρκείας / Συνολικά Έσοδα Αγώνων
Συνολικά Έσοδα Χορηγιών
Έσοδα Χορηγίας ΟΠΑΠ
Ποσοστό Εσόδων Χορηγιών / Συνολικά Έσοδα Αγώνων
Ποσοστό Χορηγίας ΟΠΑΠ / Συνολικές Χορηγίες
Έσοδα Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων
Ποσοστό Εσόδων Τηλεοπτικών / Συνολικά Έσοδα Αγώνων
Συνολικά Έσοδα Αγώνων

Αθλητικά

Τελική Κατάταξη Superleague (χωρίς play off)
Τελική Κατάταξη Κυπέλλου Ελλάδας
Σύνολο Βαθμών
Μ.Ο. Βαθμών / Αγώνα
Νίκες
Ισοπαλίες
Ήττες
Ενεργητικό Τερμάτων
Παθητικό Τερμάτων
Διαφορά Τερμάτων
Μ.Ο. Πάσες / Αγώνα
Εύστοχες Μεταβιβάσεις
Αριθμός Ξένων Παικτών
Αλλαγές Προπονητή

Αποτελέσματα

Οι παρακάτω πίνακες παρουσιάζουν την κατάταξη των εξεταζόμενων ομάδων (πέντε καλύτερες ανά κατηγορία) για τις τρείς διαστάσεις (χρηματοοικονομική, οικονομική και αθλητική):

inner

inner

Συμπεράσματα

Α) Συμπεράσματα Χρηματοοικονομικά Επιδόσεων

1.Οι Π.Α.Ε «παραβιάζουν» τις αρχές του management καθώς δεν διατηρούν υγιείς χρηματοοικονομικούς δείκτες.

2.Οι Π.Α.Ε στο σύνολο τους αποδεικνύονται ζημιογόνες, με δείκτες οικονομικής αποδοτικότητας σε μη ικανοποιητικά επίπεδα. Εξαίρεση αποτελεί οριακά ο πρωταθλητής Ελλάδος Ολυμπιακός.

3.Οι Π.Α.Ε στο σύνολο τους αποδεικνύονται αφερέγγυες, με δείκτες οικονομικής φερεγγυότητας σε μη ικανοποιητικά επίπεδα. Εξαίρεση αποτελεί με μεγάλη διαφορά η ομάδα της Ξάνθης.

4.Έκπληξη αποτελεί πως οι μεγάλες ομάδες, δεν βρίσκονται σταθερά στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των χρηματοοικονομικών.

5.Το γεγονός της διάκρισης ομάδων μεσαίας δυναμικότητας στις χρηματοοικονομικές επιδόσεις αποτελεί φυσιολογική απόρροια των μεγάλων οικονομικών «ανοιγμάτων» των μεγάλων συλλόγων (πχ για μεταγραφές) και των χρεών και ελλειμμάτων που συσσωρεύουν ως επακόλουθο. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Β) Συμπεράσματα Οικονομικών Επιδόσεων

1.Οι μεγάλες αστικές ομάδες διατηρούν την πρωτοκαθεδρία τους στις οικονομικές επιδόσεις. Τα μεγάλης χωρητικότητας στάδια, καθώς και το ευρύ φίλαθλο κοινό στο οποίο και απευθύνονται, συντελούν σε αυξημένα εισιτήρια και εισιτήρια διαρκείας καθώς και πιο ισχυρές εμπορικές συμφωνίες (τηλεοπτικά και χορηγίες).

2.Η αγωνιστική αποδοτικότητα έχει να κάνει περισσότερο με το «αστικό» μέγεθος των οικονομικών εσόδων, τα οποία με τη σειρά τους σε ένα βαθμό επηρεάζονται από τις επιτυχίες της ομάδας οδηγώντας την σε άμεσα έσοδα (αλληλεπίδραση).

3.Το οικονομικό μέγεθος αποτελεί βασικό πλεονέκτημα, αλλά όχι αναγκαία ένα πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να υπερκεράσει τις αδυναμίες μιας ελλιπούς διοίκησης.

4.Αποδεικνύεται η οικονομική «εξάρτηση» των ελληνικών Π.Α.Ε από την μεγάλη χορηγία του Ο.Π.Α.Π και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Γ) Συμπεράσματα Αθλητικών Επιδόσεων

1.Οι μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με βάση τις αθλητικές επιδόσεις με μικρές αποκλίσεις ανάλογα με την απόδοση στο θεσμό του κυπέλλου και το ποδοσφαιρικό μοντέλο της ομάδας.
– επένδυση σε γηγενής παίκτες ή ξένους
– επιθετικογενές ή αμυντικογενές στυλ (Ενεργητικό – Παθητικό, Πάσες – Μεταβιβάσεις)

2.Ο Αριθμός Ξένων Παικτών αναδεικνύεται σημαντικός για τα αποτελέσματα και αποτελεί παράγοντα μεγάλης βαρύτητας στο ελληνικό πρωτάθλημα.

3.Η αθλητική επίδοση αποτυπώνετε έντονα στην ο Αριθμό Αλλαγής Προπονητή.

4.Παρατηρείται πως η καλή αμυντική απόδοση μέσω του Παθητικού Τερμάτων της ομάδας συμβάλει περισσότερο στην αγωνιστική αποδοτικότητα επιβεβαιώνοντας το αθλητικό γνωμικό πως «η άμυνα κερδίζει τα παιχνίδια».

Προοπτικές Εξέλιξης

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να αναφερθούμε στις προτάσεις και επισημάνσεις της ανάλυσης μας, σύμφωνα με τις οποίες πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες μελλοντικές προοπτικές για μια υγιή ανάπτυξης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

1.Οι Π.Α.Ε είναι ανάγκη να επενδύσουνε στην οργάνωση, δημιουργώντας τις απαραίτητες βάσεις στις υποδομές των εγκαταστάσεων τους, και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των ακαδημιών τους.

2.Είναι επίσης ανάγκη η στόχευση σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης και φιλοσοφίας για κάθε ομάδα.

3.Η ικανότητα των Π.Α.Ε να δημιουργήσουν κέρδη μελλοντικά θα κριθεί από το βαθμό εκμετάλλευσης των επιπλέον εμπορικών δραστηριοτήτων τους. Σε αυτή τη λογική θα πρέπει να εξελίξουν τις δράσεις marketing τους και να μπορέσουν να προωθήσουν περισσότερα προϊόντα της ομάδας.

4.Παράλληλα, οι μεγαλύτερες ομάδες θα σταθούν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι μόνο με ευρωπαϊκές επιτυχίες αλλά και περαιτέρω εμπορική ενίσχυση του brand name τους και σε άλλες αγορές, όπως κάλλιστα για παράδειγμα αυτή της Κύπρου.

5.Είναι πιο έντονη από ποτέ η ανάγκη στελέχωσης επιστημονικού προσωπικού στον ελληνικό αθλητισμό, στα πρότυπα ευρωπαϊκών μοντέλων, σε συνδυασμό με την χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού υψηλή προπονητικής τεχνογνωσίας.

6.Σε αυτή την κατεύθυνση απαραίτητη είναι η και χρήση σύγχρονων εργαλείων διοίκησης και ανάλυσης δεδομένων, στη λογική και του συγκεκριμένου μοντέλου που παρουσιάζεται και στην παρούσα διπλωματική.

7.Είναι αναγκαίο να διευρύνουν το target group τους, καθιστώντας τα γήπεδα και τους αγώνες κατάλληλους για οικογένειες και παιδιά.

8.Μέσω προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης (ΕΚΕ) το ελληνικό ποδόσφαιρο οφείλει να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για τη μείωση της εγκληματικότητας, και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς καθώς και για την αύξηση της ενημερότητας σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται άμεσα με την μάστιγα της κατάχρησης ναρκωτικών και άλλων ουσιών.

Πηγή: sport-fm.gr

 

To Top