Νέο ασφαλιστικό: Όλες οι ανατροπές που έρχονται

Τις ανατροπές που έρχονται στο Ασφαλιστικό αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο για το ασφαλιστικό προβλέπει “μπλόκο” στις πρόωρες συντάξεις και… μοντέλο ΙΚΑ στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία. Με βάση το μνημόνιο οι εισφορές θα πρέπει μειωθούν κάτι που θα επηρεάσει και τις παροχές.

Στα ειδικά Ταμεία οι εισφορές θα πέσουν σταδιακά στα επίπεδα του ΙΚΑ, δηλαδή θα υπάρξει μια μείωση που μπορεί να φτάνει το 43%. Αυτό θα επηρεάσει και τις νέες συντάξεις των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα επίπεδα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Στόχος είναι να καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες σε όλα τα Ταμεία και να μπει τέλος στον κατακερματισμό που υπάρχει σήμερα.

Το βασικό σενάριο προβλέπει τη καθιέρωση ενιαίου τρόπου υπολογισμού των νέων συντάξεων σε όλα τα Ταμεία που υπάγονται στο ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ποσοστό αναπλήρωσης 70% και βάση υπολογισμού τα 5 καλύτερα έτη της τελευταίας δεκαετίας.

Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος με 35 χρόνια ασφάλισης από 1.975 ευρώ που θα έπαιρνε, αν αλλάξει ο υπολογισμός, η σύνταξη του θα διαμορφωθεί στα 1.660 ευρώ.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, όπου θα υπάρξει “μεταφορά” ασφαλισμένων για να καλυφθεί το οικονομικό κενό. Ωστόσο, επί τάπητος παραμένει και το θέμα της βασικής σύνταξης του ΤΕΒΕ, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει οι όποιες αλλαγές να αγγίζουν μόνο τις νέες συντάξεις.

Καθοριστικές για την έκταση των αλλαγών θα είναι οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, καθώς αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία «μαύρη τρύπα» 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα.

Στο μικροσκόπιο οι μητέρες ανηλίκων και ασφαλισμένοι πριν το 1983

Η συζήτηση έχει ανοίξει για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και περίπου 350.000 άτομα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι απειλούνται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης έως 12 έτη. Για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μετά τη 1η Ιανουαρίου προβλέπονται αυξημένα όρια με την πλήρη σύνταξη να καταβάλλεται στα 67 και στα 62 μειωμένη.

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται και οι μητέρες ανηλίκων και ένα τμήμα των «παλαιών» ασφαλισμένων, ενώ διασώζονται τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι μητέρες ανηλίκων που μπορούν να αποχωρήσουν ανάλογα με το ταμείο και το έτος θεμελίωσης από τα 50 έως τα 60. Η βασική ιδιαιτερότητα του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των μητέρων είναι πως θεμελιώνουν δικαίωμα μόνο με τα έτη ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου. Τη συνέχεια μπορούν να παραμείνουν στην εργασία και να αποχωρήσουν όποτε πιάνουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.

Οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 που έχουν ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης θα δουν με τη σειρά τους ανατροπές αφού η λύση που έχει προταθεί είναι να αυξηθούν τα όρια ηλικίας και να περιοριστεί ο αριθμός των πρόωρων συντάξεων. Τώρα για να συμβεί αυτό υπάρχουν δύο σκέψεις. Είτε με την αύξηση του ποσοστού ετήσιας περικοπής που σήμερα είναι 6%, είτε η μείωση να μην αφορά μόνο μία πενταετία (30%) αλλά να υπολογίζεται με βάση τα χρόνια που λείπουν μέχρι τη συμπλήρωση του 62ου έτους.

Εφάπαξ

Με νέο τρόπο θα υπολογίζεται το εφάπαξ από το 2014. Το νέο σύστημα θα προβλέπει πως για τον καθορισμό του εφάπαξ θα λαμβάνονται υπόψη μία σειρά από παράγοντες όπως η προίκα του Ταμείου, τα ετήσια έσοδα, αλλά και το κύμα φυγής της συγκεκριμένης χρονιάς.

Πηγή: ethnos.gr

To Top