Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το αεροδρόμιο «Μακεδονία», σε περίπτωση που εντοπιστεί ότι κάποιος επιβάτης έχει τα συμπτώματα του ιού Έμπολα. Πλέον ο συγκεκριμένος ιός δεν αφορά μόνο τη Δυτική Αφρική, αφού κρούσματά του εντοπίζονται τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες, όσο και στις ΗΠΑ.
Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα για την διαχείριση πιθανού κρούσματος με το αεροδρόμιο Μακεδονία είναι το πρώτο στην Ελλάδα, που διαθέτει Μονάδα Απομόνωσης. «Σε περίπτωση που κάποιος έχει ενδείξεις, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπάρχει η Μονάδα Απομόνωσης που θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία», τόνισε στο karfitsa.gr o Αερολιμενάρχης του «Μακεδονία», Αχίλλειος Τοπούζας.
Πως μεταδίδεται;
Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, με άμεση επαφή (μέσω αμυχών στο δέρμα ή των βλεννογόνων) με αίμα, εκκρίσεις, όργανα, ιστούς ή άλλα σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, ούρα, κόπρανα, σπέρμα κ.λπ.) μολυσμένων ατόμων, νεκρών ή ζωντανών, καθώς και με την έμμεση επαφή με αντικείμενα (όπως ρούχα, σεντόνια, χρησιμοποιημένες βελόνες) που έχουν μολυνθεί από σωματικά υγρά ασθενών. Στους τρόπους μετάδοσης περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς, έως και επτά εβδομάδες (περίπου δύο μήνες) μετά την ανάρρωση τους. Η μετάδοση στο περιβάλλον του νοσοκομείου είναι συχνή, με την έκθεση των επαγγελματιών υγείας και άλλων ατόμων που φροντίζουν ασθενείς χωρίς να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Οι ασθενείς θεωρούνται μολυσματικοί από τη στιγμή που παρουσιάζουν συμπτώματα. Η ασθένεια μεαδίδεται, επίσης, μέσω της άμεσης επαφής με αίμα και άλλα σωματικά υγρά από μολυσμένα άγρια ζώα, νεκρά ή ζωντανά, όπως π.χ. πιθήκους, γορίλες, αντιλόπες και νυχτερίδες.
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως και 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, συνήθως μέσα σε 8 – 10 ημέρες. Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, έντονους μυϊκούς πόνους, αίσθηση αδυναμίας, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Το επόμενο στάδιο της ασθένειας περιλαμβάνει εμετό, ναυτία, διάρροια, ανορεξία, κοιλιακό πόνο, εξάνθημα και δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν, επίσης, αιμορραγικές εκδηλώσεις εσωτερικών και εξωτερικών οργάνων (π.χ. αιμορραγίες από τη μύτη, τα ούλα, το δέρμα, αίμα στα εμέσματα ή/και στα κόπρανα, αιμορραγίες στα σημεία των ενέσεων) και πολυοργανική ανεπάρκεια. Η θνητότητα της νόσου κυμαίνεται από 25% έως 90%, ανάλογα με το είδος του ιού.