Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Γιάννης Μώραλης, μίλησε στην εκπομπή «Η ώρα των Πρωταθλητών» του συνδρομητικού καναλιού για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες.
Ο κ. Μώραλης στάθηκε στην προσπάθεια που επιχειρείται, στην παρούσα φάση, για την οποία υποστήριξε ότι πιστεύει πως θα φέρει αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον.
«Είχα γνώση για τα προβλήματα που θα προκύψουν, αφού ήμουν στη Σούπερ Λίγκα και γνώριζα τι θ΄ αντιμετωπίσω. Έχω τη διάθεση να υπάρξει βελτίωση σε ορισμένα πράγματα. Δεν αιφνιδιάστηκα απ΄ αυτά που συνάντησα, απλά ελπίζω η δουλειά που ξεκινήσαμε να φέρει αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον», ήταν η πρώτη τοποθέτησή του.
Στις άμεσες επιθυμίες του ο κ. Μώραλης επεσήμανε ότι είναι η απόφαση ν΄ ανοίξουν θέματα, που δεν είχε επιχειρηθεί η ενασχόληση μ΄ αυτά στο παρελθόν, παραδεχόμενος ότι η μεγάλη κρίση «προσγείωσε» το ποδόσφαιρο. Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας τάχθηκε υπέρ του εκτελεστικού χαρακτήρα που πρέπει να έχει ο ρόλος του εκάστοτε επικεφαλής, θεωρώντας ότι το γεγονός ότι έχει χρόνο να διαθέσει είναι θετικό.
Ο Γιάννης Μώραλης μίλησε, επίσης, για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος και για το ζήτημα με τις αδειοδοτήσεις, που απασχόλησε το ελληνικό ποδόσφαιρο το καλοκαίρι: «Ξεκινήσαμε το πρωτάθλημα 16 ομάδες κι αυτό είναι, αν και αυτονόητο, μεγάλη επιτυχία, όπως επίσης το γεγονός ότι πετύχαμε ν΄ αρχίσουμε στην ώρα μας. Δεν ήταν μικρό επίτευγμα αυτό. Είχαμε σκεφθεί σε 1-2 χρόνια να γίνει μείωση των ομάδων, ενώ η αύξησή τους σε δεκαοκτώ δεν υπήρχε σαν σκέψη».
Στο σχολιασμό του για τα οικονομικά προβλήματα των ομάδων ανέφερε ότι επιθυμία της Λίγκας είναι να υπάρχει ένα σύστημα παρακολούθησης των οικονομικών στοιχείων των ομάδων, έτσι ώστε να μην παρασύρονται και να λειτουργεί αυτό ως «ασπίδα» προστασίας στους συλλόγους. Για το ζήτημα των αδειοδοτήσεων δήλωσε ότι δεν γινόταν να υπάρξει πρωτάθλημα χωρίς μεγάλες ομάδες, γι΄ αυτό και άλλαξε η απόφαση για τη διαδικασία.
Ο ισχυρός άνδρας της Σούπερ Λίγκας μίλησε και τα tweets του Γιάννη Αλαφούζου, σχολιάζοντας: «Η διοργανώτρια δεν μπορεί να κάνει κάτι για το ζήτημα. Δεν υφίσταται κάποιος πειθαρχικός κανονισμός. Υπάρχουν διαφορετικά όργανα, που μπορούν να προβούν σε κλήσεις για τα όσα αναφέρονται. Για παράδειγμα ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας δεν υπάγεται στη Σούπερ Λίγκα. Θα δημιουργηθούν μελλοντικά εσωτερικοί κανονισμοί για τέτοιες ατυχείς κινήσεις, που μπορούν ν΄ αποπροσανατολίσουν τους φιλάθλους».
ναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Μώραλη στη NOVA:
Για την προοπτική να διοικηθεί η λίγκα από τεχνοκράτες και την προσωπική του ενασχόληση με αυτή:
«Η δομή της Σούπερ Λίγκας έπρεπε να ήταν διαφορετική. Να διοικείται από στελέχη. Η πολύ μεγάλη κρίση προσγείωσε το ποδόσφαιρο και θα δημιουργηθεί η ανάγκη για καλύτερες δομές. Εγώ έχω χρόνο να διαθέσω. Με τον Ολυμπιακό δεν ασχολούμαι σχεδόν καθόλου. Η καθημερινότητά μου είναι η λίγκα».
Για τα οικονομικά προβλήματα των ΠΑΕ:
«Το ότι ξεκινήσαμε στην ώρα μας και οι 16 ομάδες είναι μια επιτυχία. Αν και πρόκειται για το αυτονόητο, είναι επιτυχία. Υπάρχουν τεράστια οικονομικά θέματα. Δεν ήταν εύκολο να ξεκινήσουμε και οι 16 στην ώρα μας, γι’ αυτό το θεωρώ επιτυχία. Και πρέπει να τελειώσουμε και τον Μάιο με 16. Δεν θα είναι ούτε αυτό εύκολο, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια».
Για την αναδιάρθρωση της κατηγορίας:
«Σε καμία από τις 16 ομάδες δεν είχε περάσει από το μυαλό να γίνουμε 18. Όλες οι κουβέντες που κάναμε ήταν για την προοπτική μείωσης, όχι αύξησης των ομάδων. Υπό τις παρούσες συνθήκες και στον συγκεκριμένο χρόνο, με απόφαση της ΕΠΟ και τη βούληση της πολιτείας, έπρεπε να γίνουμε 18. Πλέον, βάζουμε μια διετία μπροστά μας για να αλλάξουμε θεσμούς και δομές, να δούμε όλα τα προβλήματα, τα οικονομικά, να δούμε τι ποδόσφαιρο θέλουμε. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αντέχουμε τρεις επαγγελματικές κατηγορίες».
Για τις αλλαγές στις ποινές των μη αδειοδοτημένων ΠΑΕ:
«Προσωπικά εκτιμώ, ότι κάναμε σωστά και αλλάξαμε τις ποινές για την αδειοδότηση. Δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ούτε εμείς, ούτε το κανάλι που πληρώνει, ότι δεν θα αδειοδοτηθούν ομάδες όπως η ΑΕΚ ή ο Παναθηναϊκός ή κάποιοι άλλοι μεγάλοι σύλλογοι. Δικαιολογημένα έχουν παράπονο οι καλοπληρωτές παράγοντες, αλλά νομίζω πήραμε τη σωστή απόφαση. Μετά θέλαμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και επιτρέψαμε τις μεταγραφές με περιορισμούς. Και πάλι θεωρώ ότι καλά κάναμε. Και ότι βάλαμε να αποκτούν νεαρούς Έλληνες, το κάναμε στοχευμένα, ώστε να έχουμε περισσότερες Έλληνες στο πρωτάθλημα».
Για το σύστημα εποπτείας των οικονομικών των ΠΑΕ που θέλει να δημιουργήσει η λίγκα:
«Θέλουμε να φτιάξουμε ένα σύστημα αυτό-ελέγχου. Οι ΠΑΕ παρασύρονται και δεν έχουν μεθοδολογία να διαχειριστούν τα οικονομικά τους. Θέλουμε ένα σύστημα για να καθοδηγούμε τις ομάδες. Μετά τις αδειοδοτήσεις διαπιστώσαμε ότι 3-4 ομάδες έχουν δυσθεώρητα προβλήματα. Εμείς θέλουμε να μην επιτρέπουμε στις ομάδες να φτάνουν στο σημείο αυτό. Μέσα από ασφαλιστικές δικλείδες, όταν οι ΠΑΕ χρωστάνε, να παρακρατούνται ποσά από το κοινό ταμείο της λίγκας. Πάντως οι περισσότερες διοικήσεις στις προβληματικές ΠΑΕ, είναι πλέον πιο συνειδητοποιημένοι και πιο ώριμοι. Οι ΑΕΚ, Άρης, ΟΦΗ και Πανιώνιος έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι άνθρωποι που είναι τώρα τις ομάδες αυτές, δεν δημιούργησαν αυτά τα χρέη και τρέχουν να τα καλύψουν. Πρέπει να τους βοηθήσουμε. Αλλά δεν πρέπει να φτάνουμε στο σημείο αυτό. Γι’ αυτό θα δημιουργήσουμε μια κεντρική παρακολούθηση για να ελέγχουμε όλα αυτά τα θέματα».
Για τη διαιτησία:
«Η διαιτησία δεν μπορεί να έρθει στη Σούπερ Λίγκα, ανήκει στην ΕΠΟ. Θεωρώ ότι ασχολούμαστε πολύ με τη διαιτησία γιατί δεν είμαστε καλοί σε όλα τα άλλα, δεν έχουμε γήπεδα, έχουμε οικονομικά προβλήματα, δεν γίνονται μεγάλες μεταγραφές. Έχουμε παρόμοια διαιτησία με το ποδόσφαιρο μας. Και προβλήματα με τη διαιτησία έχουν σε όλα τα πρωταθλήματα, σε όλες τις διοργανώσεις. Για μας είναι άλλα τα προβλήματα. Άλλος είναι υπεύθυνος να φτιάξει τη διαιτησία. Δεν νομίζω ότι θα προσφέρει κάτι να έχουμε εκπρόσωπό μας στην ΚΕΔ».
Για την αναξιοπιστία στο ποδόσφαιρο και την κριτική που γίνεται:
«Στο θέμα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας φταίμε όλοι. Πρέπει να υπάρξει εσωτερικός κανονισμός συμπεριφοράς, για παράγοντες που κατηγορούν παντού το ποδόσφαιρο, τη διαιτησία κτλ. Δεν γίνεται να αυτοπυροβολούμαστε. Είναι απαράδεκτο απ’ όπου κι αν γίνεται. Δεν γίνεται να ισοπεδώνουμε τα πάντα. Και κάποια στιγμή πρέπει να λέμε και ονόματα στην Ελλάδα. Αυτός στήνει παιχνίδια, αυτός τα παίρνει κτλ. Όχι συλλήβδην ισοπέδωση. Δεν μπορούμε να ακυρώνουμε όλο το ποδόσφαιρο αν κάποιοι έχουν παραβατική συμπεριφορά. Φταίει το ποδόσφαιρο που δεν αποφασίζει ο ανακριτής να τελειώσει το θέμα των στημένων και κρατούνται όμηροι τόσοι άνθρωποι;».
Για την τελευταία τοποθέτηση του Γιάννη Αλαφούζου μέσω twitter:
«Μια τέτοια ενέργεια, που φτάνει στα όρια της επικίνδυνης τοποθέτησης και μάλιστα ενάντια σε μια εταιρία που στηρίζει το ποδόσφαιρο, νομίζω ότι είναι αν μη τι άλλο ατυχής. Πρέπει να επιλαμβάνονται τα όργανα. Πρέπει να έχει κυρώσεις αυτός που πυροβολεί το ποδόσφαιρο. Δεν είναι θετική για το ποδόσφαιρο η αντιπαράθεση δύο συλλόγων, δημιουργεί προβλήματα».
Για τα χρήματα που δίνει το κράτος στο ποδόσφαιρο:
«Το κράτος δεν δίνει ούτε ένα ευρώ στο ποδόσφαιρο. Αντίθετα, η αστυνομία παίρνει από το ποδόσφαιρο πολλά εκατομμύρια για τις υπηρεσίες της στα γήπεδα, όπως το 10% από τα τηλεοπτικά και το 5% από τα εισιτήρια. Την τριετία 2009-2011, ο ΟΠΑΠ έδωσε διαφήμιση, διότι για διαφήμιση πρόκειται και όχι χορηγία, 53 εκατ. ευρώ στη Σούπερ Λίγκα. Την τριετία 2012-2014 θα δώσει 27 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχει 50% μείωση λόγω της κρίσης; Άρα για ποια πρόκληση και υπερβολικά χρήματα μιλάμε; Και η διαφήμιση στη φανέλα ανταποδοτική είναι. Τα 500 χιλ. ευρώ που δίνονται στις ομάδες είναι νούμερο που “παίζει” στην αγορά, δεν είναι εκτός πραγματικότητας. Το ποδόσφαιρο δεν είναι κρατικοδίαιτο».
Για τη γηπεδική βία:
«Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, πολιτεία, ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, τι βία έχουμε, να την καταγράψουμε, να δούμε τις ευθύνες του καθενός και να το αντιμετωπίσουμε».
Για τις εκλογές της ΕΠΟ:
«Έχουμε μία ψήφο όπως όλες οι Ενώσεις και δεν έχουμε ακόμη τοποθετηθεί».